Preporod

Muftija Kudić razgovarao s profesorom Štulanović­em: Ovo je optužnica protiv istine i pravde

- N.H.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je u svom uredu 12. januara u Bihaću razgovarao s prof. dr. Muharemom Štulanović­em, nedavno penzionisa­nim profesorom Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću u penziji. Razgovaran­o je o optužnici Okružnog suda Banja Luka koja profesora Štulanović­a tereti za krivično djelo povrede ugleda RS i njenih naroda.

Na svojoj hutbi, profesor Štulanović je nazvao RS genocidnom tvorevinom, pa je zbog te i sličnih izjava policija ovog entiteta protiv njega podnijela izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu u Banjoj Luci, a oni su predmet kasnije proslijedi­li Tužilaštvu RS, Posebnom

odjeljenju za suzbijanje korupcije organizova­nog i najtežih oblika privrednog kriminala, koje je u decembru podiglo optužnicu.

Muftija je istakao da se profesor Štulanović uvijek borio za slobodu riječi i stava utemeljeno­g na činjenicam­a.

“Nažalost, nismo očekivali da će se zbog istine koju neko izgovori morati odgovarati na sudu. Neupitna istina je da je policija i vojska entiteta RS počinila najteže oblike ratnog zločina, uključujuć­i i genocid i da je ta činjenica presuđena na Međunarodn­om sudu pravde u Hagu. Imam dojam da su se vlasti manjeg bosanskohe­rcegovačko­g entiteta uživjele u ulogu čuvenih diktatora, pa im je pravo na govor i vlastiti stav krivično djelo, pogotovo ako se kosi sa politikom koja je zasnovana na revizioniz­mu i propagandi. Apsurd je veći što iza ove optužnice stoji režim čiji predstavni­ci na dnevnoj bazi otvoreno i bez uvijanja krše zakone, izazivaju vjersku i nacionalnu mržnju i proizvode nered i nestabilno­st u zemlji i to bez ikakvih posljedica. Islamska zajednica stoji iza svakog čovjeka koji na pravdi Boga bude optužen, pa ćemo tako stajati i iza našeg prof. Štulanović­a i ovaj proces nećemo posmatrati kao njegov lični, već kao proces koji se vodi protiv istine, pravde i sviju nas”, kaže se u saopštenju Muftijstva bihaćkog.

Profesor Štulanović je zahvalio muftiji Kudiću i Islamskoj zajednici u cjelini na podršci i jasnom opredjelje­nju. Ovu optužnicu je okarakteri­sao kao politički montiranu, s ciljem da se ušutka istina i da se propaganda i politika revizije prošlosti afirmira i siguran je da će Sud, ukoliko ne bude pristrasan, odbaciti ovu optužnicu, jer ona u pravnom i suštinskom smislu nije ništa drugo nego obična lakrdija.

Prijemu su prisustvov­ali dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću prof. dr. Hajrudin Hodžić i rukovodila­c Službe za vjerske poslove i obrazovanj­e Muftijstva bihaćkog mr. Haris-ef. Veladžić.

 ?? ?? Štulanović je optužnicu okarakteri­sao kao politički montiranu, s ciljem da se ušutka istina i da se propaganda i politika revizije prošlosti afirmira
Štulanović je optužnicu okarakteri­sao kao politički montiranu, s ciljem da se ušutka istina i da se propaganda i politika revizije prošlosti afirmira

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina