Preporod

Svečanost primopreda­je dužnosti glavnog imama

Medžlis Zenica

- M. BILčEVIć

U četvrtak, 4. januara 2024. godine u Islamskom centru “Sultan Ahmed Zenica” upriličena je svečanost primopreda­je dužnosti između dosadašnje­g glavnog imama Jakub-ef. Salkice i novoimenov­anog glavnog imama mr. Sumedin-ef. Kobilice.

Svečanosti su prisustvov­ali muftija zenički hafiz Mevludin-ef. Dizdarević, rukovodioc­i službi Muftijstva, glavni imami muftiluka zeničkog, sabornici, članovi Izvršnog odbora Medžlisa na čelu s predsjedni­kom Besimom Begićem, imami, muallime i uposlenici medžlisa.

Dosadašnji glavni imam Salkica je ovu dužnost obnašao u proteklih dvadeset i pet godina.

“Moji trenutni osjećaji zahtijevaj­u da se zahvalim džematima Medžlisa

Zenica, Muftijstvu zeničkom i Islamskoj zajednici za sve radosti koje su mi pružili, posebno za povjerenje koje mi je dato i svu pomoć koju sam imao da obnašam dužnost glavnog imama na Allahovo zadovoljst­vo, na čast i ugled naših džematlija. Ako su moj rad i djelovanje imali za rezultat napredak, neka se uvijek pamti kao hvala mojim kolegama i saradnicim­a te kao poučan primjer u našim analima. Svakako, njihova nesebična podrška i pomoć bili su nezamjenji­vi u mojoj viziji zeničkog medžlisa, kao i garancija uspjeha u realizacij­i mog plana rada i djelovanja”, poručio je Salkica.

Za njegov dugogodišn­ji misijski rad na poziciji imama i glavnog imama, kolektiv Medžlisa Zenica i Muftijstva zeničkog je dosadašnje­g glavnog imama Salkicu obradovao putovanjem na umru.

Prije samog uručenja dekreta o imenovanju na poziciju glavnog imama Kobilica se obratio prisutnima ističući svoju zahvalnost na povjerenju koje mu je ukazano.

“Nadam se da ću uz Božiju pomoć, ovaj povjereni emanet, časno nositi i povjerenu obavezu opravdati. Pred nama su veliki izazovi i važni projekti koje trebamo zajedno rješavati. Uskoro očekujemo i otvorenje ovog centra koji, ako aktivno postavimo, siguran sam da će se vrijeme u ovom gradu mjeriti od i do otvorenja Islamskog centra”, kazao je Kobilica.

Muftija zenički Dizdarević je uz tekbire uručio dekret o imenovanju na poziciju glavnog imama Sumedin-ef. Kobilici te je čestitao kolektivu Medžlisa i novom glavnog imamu.

“Kroz ovu današnju svečanost smo imali ambiciju da pokažemo autoritet i važnost Islamske zajednice i Medžlisa Zenica, i da ovim današnjim gestom kojem smo svjedočili pokažemo šta je snaga Islamske zajednice. Da Islamska zajednica ne ovisi ni o jednom pojedincu, da je svako bitan za Zajednicu, ali da niko nije iznad Zajednice”, poručio je muftija zenički, posebno se zahvalivši dosadašnje­m glavnom imamu Salkici za razvoj i afirmaciju Medžlisa Zenica.

 ?? ?? Uručenje dekreta novom glavnom imamu Sumedin-ef. Kobilici
Dužnost glavnog imama Kobilica je preuzeo od Jakub-ef. Salkice
Uručenje dekreta novom glavnom imamu Sumedin-ef. Kobilici Dužnost glavnog imama Kobilica je preuzeo od Jakub-ef. Salkice

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina