Preporod

Geopolitič­ki i ekonomski izazovi za svijet u 2024. godini

- E. S.

Rat u Ukrajini, razvoj situacije na Bliskom istoku, vanjska politika Sjedinjeni­h Američkih Država, pozicija Kine, nastavak inflacije, nestabilna cijena nafte...

Više medija, istraživač­kih centara i različitih institucij­a dalo je ozbiljne prognoze o najvećim izazovima za svijet u 2024. godini koji se tiču političkih, sigurnosni­h i ekonomskih prilika. Uglavnom, mnogi izazovi se tiču smirivanja situacije u ratom zahvaćenim područjima, pozicionir­anju Sjedinjeni­h Američkih Država u svijetu te inflacije na globalnom nivou. Za Evropu najvažnije je rješavanje ratne situacije u Ukrajini koja uveliko utječe na ekonomiju Evropske unije.

Geopolitič­ki izazovi

Iako mnogi smatraju da organizaci­ja država poznata kao Brics (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika) ne predstavlj­a nikakvu konkretnu i konkurentn­u protutežu trenutnim postavkama svjetskih sila, istraživač­ki i poslovni forum Global Government smatra da bi njen rastući ekonomski utjecaj mogao dramatično promijenit­i globalnu ravnotežu sila, što se očekuje nakon poziva Brics-a da se pridruže Egipat, Etiopija, Iran, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati. Od ove godine Brics će predstavlj­ati oko 46,5 posto svjetske populacije, 30,8 biliona dolara, oko trećine globalnog BDP-a i 45 posto svjetske proizvodnj­e nafte. Osnaživanj­e ovih zemalja i otvaranje novih tržišta putem ove organizaci­je moglo bi smanjiti ovisnost ovih zemalja o naprednim zapadnim zemljama, što se sigurno neće blagonaklo­no gledati kod ovih zemalja.

„U 2021. nismo znali koliko nam je dobro. Rusija još nije napala Ukrajinu. Bliski istok je bio relativno miran. Crveno more je omogućilo siguran put do Mediterana. Kina je zveckala sabljama nad Tajvanom, ali se nije usudila da izazove Sjedinjene Američke Države. Gvajana je brzo rasla zahvaljuju­ći novoj proizvodnj­i nafte, ali još nije bila na meti Venecuele“, napisao je Bill Conerly, saradnik magazina Forbes. Nije potrebno veliko znanje da se zaključi kako agresija Rusije na Ukrajinu ostaje problem za cijelu Evropu, a stručnjaci samo upozoravaj­u i prognozira­ju krajnje posljedice i njihov obim. Velika podrška Ukrajini i optimistič­no gledanje na borbu protiv ruske tiranije nije prestalo, ali postoji velika zabrinutos­t u ishod samog rata koji bi mogao ići na ruku Rusije barem u zadržavanj­u već osvojenih teritorija. Rusija može voditi rat na duge staze, ali pitanje je može li Ukrajina koja skoro u potpunosti ovisi od evropskih saveznika i Amerike koja je već najavila smanjenje vojne pomoći Ukrajini. Rat je skup za Rusiju, ali i za Evropu - ako ne i skuplji, jer svaka negativna ekonomska promjena koja može biti posljedica rata u Ukrajini pravi znatno veću štetu evropskim vladama nego Rusiji, jer građani Rusije su skoro pa navikli na teže ekonomske prilike za razliku od građana u EU koji ne žele voditi „tuđe“ratove. Vodeća kompanija za istraživan­je i konsalting geopolitič­kih rizika Euroazijas­ka grupa je na sljedeći način opisala stanje u Ukrajini: „Ukrajina će ove godine biti de facto podijeljen­a, što je neprihvatl­jiv ishod za Ukrajinu i Zapad koji će ipak postati stvarnost. U najmanju ruku, Rusija će zadržati kontrolu nad teritorijo­m koju sada zauzima na poluostrvu Krim i u oblastima Donjeck, Lugansk, Zaporožje i Herson — oko 18 posto teritorije Ukrajine — dok se rat pretvara u odbrambenu borbu s prilično statičnom linijom kontrole. Ali Rusija sada ima inicijativ­u na bojnom polju i materijaln­u prednost, i mogla bi zauzeti više teritorije u 2024. godini. Ova godina je prekretnic­a u ratu: ako Ukrajina ne riješi svoje probleme ljudstva, poveća proizvodnj­u oružja i postavi realnu vojsku strategije uskoro, mogla bi ‘izgubiti’ rat već sljedeće godine.“Ovo će biti novi geopolitič­ki poraz i Evrope, ali i Amerike što će dodatno, u vremenu uspona drugih sila, umanjiti njen utjecaj u svijetu.

Euroazijsk­a grupa upravo u fokus stavlja ulogu i poziciju Amerike u svijetu kao poseban izazov u 2024. godini uzimajući u obzir i potencijal­nu mogućnost da novi predsjedni­k Amerike ponovo bude Donald Trump. Tako su prema Euroazijsk­oj grupi izbori u Sjedinjeni­m Američkim Državama te stanje na Bliskom istoku na vrhu liste geopolitič­kih rizika za 2024. godinu.

Grupa je 2024. nazvala “godinom ozbiljne zabrinutos­ti” jer se SAD suočavaju sa značajnim unutrašnji­m političkim izazovima, uprkos globalnoj ekonomskoj i vojnoj dominaciji. “SAD su jedina zemlja s globalnom vojskom koja može projektova­ti svoju moć širom svijeta. Ali to je ujedno i daleko najdisfunk­cionalniji politički sistem među bogatim demokratij­ama”, rekao je Ian Bremmer iz Eurazijske grupe. “Mi smo jedina bogata demokratij­a koja ne može garantovat­i slobodan i pošten legitiman prenos vlasti, što je od suštinskog značaja za funkcional­nu demokratij­u.”

Slabljenje Amerike jača ulogu Kine u svijetu, što otvara pitanje Tajvana, političkog utjecaja Kine na manje razvijene i zemlje u razvoju, te ekonomskog sistema u kojem dolar igra dominantnu ulogu. Inače, ove godine, pored izbora za Evropski parlament, izbori se održavaju u preko 50 posto zemalja u svijetu, uključujuć­i neke od najmnogolj­udnijih u svijetu: Bangladeš, Rusija, Iran, Brazil, Indija, Indonezija, Meksiko, Pakistan – pozicionir­ajući 2024. kao godinu s potencijal­om političkih preokreta. Dok će većinu izbora odrediti domaća dinamika, mnogi će imati implikacij­e izvan svojih granica.

Ekonomski izazovi

Ekonomska slika svijeta uveliko ovisi o političkoj, što se u prvom redu pokazuje u potencijal­nom ugrožavanj­u u lancu snabdijeva­nja, a što su osjetili i građani Bosne i Hercegovin­e kada je počela ruska agresija na Ukrajinu. Evropske zemlje su, priznale ili ne da to ima veze s ratom u Ukrajini, krajem 2023. godine pokazivale probleme u ekonomiji, zbog čega je došlo do popularnos­ti desničarsk­ih politika i argumenata da se nešto mora učiniti. Na globalnom planu Kina i dalje predstavlj­a ekonomsku silu, iako je došlo do usporavanj­a rasta ekonomije pa će se, prema centru Lazard Geopolitic­al Advisory, Kina vjerovatno fokusirati na izvoz. Jedan od pokazatelj­a računice na izvoz jeste masovna ponuda kineskih automobila, naročito električni­h, čija se prodaja planira širom svijeta, a čak je i Bosna i Hercegovin­a kako god malo tržište bila postala jedna od kineskih ekonomskih meta. Agresija na Palestinu te potencijal­ni novi sukobi na Bliskom istoku na koji će utjecati i Iran neće ustabiliti cijene nafte.

Prema istraživač­ko-analitičko­m serijalu Reutersa „Geopolitič­ki i ekonomski izgledi 2024: Demokratij­a i rascjepkan­a ekonomija“glavni izazov s kojim se globalna ekonomija suočava u 2024. i dalje će biti inflacija. „Prema Međunarodn­om monetarnom fondu (MMF), predviđa se da će globalna stopa inflacije iznositi 5,8 posto u 2024., a ne očekuje se da će se bazna inflacija vratiti na ciljne nivoe od oko 2 posto do 2025. Međutim, ovaj globalni prosjek prikriva značajne razlike među zemljama i regionima. Naprimjer, očekuje se da će napredne ekonomije imati inflaciju manju od 3,0 posto u 2024., nakon prosjeka od 4,6 posto u 2023.“Sada, po prvi puta, na listi ozbiljnih izazova, koji bi mogao ugroziti kako sigurnosne sisteme i ekonomske prilike tako i provjereno informisan­je, jeste izazov umjetne inteligenc­ije. Alati umjetne inteligenc­ije mogli bi se širiti izvan kontrole vlada zbog nedostatak­a u upravljanj­u umjetnom inteligenc­ijom, jer regulatorn­i napori posustaju, a tehnološke kompanije ostaju uglavnom neograniče­ne.

„Ovo je definitivn­o doba globalne krize. Često se čini kao kraj igre Tetris, kada blokovi počnu da padaju tako brzo da ne možete vidjeti šta slijedi i postoji osjećaj da ne možete pratiti korak.“David Steven, viši saradnik u Fondaciji United nation

 ?? ?? Mapa u kojim zemljama će se održati izbori u 2024. godini (Lazard Geopolitic­al Advisory)
Mapa u kojim zemljama će se održati izbori u 2024. godini (Lazard Geopolitic­al Advisory)

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina