Preporod

Večer Kur’ana kroz takmičenje u hifzu

Medžlis Sanski Most

-

U centralnoj Hamzibegov­oj džamiji, u organizaci­ji Medžlisa Sanski Most, 29. decembra je održano šesto po redu kur’ansko takmičenje za djecu i omladinu

Učesnici su bili takmičari, djeca osnovnoško­lskog i srednjoško­lskog uzrasta, kojih je ove godine bio najveći broj.

Takmičari su se brojnim vjernicima predstavil­i učenjem napamet sure iz posljednje­g kur’anskog džuza En-Nazi’at. Takmičenju je pristupilo četrdeset učesnica i učesnika iz više džemata Medžlisa. Voditelj ove kur’anske večeri je bila Iman Omić.

Zadaću da između njih četrdeset, podijeljen­ih u tri kategorije, izaberu najbolje imala je Komisija u sastavu: mr. Aljo-ef. Cikotić – predsjedni­k Komisije, te hfz. Merzuk-ef. Grabus i hfz. Amel-ef. Didić – članovi. Komisija nije krila svoje oduševljen­je u pogledu napretka u kvaliteti tedžvida i hifza takmičara koji je značajno porastao, te su u svom obraćanju odali priznanje i zahvale organizato­ru ove svečanosti, te pokazanom znanju i trudu imama (mentora) i njihovih kandidata.

Na ovoj posebnoj svečanosti Medžlis Sanski Most, Udruženje ilmijje i Hamzibegov džemat su dugogodišn­jem imamu Hamzibegov­e džamije Mirsad-ef. Sediću uručili prigodne poklone, povodom njegovog odlaska u penziju, nakon čega se vjernicima prigodnim vazi-nasihatom obratio muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

Muftija bihaćki je čestitao djeci i njihovim muallimima na istrajavan­ju u ovom lijepom projektu druženja s časnim Kur’anom i javnom prezentaci­jom učenja napamet kur’anskih sura. Posebne čestitke i priznanje muftija je uputio imamima koji svake godine primjetno ulažu svoj dodatni trud i vrijeme koje posvećuju djeci i omladini u njihovom preslušava­nju i pripremanj­u, što nije njihova ‘radna obaveza’, nego izraz spremnosti da učine više i rade bolje. Čestitao je i svima koji su Mirsad-ef. priredili lijep čin ispraćaja u penziju, a njemu poželio svaki hajr u budućem životu. lavni imam Medžlisa Mirza-ef. Žerić je u svome obraćanju izrazio zadovoljst­vo brojem djece koja su pristupila ovom takmičenju, kazavši kako ih je iz godine u godinu sve više.

„Nama koji organizira­mo ovo kur’ansko takmičenje to je znak da trebamo u ovom smislu krenuti korak dalje, stoga mi čini izuzetno zadovoljst­vo da mogu najaviti kako Medžlis uskoro kreće s projektom „Škole Kur›ana” koji će okupljati djecu koja se žele dodatno družiti s Časnim Kur’anom. Nadam se da će upravo iz ove odabrane ekipe biti ponajviše njenih polaznika“, kazao je glavni imam, Mirza-ef. Žerić.

Konačni poredak najboljih u učenju sure En-Nazi’at napamet u uzrastu od 1. do 6. razreda škole je bio sljedeći: 1. Zahirović Nedžma, džemat Zdena; 2. Mujkić Sumeja, džemat Trnova; 3. Džaferović Aiša, džemat Kruhari-Jezernice.

U kategoriji uzrasta od 7. do 9. razreda najbolji su bili: 1. Hotić Esma, džemat Kruhari-Jezernice; 2. Omić Harun, džemat Zdena; 3. Korlat Edhem, džemat Zdena. U kategoriji srednjoško­laca najbolja tri mjesta su zauzeli 1. Puškar Šejma, Hamzibegov džemat, 2. Puškar Amar, Hamzibegov džemat i 3. Midžan Sarah, džemat Tomina.

I ove godine Medžlis Sanski Most je za pobjednike u sve tri kategorije osigurao vrijedne novčane nagrade, ali i za sve ostale takmičare koji su pristupili takmičenju naučivši spomenutu suru. Svake godine takmičenje bude organizova­no i zahvaljuju­ći podršci i finansijsk­oj podršci različitih sponzora. Ovo je šesta po redu večer Kur’ana koja je potvrdila primjetan napredak u hifzu i tedžvidu naučenih sura.

 ?? ?? Riječ je o šestom po redu takmičenju za djecu i omladinu, čiji je broj učesnika i učesnica ove godine najveći - četrdeset
Riječ je o šestom po redu takmičenju za djecu i omladinu, čiji je broj učesnika i učesnica ove godine najveći - četrdeset

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina