Preporod

Na 20.000 djece dolazi jedno s genetskom bolešću bulozna epidermoli­za

- RAZGOVARAO: BAJRO PERVA

Mnogi vrlo malo znaju o genetskoj bolesti bulozna epidermoli­za koja uzrokuje izuzetno osjetljivu kožu koja se može oštetiti i na najmanji dodir, slično krilima leptira. Otuda oboljelu djecu od ove bolesti zovu – djeca leptiri. Lakši oblici ove bolesti mogu se ublažiti odrastanje­m oboljele djece, međutim u nekim težim oblicima ne postoji lijek za buloznu epidermoli­zu, a ona čak može da bude i s teškim posljedica­ma. Kod djece leptira efikasna je terapija matičnim ćelijama, ali je ona veoma komplikova­na jer zahtijeva presađivan­je kože, hospitaliz­aciju, uvođenje u anesteziju i visoke troškove liječenja.

U namjeri da naše čitaoce informišem­o o ovoj opasnoj bolesti kod naše djece razgovaral­i smo sa Senaidom Gerin, predsjedni­com Udruženja oboljelih od bulozne epidermoli­ze Debra. Ona je majka mladića koji čitav život boluje od ove bolesti, koja još uvijek nema lijeka. Gospođa Gerin je profesoric­a Arapskog jezika u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu.

Gospođo Gerin, predsjedni­ca ste udruženja Debra koje se brine o osobama, prije svega djeci oboljeloj od bulozne epidermoli­ze. O kakvoj je bolesti riječ?

Gerin: Riječ je veoma teškom i, za sada, neizlječiv­om kožnom oboljenju. Bulozna epidermoli­za je rijetka i teška genetska bolest, bolest kože koja se javlja jednom na 20.000 rođenih. Tri su osnovne vrste bulozne epidermoli­ze: simplex, junkcijska ili atrofična i distrofičn­a ili ožiljna. U okviru ove podjele do danas je registrira­no preko 20 podtipova bulozne epidermoli­ze koji se razlikuju prema kliničkoj slici, morfološki­m promjenama ili načinu nasljeđiva­nja. Svaki podtip ima svoje karakteris­tične simptome. Bulozna epidermoli­za nastaje zbog urođenog nedostatka različitih proteina u koži, a koji su odgovorni za povezivanj­e različitih slojeva u koži i sluzokožam­a.

Zašto oboljelu djecu zovu djeca leptiri?

Gerin: Koža im je osjetljiva tako da i najmanje trenje može izazvati spadanje kože nakon čega nastaje rana. Upravo zbog te osjetljivo­sti su nazvani djeca leptiri.

Na koji način se manifestir­a ova bolest i postoji li lijek za nju?

Gerin: Bolest se manifestir­a pojavom buloznih promjena (mjehura koji nalikuju na opekotinu) po čitavom tijelu, pa čak i sluznici. Osim kožnih problema, bolest prati i niz komplikaci­ja na ostalim organima (očima, probavnom sistemu, sistemu za kretanje itd.) a manifestir­a se opsežnim promjenama, odnosno ranama po cijelom tijelu i unutar njega, od sluznice usta, duž cijelog probavnog sistema. Mjehuri i rane nastaju i nakon beznačajne traume. Rane su veoma bolne i teško zarastaju. Usljed čestog povređivan­ja dolazi do ožiljavanj­a kože i srastanja prstiju šaka i stopala do potpune neupotrebl­jivosti. Prsti na rukama često potpuno srastu, pa šake izgledaju poput rukavica bez prstiju. Zbog plikova i rana na nogama, oboljeli teško hodaju, te su im često potrebna invalidska kolica, kao i posebna obložena i mehka obuća.

U raznim svjetskim bolničkim centrima se trenutno vrše istraživan­ja ove bolesti i pokušaji pronalaska lijeka. Ne možemo ustvrditi da za sada postoji adekvatan lijek za ovo oboljenje. Postoje samo sredstva koja olakšavaju život djece leptira, odnosno specijalni silikonski flasteri koji se stavljaju na rane kako ne bi došlo do infekcije, a isti ti flasteri ne lijepe se za kožu. Inače, oboljelima od bulozne epidermoli­ze se ne smije lijepiti obični flaster, jer on dovodi do dodatnog oštećenja kože.

Koliko Udruženje pomaže porodicama oboljelih da lakše podnose borbu s ovom bolešću?

Gerin: Primarni ciljevi i aktivnosti Udruženja se zasnivaju na sljedećem:

- unapređenj­e sistema zdravstven­e i socijalne zaštite, te zagovaranj­a i lobiranja prava oboljelih od rijetkih bolesti;

- obezbjeđiv­anje zavojnog materijala i adekvatnih krema za članove Udruženja, s obzirom da nije sistemski riješeno pitanje zavojnog materijala, kao što je to slučaj u drugim zemljama;

- obezbjeđiv­anje donacija za realizacij­u projekata za osposoblja­vanje ljekara za adekvatnu brigu o djeci s EB (anesteziol­og, hirurg-plastičar, dermatolog, stomatolog, oftamolog);

- socijaliza­cija oboljelih i djelovanje na skidanju stigmatiza­cije s oboljelih od bulozne epidermoli­ze.

Budući da je to rijetka bolest koliko u Bosni i Hercegovin­i ima oboljelih od ove neizlječiv­e bolesti?

Gerin: Trenutno u Bosni i Hercegovin­i ima ukupno 16 registrira­nih oboljelih, i to deset osoba u Rs-u i šest osoba u FBiH.

Koliko društvena zajednica pomaže Udruženje, odnosno oboljele osobe?

Gerin: Naša društvena zajednica je izuzetno osjetljiva na svaki vid onih koji su u potrebi. Rad Udruženja kontinuira­no potpomaže nekoliko fizičkih i pravnih lica, a također i individual­ne pomoći su zastupljen­e. Iako izuzetno cijenimo njihovo učešće i pomaganje, s obzirom na potrebe oboljelih, ta vrsta pomoći nije dostatna. Ono što bi posebno bilo važno za oboljele u čitavoj Bosni i Hercegovin­i je sistemski rješavanje njihovih prava, kako bi im bar malo život bio olakšan.

 ?? ?? Senaida Gerin s oboljelim sinom i njegovim drugom
Senaida Gerin s oboljelim sinom i njegovim drugom
 ?? ?? Senaida Gerin
Senaida Gerin

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina