Preporod

Večer Kur’ana s mladim krajiškim hafizima

Medžlis Bužim

-

Mreža mladih Muftijstva bihaćkog u saradnji sa Mrežom mladih svih medžlisa nastoji približiti vrijednost­i vjere mladim ljudima. Pozitivan trend učenja Kur’ana napamet (hifz) je u zamahu, a Mreža mladih Muftijstva bihaćkog je kroz Večer Kur’ana predstavil­a neke od mladih hafiza sa prostora Muftijstva bihaćkog.

Program je održan u petak, 29. decembra 2023. godine u džamiji džemata Varoška Rijeka u Bužimu, a pored hafiza prigodnom besjedom se mladima obratio profesor na Islamskom

pedagoškom fakultetu u Bihaću i medresi “Reis Džemaludin-ef. Čaušević” u Cazinu hafiz dr. Rifet Šahinović.

Riječi dobrodošli­ce je iskazao Amar-ef. Grahović, koordinato­r Mreže mladih Muftijstva bihaćkog. On se zahvalio džematu Varoška Rijeka i Medžlisu Bužim na gostoprims­tvu, muftiji hafizu Mehmed-ef. Kudiću an podršci te istakao da je značaj ovakvih sadržaja veoma važan za mlade ljude.

“Kur’an ima svoje brojne vrijednost­i i blagodati, a pogotovo je važno kada ih mlada osoba shvati, prepozna i prihvati. Učiti i slušati Kur’an bi trebala biti svakodevna aktivnost vjernika, a mladoj osobi pogotovo, s obzirom da je često pred brojnim izazovima i iskušenjim­a“, rekao je u svom obraćanju Amar-ef. Grahović.

Program su svojim učenjem izveli mladi hafizi Kur’ana Časnog: Emir Osmanagić, Talha Tričić, Mirza Šiljdedić, Bilal Kovačević, Zeid Krkalić i Ishak Softić.

Prigodnim vaz-i nasihatom se prisutnima tokom programa obratio i hafiz dr. Rifet Šahinović. On je govorio o Kur’anu kao velikoj

Božijoj mudžizi (čudu) koja svojim snažnim uticajem na čovjeka mijenja njegovo stanje.

“Ashabi su bili ljudi koji su imali i svojih nedostatak­a, ali su s Kur’anom postali najbolja generacija muslimana. Kur’an se mladom čovjeku posebno obraća, pa je od velike važnosti da mlad čovjek provodi svoje vrijeme s Kur’anom i da mu Kur’an bude najveća vrijednost u njegovom životu s kojom provodi vrijeme”, poručio je hafiz dr. Šahinović.

U svojstvu imama džemata Varoška Rijeka, dobrodošli­cu i zahvalnost na dolasku je uputio imam džemata Omer-ef. Muratović, dok su ašere na početku i na kraju proučili hafiz Muhamed-ef. Žutić i Irfan-ef. Ljubijanki­ć. Moderator programa je bio Adis-ef. Mahmić.

 ?? ?? Program je održan u u džamiji džemata Varoška Rijeka u Bužimu
Program je održan u u džamiji džemata Varoška Rijeka u Bužimu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina