Preporod

Dva džemata, četiri nagradne umre

- RAŠID ORLOVIć

Ireci: “Trudite se! Allah će trud vaš vidjeti, a i Poslanik Njegov i vjernici…!” ovim kur’anskim ajetom započeo je svoje obraćanje imam džemata Novi Miljanovci mr. Bersad-ef. Kozlić pred džuma-namaz u petak, 29. decembra 2023. godine, u prepunoj džamiji ovog džemata.

I doista, trud dvojice vodećih ljudi Džematskog odbora džematlije su vidjele i svesrdno podržale akciju džematskog imama da ih nagrade odlaskom na umru. Valja naglasiti da je akcija provedena u vrlo kratkom roku i tajno, tako da je uručenje nagrada dobitnicim­a bilo i iznenađenj­e i velika radost ne samo njima nego i džematlija­ma kod kojih se također mogla vidjeti i pokoja suza radosnica, kada je imam pozvao predsjedni­ka Džematskog odbora da uruči nagradu blagajniku Selimu Kruški svi su bili iznenađeni ali i radosni, a posebno kada je istakao da to nije sve i pozvao glavnog imama Medžlisa Tešanj Fuad-ef. Omerbašića da uruči nagradu predsjedni­ku Džematskog odbora Zehrudinu Kruški.

“Punih 20 godina Selim je uspješno vodio blagajnu džemata i upravo završio i dvadeseti završni račun u Medžlisu IZ i sve bez ijedne greške, bez ijednog minusa, ali je istovremen­o bio i mujezin, mijenjao imama u mihrabu, redovno učio ramazansku mukabelu, brinuo o džamijskim potrebama i uvijek bio na raspolagan­ju svim džematlija­ma”, naveo je u svom obraćanju Bersad-ef. obrazlažuć­i nagradu dodijeljen­u blagajniku Selimu, a o doprinosu predsjedni­ka Zehrudina i njegove cijele porodice nije potrebno bilo ni obrazlagat­i, jer se o njegovom deprinosu već puno zna i izvan ovog džemata.

Tri dana ranije, 26. decembra 2023. u džematu Piljužići je održana tribina i uručena nagrada umra Adem-ef. Gariću i njegovoj hanumi Asmiri.

Na tribini su se prisutnima obratili glavni imam Medžlisa Omerbašić i dr. Šefik-ef. Kurdić.

Navest ćemo samo da Asmira vodi najbrojnij­u žensku ramazansku mukabelu na području Medžlisa IZ Tešanj, da je u zadnje tri godine kroz tri ciklusa uspješno poučila 30 žena sufaru i svih 30 je proučilo prvu hatmu, te da je dugogodišn­ja aktivistic­a Odjela za brak i porodicu pri Medžlisu Tešanj.

 ?? ?? Uručenje nagrade Selimu i Zehrudinu
Uručenje nagrade Selimu i Zehrudinu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina