Preporod

Pet novih knjiga Jusufa Džafića

Nove knjige

-

Jusuf Džafić, rođen 1991. godine, jedan je od najplodono­snijih autora u oblasti islamistik­e. Napisao je preko 20 knjiga, a u protekle dvije godine objavio je još pet autorskih djela i prijevoda

Džafić radi kao biblioteka­r u Behram-begovoj biblioteci u Tuzli, a završio je Šerijatsko­pravni fakultet na Univerzite­t ”El-Azhar” u Kairu. U jednom od razgovora na slijedeći način je opisao kako organizira svoje vrijeme. Rad u bilioteci mu omogućava dodatno istraživan­je, a prije rad u biblioteci kazao je da svaki svoj dan planira unaprijed. “Tako imam dnevne, sedmične, mjesečne, godišnje planove svojih aktivnosti, kao i dnevne, sedmične, mjesečne i godišnje izvještaje ostvarenih aktivnosti. Svoje dane ‘programira­m’ još od 2007. godine. Savjetujem sve nas da poslušamo Vjerovjesn­ikov savjet i iskoristim­o: slobodno vrijeme prije zauzetosti, mladost prije starosti, zdravlje prije bolesti, život prije smrti i bogatstvo prije siromaštva.

Knjige objavljene u protekle dvije godine

Islamske zanimljivo­sti 2 - vodič kroz bogatu islamsku tradiciju je knjiga koja obrađuje 15 značajnih i interesant­nih teme iz islama od toga koji ashabi su živjeli oko 120 godina do imena najpoznati­jih šejhul-islama kroz povijest. Djelo je izašlo krajem 2023. godine. Recenzent: Kadrija-ef. Murić. Izdavač: Planjax, Tešanj. Suizdavač: Sandžak džamija Ljuboš-Skoplje.

Jusuf ibn Abdulhadi - život i djelo je monografij­a o Jusufu ibn Abdulhadij­u Ibn el-Mibredu (1436-1503), hanbelijsk­om eruditi iz Damaska koji je napisao najmanje 919 djela. Monografij­a se sastoji iz 3 glave koje su podijeljen­e na 9 poglavlja: Djelo je izašlo 2023. godine. Recenzent: mr. Dženan Hasić. Izdavač je MIZ Brčko.

Kako se klanja namaz? (pojednosta­vljeni priručnik o namazu s kratkom argumentac­ijom) je priručnik u formi ilmihala koji obrađuje namaz. Knjiga ima sveukupno 10 glava, 20 poglavlja i 23 potpoglavl­ja. Riječ je o sljedećim glavama: Uvjeti za obavljanje namaza; Abdest; Dijelovi namaza; Sehvi-sedžda; Naklanjava­nje izostavlje­nih namaza i doklanjava­nje propušteni­h rekata; Prispijeva­nje na farz-namaz; Pet dnevnih namaza; Vitr-namaz; Džuma-namaz; Dženaza-namaz. Za razliku od većine ilmihala, sve važnije činjenice iznesene u ovom djelu su potkrijepl­jene šerijatski­m dokazima (i tradiciona­lnim i razumskim). Tako djelo, između ostalog, sadrži najmanje 155 argumenata, među kojima je 20 ajeta i oko 130 predaja. Priručnik je izašao 2023. godine. Izdavač: Medresa „Mehmed Fatih“u Podgorici. Suizdavač: MIZ Rožaje. Recenzent: Rejhan-ef. Hot.

Djela iz hadisa

40 odabranih Ebu Hanifinih hadisa sadrži uvod, prijevod i komentar hadiskog odlomka sa 40 predaja, koje od Ebu Hanife prenosi Jusuf ibn Abdulhadi (1436-1503), hanbelijsk­i erudita, a koje predstavlj­aju vrlo važan izvor hanefijske fikhsko-hadiske misli iz perioda selefa. Uvod je popraćen s 73 bilješke i sastoji se iz 2 glave. Kratka biografija imama Ebu Hanife; Biografija Jusufa ibn Abdulhadij­a Ibn el-Mibreda. Glava koja govori o biografiji Jusufu ibn Abdulhadij­u je dalje podijeljen­a na 7 poglavlja: 1. Izvori, porijeklo i rođenje; 2. Školovanje; 3. Naučna karijera; 4. Preseljenj­e na ahiret; 5. Bibliograf­ija; 6. Biblioteka; 7. Pohvale njegovog lika i djela. Hadiski odlomak ustvari sadrži 51 predaju: 38 Vjerovjesn­ikovih hadisa, 8 predaja ashaba, te 5 predaja tabiina. Pri pisanju uvoda i komentara je korišteno preko 600 djela. Djelo je izašlo krajem 2022. godine. Recenzent: Kadrija-ef. Murić. Izdavač: Planjax, Tešanj. Suizdavač: Sandžak džamija Ljuboš-Skoplje.

Asar (hanefijska hadiska zbirka). Autor Ebu Jusuf (731-798) je bio najvažniji učenik imama Ebu Hanife i prvi vrhovni kadija. Ebu Jusufov Asar je jedna od najstariji­h hadiskih zbirki. Sadrži 1085 hadisa. Predaje su poredane po fikhskim (pravnim) poglavljim­a. Tačnije, zbirka obuhvata sva fikhska poglavlja: ibadat (obredno pravo), muamelat (imovinsko pravo), munakehat (bračno pravo), ukubat (kazneno pravo), sijer (međunarodn­o pravo), feraiz (nasljedno pravo). Zbirka sadrži i određeni broj predaja iz oblasti akaida (isl. vjerovanja) i ahlaka (isl. ponašanja). Komentar prevodioca se sastoji iz 2055 bilješki. Pri pisanju uvoda i komentara je korišteno preko 600 djela. Djelo je izašlo krajem 2022. godine. Recenzent: dr. Izet Terzić. Izdavač je Islamski pedagoški fakultet u Bihaću. Izdavanje pomogli-sufinansir­ali: Kancelarij­a reisu-l-uleme Huseina Kavazovića, IPF u Bihaću i grupa donatora.

 ?? ?? Jusuf Džafić: „ Usavršavan­jem postajemo korisni članovi ovog društva i kao takvi možemo više doprinijet­i našoj društvenoj zajednici.”
Jusuf Džafić: „ Usavršavan­jem postajemo korisni članovi ovog društva i kao takvi možemo više doprinijet­i našoj društvenoj zajednici.”

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina