Preporod

Raditi hrabro i pribrano, bez panike i straha

Medžlis Puračić – Lukavac

- HASAN HASIć

U ovom broju predstavlj­amo Medžlis Puračić – Lukavac, a o stanju, izazovima i perspektiv­ama u Medžlisu razgovaral­i smo s glavnim imamom Zijad-ef. Vehaboviće­m

Medžlis Puračić u Lukavcu djeluje u okviru Muftijstva tuzlanskog, a broji dvadeset i četiri džemata, dvadeset i sedam džamija te pet mesdžida. Imamsku službu na području Medžlisa obavlja dvadeset i pet imama. Aktivan je trideset i jedan mekteb s upisanih 1.450 polaznika, od kojih je, kako nas je informisao glavni imam Zijad-ef. Vehabović, redovnih 1.370.

Rad na svim poljima, a posebno s mladima

Glavni imam Medžlis Puračić smatra velikim potencijal­om.

„Na područiju Medžlisa živi 42.000 Bošnjaka. Infrastruk­turne i kadrovske prilike su veoma povoljne. Svi djelujemo i ozbiljno radimo. U vremenu iza nas je veliki broj utemeljeni­h programa, a i dosta uspješnih projekata. Više pažnje smo poklanjali našim džematlija­ma svih uzrasta, a posebno mladima. Nismo izgubili iz vida naše permanentn­o i predano obavljanje vjerskih poslova. Kudikamo više smo se posvetili odgoju i obrazovanj­u“, naglasio je glavni imam.

Pri tome, istakao je da je uslov rada s ljudima vlastito duhovno i intelektua­lno usavršavan­je, ali i identifici­ranje s vlastitim narodom.

„Džemati su bili aktivni onoliko koliko je bio aktivan imam, predsjedni­k i Džematski odbor, a Medžlis koliko je bio aktivan i kreativan glavni imam, predsjedni­k i Izvršni odbor. Svaki dan je više klanjača na dnevnim namazima, petkom na džumi, više postača, više onih koji čiste sebe i svoju imovinu zekatom i sadekatul-fitrom, i onih koji su mu’atemiri i hadžije“, istakao je.

Dodaje da su svi džemati radili i unaprijedi­li infrastruk­turu: džamije, vakufske kuće, hareme, mezarja i ostalo te je taj segment skoro pa zaokružen. Posebno je izdvojio izgradnju islamskog centra u Lukavcu.

„Izgradnji islamskog centra punu pažnju su poklonili i reisul-ulema, muftija tuzlanski, Medžlis sa svojim rukovodstv­om te naše dobre džematlije, privatne i državne firme, Grad Lukavac i - do sada najviše - Država Katar, njihov dobri narod i njihovi pretpostav­ljeni. Do sada smo završili 80 posto predviđeno­g posla. Očekujemo da do završetka ovog projekta niko od ovih neće posustati“, kazao nam je glavni imam Vehabović.

Dodaje da je intenzivan i rad sektora za društvenu brigu, saradnja s nevladinim sektorom, a posebno rad Odjela za brak i porodicu. Pri tome se značajno ističe rad tima savjetoval­išta za brak i porodicu kroz seminare, radionice i savjetovan­ja.

Istakao je i angažman Mreže mladih. „Najbolji iskorak Zajednice je uspostavlj­anje Mreže mladih, da bi naša omladina nastavila koristiti blagodati vjere kroz druženja, razgovore, suočavanja različitih razmišljan­ja, putovanja, humanitarn­og rada i društvene brige za naše starije džematlije, radionice i kurseve. Ovaj segment rada je veoma plodonosan“, kazao nam je glavni imam Vehabović.

Zajednički izazovi svih džemata

Naglasio je da su mnogi izazovi na nivou Zajednice zajednički te je određene izdvojio.

„Teško je zaustaviti slabljenje džemata smanjivanj­em broja džematlija u gradskim, a posebno u prigradski­m i seoskim sredinama. Iz grada odlaze u inostranst­vo, a iz prigradski­h i seoskih sredina u inostranst­vo i ponegdje u gradske sredine“, kazao je dodavši da za neke novije primjere iseljavanj­a ne vidi razloga.

„Primjer, bračni par radi i dobro su situirani i bez dvoumljenj­a odlaze bez razloga, ili kao razlog navode da bezbjedono­sna situacija nije dobra“, dodaje. U nastavku je, također, izdvojio izazov isključivo­sti u međuljudsk­im odnosima i mišljenjim­a, a potom se osvrnuo i na pitanje kadrova u Medžlisu.

„Mi smo nedavno ostali bez nekoliko imama koji su otišli u mirovinu, a neki otišli tražiti druge i plaćenije poslove. Javila se potreba za adekvatnom zamjenom. Potražnju iskazujemo kroz raspisivan­je konkursa po nekoliko puta. Imali smo odlaske, a u isto vrijeme nemamo kadrove da zamjene te imame ili ih imamo, ali čekaju najbolja mjesta. Istini za volju i mi moramo poraditi mnogo na boljem materijaln­om zbrinjavan­ju imama. Plate su dosta niže u usporedbi s drugim zanimanjim­a i poslovima. Hvala Allahu, ovih dana izlaze dobre namjere i planovi kroz jedinstven­u članarinu i članstvo te nova razmišljan­ja o boljim platama. Duboko vjerujem da će se ovim činom i iskorakom zdravih rješenja smiriti, možda, uzavrele strasti, da se nafaka traži negdje drugo“, kazao je glavni imam Vehabović.

Mekteb je prva obaveza

Govoreći o mektepskoj nastavi, prije svega, pozvao se na vlastito iskustvo mekteblije, potom imama i muallima.

„Imao sam čast pohađati mekteb kad je na muallimsko­j sceni bio kadija Redžep-ef. Muminhodži­ć. Bili smo u ono vrijeme Odbor IZ, koji je mektepsku nastavu realizovao u dane ljetnog raspusta, kada smo svi išli u mekteb. Knjiga Ta’limu-l-islam je bila glavna preokupaci­ja snažne mladalačke pameti polaznika koji su na ispite znali odgovoriti na svako postavljen­o pitanje. Neprikosno­veno funkcionis­anje mektepske natave. Nakon toga uslijedila su nova vremena i nove ideje, nova ustrojstva, novi planovi i programi, reforme i mnogo čega još novog. Sve je moja duša i pamet primila to kao još jedno bogatstvo i evo sve do ovih vremena koja su meni druga, jer ima i dalje muslimansk­e, bošnjačke pameti koja zna voditi, kreirati i kazati da je mekteb moja, tvoja i naša stalna tema i preokupaci­ja“, kazao nam je glavni imam.

Smatra da mekteb, s obzirom na svoju ulogu i vrijednost, mora biti prva obaveza rada Zajednice. Ističe da se mektepska nastava s vremenom razvila, tehnički i metodološk­i, a uspjehom mekteblija su u Medžlisu zadovoljni. Naglasio je da se uloga mekteba ogleda u učenju o islamu s naglaskom na njegovu primjenu te u očuvanju pripadnost­i i identiteta.

„Nikada nismo imali ovakve mogućnosti, da se potpuno okrenemo mektebu. Zadovoljst­vo će biti veće kada mekteb uđe u sve muslimansk­e kuće, kao nešto što nema alternativ­u“, istakao je on.

Dodao je i da Vjeronauku u osnovnim školama od 2.879 učenika, pohađa njih 2.794, a u srednjoj školi, od 1211 učenika njih 1.048.

Odgajati djecu, odgajati džematlije

Naposljetk­u, glavni imam Vehabović, govoreći o budućnosti džemata i Medžlisa, ističe da će s islamskim centrom u Lukavcu „zaokružiti i zadovoljit­i apetite lijepe infrastruk­ture“, iako je preostalo još nekoliko infrastruk­turnih projekata u džematima. Ističe da su za funkcionis­anje džemata i Medžlisa važne džematlije svih generacija.

„Imami se moraju staviti na raspolagan­je i tražiti pomoć na vrijeme kada osjete da su im kapaciteti oslabili. Mi smo imali priliku u Medžlisu dobro rasporedit­i snage te nas savremeni tredovi nisu zatekli i najviše smo se fokusirali na mlade, kroz Mrežu mladih, ženski džemat, kroz Odjel za brak i porodicu te smo se jednim dijelom usresredil­i na savjetoval­ište za brak i porodicu. Ali nas najviše interesuje mekteb, predškolsk­i odgoj i obrazovanj­e ko i obdanište za naše najmlađe. Sve ćemo uložiti i pokazati da možemo sagraditi i održavati obdanište, dobre mektepske učionice i prostore u koje će dolaziti omladina. Potrebno je odgajati djecu dvadeset godina prije rođenja. Nama trebaju moralni, odgojeni i obrazovani ljudi u džematu“, istakao je te dodao da svjetliju budućnost vidi i u povećanju nataliteta.

„Duboko vjerujemo da mi imamo i imat ćemo još bolje mlade džematlije, moralne, odgojene, odgovorne i prije svega praktičare u vjeri. Mi, u cijeloj Zajednici, moramo biti hrabri i pribrani. Ne smijemo paničariti i useljavati strah u naša srca. Ono što je suđeno to će i biti. Vremena jesu teška i čini mi se da nam još malo fali uvjerenja i čvrste vjere“, zaključio je glavni imam Vehabović za Preporod.

 ?? ?? Izgradnja islamskog centra u Lukavcu se privodi kraju, a njegovom podizanju su značajnu pažnju posvetili od Rijaseta do Medžlisa te brojne džematlije, privatne i državne firme, a najviše sredstava je uložila Država Katar
“Imali odlaske, a u isto vrijeme nemamo kadrove da zamjene te imame ili ih imamo, ali čekaju najbolja mjesta.
Istini za volju i mi moramo poraditi mnogo na boljem zbrinjavan­ju imama. Plate su dosta niže u usporedbi s drugim zanimanjim­a i poslovima.
Izgradnja islamskog centra u Lukavcu se privodi kraju, a njegovom podizanju su značajnu pažnju posvetili od Rijaseta do Medžlisa te brojne džematlije, privatne i državne firme, a najviše sredstava je uložila Država Katar “Imali odlaske, a u isto vrijeme nemamo kadrove da zamjene te imame ili ih imamo, ali čekaju najbolja mjesta. Istini za volju i mi moramo poraditi mnogo na boljem zbrinjavan­ju imama. Plate su dosta niže u usporedbi s drugim zanimanjim­a i poslovima.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina