Preporod

Muftija Kudić posjetio napadnute imama Omer-ef. Redžića i njegovu porodicu

Medžlis Prijedor

- N.H.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je posjetio je 12. januara imama Čaršijske džamije u Prijedoru Omer-ef. Redžića, s obzirom da su koncem protekle godine efendija Redžić i njegova porodica pretrpjeli napad, nakon pokušaja nasilne provale u njegov stan od strane pijanog lica srpske nacionalno­sti inicijala N.M. Ovaj nemili događaj prošao je bez adekvatne reakcije vlasti.

Muftija Kudić je, prije svega, podsjetio da se Omer-ef. Redžićem ponose zbog njegove širine, dostupnost­i i tolerantno­sti prema drugom i drugačijem.

“S obzirom da je Čaršijska džamija u samom centru grada, nismo očekivali da se s vremena na vrijeme u ovom prostoru dešavaju nemile scene prouzrokov­ane vjerskom i nacionalno­m netrpeljiv­ošću. Siguran sam da Omer-ef. Redžić ni jednim svojim gestom nije potakao izgrednika na ovo krivično djelo, te da nije zaslužio da ga se oslovljava psovkama i omalovažav­anjem. Iako je lice koje je provalilo u stan potpuno svjesno napalo na imama i njegovu porodicu, omalovažav­ajući ga psovanjem i vulgarnost­ima na vjerskoj i nacionalno­j osnovi, to nije bilo dovoljno da se kod organa sigurnosti okarakteri­zira kao krivično djelo. Politički predstavni­ci Bošnjaka u Prijedoru konačno moraju glasnije progovorit­i o ovim grubim narušavanj­ima sigurnosti i da intenzivni­je ukazuju na diskrimina­ciju, provokacij­e i napade kojima su izloženi Bošnjaci u manjem bosanskohe­rcegovačko­m entitetu, a ti napadi su nerijetko usmjereni na imovinu Islamske zajednice i njene imame”, izjavio je muftija Kudić.

Efendija Redžić je zahvalio muftiji na posjeti i brizi te poručio da ga sve ovo što se dešava neće zastrašiti, niti ga skrenuti sa puta kojim ide, a to je da uživa sva prava i slobode koje su zagarantov­ane svim građanima u našoj zemlji i da ne želi biti neko ko će se u svom gradu i svojoj domovini osjećati kao stranac ili kao nepoželjan.

“Kroz svoj dugogodišn­ji rad u ovom gradu, niti ja, a niti Islamska zajednica ni jednom gestom ili izjavom nije bila generator bilo kakvih međunacion­alnih tenzija ili uzročnik problema. Na tom planu ću, nadam se, nastaviti i dalje. Međutim, s vremena na vrijeme, dešavaju se stvari koje nas tjeraju na reakcije s kojima i mi sami nismo zadovoljni. Iako su nadzorne kamere snimile sve detalje, te sam vjerodosto­jno prenio sve što sam od uvreda dobio na svoj račun, još nismo obaviješte­ni dokle je stigao proces, te da li je ovaj čin uopšte okarakteri­zan kao krivično djelo sa motivima vjerske i nacionalne mržnje. I ovaj čin koji je uznemirio mene i moju porodicu neću posmatrati bespomoćno, nadam se da će Islamska zajednica iskoristit­i sve dostupne mehanizme kako bi se dokazali motivi ovog djela koje je zasigurno narušilo sigurnost mene i porodice, te da se počinilac adekvatno kazni. U protivnom, šta mogu očekivati naredne godine? Ovom prilikom iskazujem duboku ljudsku zahvalnost našem muftiji hafizu Mehmed-ef. Kudiću što me je posjetio i što mi je pružio podršku i stavio se na raspolagan­je kada je u pitanju moja borba, kako borba protiv ovakvog barbarizma tako i borba za pravo svakog čovjeka da živi u miru i sigurnosti u našem gradu”, poručio je Omer-ef. Redžić.

Također, efendija Redžić je izrazio zahvalnost predsjedni­ku džematskog dobora Adisu Habiboviću i ostalim članovima, Mirsadu Mustafiću, Amiru Ceriću i Nadanu Crnkiću na njihovoj podršci i mjerama koje su poduzeli s ciljem da zaštite njega i porodicu.

 ?? ?? Redžić je poručio da ga sve ovo neće zastrašiti, niti ga skrenuti sa puta kojim ide da uživa sva prava i slobode koje su zagarantov­ane svim građanima u našoj zemlji
Redžić je poručio da ga sve ovo neće zastrašiti, niti ga skrenuti sa puta kojim ide da uživa sva prava i slobode koje su zagarantov­ane svim građanima u našoj zemlji

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina