Preporod

Šta je potrebno za imamski posao u Njemačkoj

Budućnost imama “Made in Germany”

- PIŠE: DR. BILAL HODŽIĆ

Trenutno postoji sedam instituta za islamsku teologiju i nekoliko islamskih katedri širom zemlje / Doista, mora se priznati, da udruženja, džemati, uprave džamija i mnogi imami nisu uspjeli dosegnuti mlade ljude koji su odrasli u Njemačkoj. Neki se nisu dovoljno trudili oko njih, a neki zbog nepoznavan­ja njemačkog jezika nisu mogli da sa njima komunicira­ju

Shodno studiji Fondacije Konrad Adenauer iz 2019. preko 90 posto imama koji rade u Njemačkoj dolaze iz inostranst­va. Turska uprava za vjerske poslove Diyanet još od 1990. godine odašilja imame širom Evrope po sistemu petogodišn­je rotacije. Neki u ovome vide opasnost da bi Turska na ovaj način mogla da utječe na turske islamske zajednice (džemate) u Njemačkoj. Česti su i prigovori da imami održavaju predavanja i hutbe isključivo na maternjem jeziku i da imaju poteškoća u komunikaci­ji sa posjetitel­jima džamije koji govore njemački što je posebno izraženo kod mlađih generacija. Kako bi se imami kvalitetni­je uključili u rad zajednice na jednom širem nivou razvijala se ideja o obrazovanj­u imama u Njemačkoj na njemačkom jeziku. Neke krovne organizaci­je kakvi su Tursko-islamska unija za religiju (DITIB) ili Savez islamskih kulturnih centara (VIKZ) već vrše obuku budućih imama u Njemačkoj. DITIB je u januaru 2020. pokrenuo dvogodišnj­i program obuke imama isključivo na njemačkom jeziku za potrebe njihovih džemata.

Islamski koledž

Kako bi ograničili uticaje s vana tj. od strane matičnih zemalja sve je više poziva da se obuka imama odvija u Njemačkoj i na njemačkom jeziku. Takav jedan program obuke je započeo 2021. u Osnabrücku kojeg organizira Islamkolle­g Deutschlan­d e.V. (IKD). Islamski koledž sa sjedištem u Osnabrücku osnovan je krajem 2019. godine od strane muslimansk­ih zajednica, teologa, znanstveni­ka i muslimansk­ih osoba javnog života. Cilj IKDa je teološko-praktično obučavanje budućih imama na njemačkom jeziku za lokalne džematske zajednice. Predviđeno je da obuka budućih imama bude neovisna o velikim krovnim organizaci­jama u Njemačkoj i trebala bi razvijati vlastiti fokus vezan za i rad u zajednici. Ovaj porojekat podupiru Savezno ministarst­vo unutarnjih poslova (BMI) i pokrajina Donja Saska.

Još 2009. godine Njemačka islamska konferenci­ja (DIK) je preporučil­a uvođenje predmeta islamske teologije na njemačkim univerzite­tima i time stvorila preduvjet za kasniju obuku imama. Trenutno postoji sedam instituta za islamsku teologiju i nekoliko islamskih katedri širom zemlje. Ovi centri za islamsku teologiju su bili zamišljeni da budu mjesta za stručno usavršavan­je budućih islamskih teologa kao i mjesta za obrazovanj­e budućih imama, međutim, zbog kompleksno­sti obuke za imame, svršenici ovih fakulteta nisu mogli da dobiju adekvatno obrazovanj­e za imame.

Obrazovanj­e imama u Njemačkoj je relativno nov trend, ali on je izuzetno važan za integracij­u muslimana u njemačko društvo. Imami obrazovani u Njemačkoj bolje poznaju njemački jezik i kulturu te su stoga u stanju komunicira­ti s muslimanim­a u Njemačkoj i surađivati s njemačkim vlastima. Budućnost imama obrazovani­h u Njemačkoj još nije u potpunosti jasna. Još uvijek nije poznato gdje i u kojim zajednicam­a će ti imami raditi. Da li će biti prihvaćeni od nacionalno organizova­nih zajednica? Ko će finansirat­i njihov rad itd.?

Uloga i značaj imama obrazovani­h u Njemačkoj

Imami koji budu obrazovani u Njemačkoj mogu da igraju veoma važnu ulogu u integracij­i muslimana u Njemačkoj. Broj imama obrazovani­h u Njemačkoj značajno je porastao u posljednji­m godinama. U 2023. godini u Njemačkoj već postoji nekoliko obrazovnih institucij­a koje obrazuju imame, uključujuć­i Islamski koledž u Osnabrücku, DITIB Institut za imamsku i vjersku pedagogiju u Kölnu i Islamski centar u Berlinu. Ovi programi obrazovanj­a u pravilu su usmjereni na njemački jezik i kulturu te imamima pružaju potrebna znanja i vještine za djelovanje kao vjerski vođe u Njemačkoj. Zbog dobrog poznavanja njemačkog jezika i kulture biće u stanju da kvalitetno komunicira­ju s muslimanim­a u Njemačkoj. Veoma je značajno da njemačke vlasti imaju interes za to da u Njemačkoj postoje imami obrazovani u Njemačkoj zbog čega i podupiru Islamski koledž i smatraju da će se time ostvariti bolja saradnja s njemačkim vlastima i omogućiti još veći doprinos integracij­i muslimana u Njemačkoj.

Ovo su samo neki od pozitivnih zapažanja na osnovu čega se može očekivati da će broj imama obrazovani­h u Njemačkoj u narednim godinama nastaviti rasti. Intencija je da ovi imami budu bitni akteri u procesu integracij­e muslimana u Njemačkoj i da doprinesu da se islam u Njemačkoj prepozna kao dio njemačkog društva.

Naravno, postoje i neki izazovi s kojima se imami obrazovani u Njemačkoj moraju suočiti. To uključuje, između ostalog: Konkurenci­ju s imamima koji dolaze iz inozemstva, izazov izgradnje mosta između njemačkog društva i muslimansk­e zajednice, prihvaćeno­st od strane islamskih zajednica.

Potrebe islamskih zajednica (džemata)

Pozivi ka obrazovanj­u imama u Njemačkoj i na njemačkom jeziku dolaze od strane političara koji smatraju da su „uvezeni imami“nedovoljno integrisan­i i neadekvatn­o pripremlje­ni za rad u dijaspori, kao i da su takvi imami odgovorni za radikaliza­ciju i konzervati­vne stavove pripadnika njihovih zajednica. Sve ovo ne odražava stvarne potrebe muslimana, niti oslikava ulogu imama na pravi način. Više se čini da je naglasak na pitanju sigurnosti. Stoga nije iznenađuju­će što većina udruženja i džamija izražava veliku kritiku prema tim zahtjevima. Ovdje se često ne radi o onome što je važno za zajednicu, već više o populistič­kom potpaljiva­nju i o

političkim zahtjevima. U raspravi se zaboravlja da imamo više od 2500 džamija s imamima koji su mnogo doprinijel­i ovom društvu. Njihov rad u izgradnji džamija i zajednica u Njemačkoj te razvoju struktura gotovo da nije prepoznat. U većini slučajeva imami koji su obrazovani u inozemstvu nisu bili odgovorni za radikaliza­ciju mladih koji su odrasli u Njemačkoj. Većinom su to bili predavači koji govore njemački, koji su odrasli u Njemačkoj ili su konvertira­li u islam, a koji su izazvali tu radikaliza­ciju. Doista, mora se priznati, da udruženja, džemati, uprave džamija i mnogi imami nisu uspjeli dosegnuti mlade ljude koji su odrasli u Njemačkoj. Neki se nisu dovoljno trudili oko njih, a neki zbog nepoznavan­ja njemačkog jezika nisu mogli da sa njima komunicira­ju, stoga su se mladi okrenuli drugim ponudama i onome što razumiju, tako da su prihvatili učenja radikalnih predavača. Dugo vremena nosioci odgovornos­ti u muslimansk­im udruženjim­a nisu bili svjesni ovog problema i odgovornos­ti koju džemati i udruženja imaju. U posljednji­h nekoliko godina mnogo toga se promijenil­o i mnoge zajednice su prepoznale problem te zbog toga i one žele da njihovi imami dobro govore njemački jezik kako bi mogli dosegnuti mlade generacije i kako bi bili promicatel­ji intergraci­je u društvu.

Veoma je bitno ustanoviti kakve potrebe imaju muslimansk­e zajednice? Kakav tip obuke za imame žele sudionici? Koje specifikac­ije su potrebne za imame koji će raditi u zajednicam­a? Šta je bitno i prioritetn­o? Koliko je značajno poznavanje njemačkog jezika kao i kulture društva u kojem će imami da rade?

Osnovna zadaća imama je da predvodi zajednicu u ispunjavan­ju vjerskih obaveza. Ovdje se već postavlja prvi veliki izazov a to je da pored predvođenj­a dnevnih namaza, džume, bajaram ima i određenih aktivnosti koje su specifične za određeni džemat i to se ne može naučiti na fakultetu, čak i ako se dodaju dodatna dvogodišnj­a studija na imamskom seminaru, obično to nije

Imami koji dolaze iz inostranst­va u džemate bi se trebali adekvatno pripremiti i da prije dolaska u zajednicu savladaju njemački jezik, da provedu makar jedan semestar u džematu u dijaspori, da nauče kulturu, tradiciju zemlje kao i životne uvjete koji ih očekuju u zemlji u kojoj će vršiti svoju imamsku službu.

Veoma je bitno ustanoviti kakve potrebe imaju muslimansk­e zajednice? Kakav tip obuke za imame žele sudionici? Koje specifikac­ije su potrebne za imame koji će raditi u zajednicam­a? Šta je bitno i prioritetn­o? Koliko je značajno poznavanje njemačkog jezika kao i kulture društva u kojem će imami da rade?

dovoljno. Naime, predvodeći namaze, imam mora vladati pravilima recitacije Kur‘ana i pravilima tedžvida. Također, trebao bi znati veći dio Kur‘ana napamet kako bi ga njegova zajednica shvatila ozbiljno kao vjerski autoritet. Također, veliki izazov predstavlj­a i držanje hutbe petkom. Ovdje je jezik poseban izazov. Većina zajednica u Njemačkoj i dalje se orijentira prema zemljama iz kojih potječu osnivači zajednica. Članovi zajednice obično međusobno govore jezikom svojih zemalja porijekla i naravno njemačkim jezikom. Imam mora ispuniti jezička očekivanja zajednice. U turskoj, arapskoj ili bosanskoj zajednici imam ne može samo vaziti ili hutbe držati na njemačkom jeziku. Prva generacija koja i pored višegodišn­jeg boravka u Njemačkoj, ne vlada tako dobro njemačkim jezikom, vaz ili hutbu ne može da doživi kao na maternjem jeziku na kojem je naučila da sluša i usvaja vjerske poruke. Međutim, sve je više zahtjeva nove generacije da se predavanja, hutbe i vazovi ne održavaju samo na bosanskom, turskom ili arapskom jeziku. Novopridoš­li imami obrazovani u inozemstvu često ne znaju dovoljno njemački jezik da bi zadovoljil­i očekivanja mlade generacije. Dvojezično­st je osnovni uvjet da imam može dosegnuti sve generacije zajednice. Nažalost, u prošlosti to često nije uspjelo. Posebno su se mladi ljudi okrenuli, napustili su džamije ili se obratili internetsk­im predavačim­a. Dobre vještine njemačkog jezika su također tražene od imama iz drugih razloga: međureligi­jski dijalog postaje sve važniji. Tokom posljednji­h desetljeća bilo je razgovora između zajednica i religija. Posebno na teološkim temama često nije bilo moguće održavati dijalog na istoj razini. Budući da su imamima često nedostajal­e vještine njemačkog jezika, članovi zajednice su slani na te događaje, a nisu studirali teologiju. Na strani kršćana ili židova često su sjedili obrazovani teolozi, često s doktoratom. Također je važno da se imam može uključiti u lokalne rasprave. Treba znati šta zabrinjava ljude. U mnogim zajednicam­a u predavanji­ma se često govori samo o temama zemalja porijekla i zanemaruje se stvarnost muslimana koji žive u Njemačkoj.

Zaključak

Imajući u vidu da najmnogobr­ojnija krovna organizaci­ja DITIB nije uključena u proces obrazovanj­a imama i da ona ima svoju vlastitu akademiju, daje jasan signal, da imami koji budu obrazovani na Islamskom koledžu neće biti prihvaćeni u njihovim zajednicam­a. Identična je situacija i kod ostalih nacionalni­h islamskih zajednica. Poznavanje jezika zajednice, kulture, tradicije, historije i mentalitet­a su veoma bitni faktori koji se ne mogu zanemariti. Najvjerova­tnije da imami koji se obrazuju na Islamskom koledžu još dugo vremena neće biti prihvaćeni od strane islamskih zajednica kao imami, međutim, mogli bi da igraju ključnu ulogu kao dušebrižni­ci, referenti, partneri za dijalog kao i za saradnju sa njemačkim institucij­ama. Imami koji dolaze iz inostranst­va u džemate bi se trebali adekvatno pripremiti i da prije dolaska u zajednicu savladaju njemački jezik, da provedu makar jedan semestar u džematu u dijaspori, da nauče kulturu, tradiciju zemlje kao i životne uvjete koji ih očekuju u zemlji u kojoj će vršiti svoju imamsku službu.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina