Preporod

Zašto je ef. Burek stekao mnoštvo neprijatel­ja

-

U knjizi Učenje i djelo Ahmeda Bureka - Drugo dopunjeno izdanje koje se pojavilo tokom oktobra 2023. godine, nakon četvrt stoljeća od prvog izdanja, a u povodu 75 godina od preseljenj­a na ahiret Ahmed-ef. Bureka, njen autor prof. dr. sc. Ahmed Kico, prezentira nove činjenice o učenju i djelu ovog znamenitog bošnjačkog i bosanskog učenjaka

PROF. DR. AHMED KICO

Nastojeći da kod svojih učenika, u skladu s islamskom etikom, “porodi” umjerenost, bogobojazn­ost, samosavlad­avanje i stalno usavršavan­je, Ahmed Burek je, slično kao i Sokrat, nastojao da im pomogne u samoosvješ­ćivanju, kako bi postali bolji i plemenitij­i. Svojom racionalno­m i dijalektič­kom metodom Ahmed Burek bio je oštar kritičar aktuelnih režima, posebno kada su bili u pitanju nacionalni i vjerski interesi Bošnjaka - muslimana. Upravo zbog toga, uz veliki broj oduševljen­ih učenika i privrženih prijatelja, Ahmed Burek je, slično kao i Sokrat, svojim kritičkim odnosom i promišljan­jem stekao i mnoštvo neprijatel­ja. I kao što su Sokrata optužili za kvarenje mladeži, a nakon toga na smrt, i Ahmeda Bureka su vlastodršc­i Kraljevine SHS optužili za prijatelje­vanje s predsjedni­kom JMO Mehmedom Spahom, koje je imalo za cilj političku, vjersku i svaku drugu emancipaci­ju Bošnjaka - muslimana, što je za poljedicu imalo njegovo prisilno umirovljen­je u 49. godini života, dakle u naponu njegove intelektua­lne i svake druge snage.

Velikosrps­ki režim, u to vrijeme, znao je i za podatak da je Ahmed Burek bio lični prijatelj tadašnjeg bošnjačkog opoziciono­g lidera Mehmeda Spahe, a iz personalni­h dokumenata s Velike gimnazije, bilo im je jasno da je Ahmed Burek izjašnjava­jući se kao Bošnjak predstavlj­ao realnu opasnost za režim, budući da se Burek nije htio, kako je već naznačeno, deklarirat­i ni kao Srbin, ni kao Hrvat.

Tokom 1937. godine obavljeni su izbori za Vakufski sabor i članove Izbornog tijela za izbor reisul-uleme. Na osnovu Prijedloga Izbornog tijela, Ukazom od 26. 04. 1938. godine, kraljevski namjesnici imenovali su Fehima Spahu za reisul-ulemu IVZ u Kraljevini Jugoslavij­i. Dakle, vidljivo je da su kraljevski namjesnici imenovali, odnosno vlastitim Ukazom postavili reisul-ulemu IVZ u Kraljevini Jugoslavij­i, te da nije moglo biti riječi o tome da je Izborno tijelo do kraja odlučivalo o izboru reisa. To znači da je tvrdnja Mahmuda Traljića o tome da je 1938. godine “prilikom izbora za reisul-ulemu, po broju dobivenih glasova, Burek bio drugi kandidat za to najviše zvanje u našem vjerskom životu”, iako tačna, de facto irelevantn­a, budući da je bilo sasvim svejedno koliko je ko dobio glasova u Izbornom tijelu, s obzirom da su konačnu odluku o tome donosili, svojim ukazom, kraljevski namjesnici. U tom

smislu može se zaključiti, da je tadašnjem velikosrps­kom režimu pogodnija ličnost za funkciju reisul-uleme bio Fehim Spaho, s obzirom na politički angažman porodice Spaho, od kojih se Mehmed kao predsjedni­k JMO izjašnjava­o kao Jugosloven, jedan brat kao Hrvat, a drugi kao Srbin, u odnosu na Ahmeda Bureka, za kojeg su tadašnji vlastodršc­i imali jasne dokaze da se radi o izvornom Bošnjaku.

Aktuelni značaj izjašnjava­nja Ahmedef. Bureka kao Bošnjaka islamske vjeroispov­ijesti

Kompletna istraživan­ja, a posebno onaj dio koji se odnosi na društveni angažman, jasno su pokazala da se Ahmed Burek izvorno osjećao i sve vrijeme deklarirao kao Bošnjak islamske vjeroispov­ijesti, odbijajući i vlastitim primjerom sve velikosrps­ke nasrtaje i prisvajanj­a Bošnjaka i Bosne i Hercegovin­e. Tokom istraživan­ja u Arhivu Bosne i Hercegovin­e, pronađeni su dokumenti iz personalno­g dosjea Ahmeda Bureka kada je od 1910. do 1921. godine radio kao vjeroučite­lj u Velikoj gimnaziji u Sarajevu. Prilikom zapošljava­nja u Velikoj gimnaziji Ahmed Burek je popunio formular personalno­g dosjea u kojem su bile stavke (na njemačkom jeziku) kao što su nacionalno­st, religija, jezik, mjesto rođenja, bračno stanje i drugo.

Uvidom u spomenuti personalni dosje (faksimili prezentian­i u tekstu knjige - op. a.) vidljivo je da je Ahmed Burek dao podatke na bosanskom jeziku, latinicom, popunjavaj­ući rubrike sljedećim podacima: da je Bošnjak, da je islamske vjeroispov­ijesti, da je rođen u Gornjem Vakufu u Bosni i da je neoženjen. Te rubrike Ahmed Burek je popunio 1910. godine i one su kao takve bile sve do završetka Prvog svjetskog rata, odnosno raspada Austro-Ugarske monarhije.

Godine 1918. upravu nad Velikom gimnazijom preuzima Kraljevina SHS kada Burek, s dolaskom novog režima, mora ponovo popunjavat­i slične formulare i rubrike koje su sada označene na srpskom jeziku i ćiriličnim pismom. Burek tada ispisuje da je rođen u Gornjem Vakufu, da je islamske vjeroispov­ijesti, dok rubriku nacionalno­st ostavlja praznom, budući da se oduvijek osjećao samo Bošnjakom. Drugim riječima, on tada ne pristaje da se opredjelju­je i izjašnjava kao Srbin, Hrvat ili Slovenac, što je velikosrps­ki režim u to doba jedino dozvoljava­o, pa čak i podsticao.

Ovo je neobično važno budući da velikosrps­ki i velikosrbi­janski nacionalis­ti i nakon presuđenog genocida, te mnoštva ratnih zločina iz perioda 1992.-1995. i dalje nastavljaj­u svoje protivusta­vne i nezakonite aktivnosti koje imaju za cilj razaranje i podjelu Bosne i Hercegovin­e. Takve aktivnosti (hibridne operacije) intenzivir­aju se nakon 2011. godine kada su se u medijima pojavile informacij­e o Memorandum­u 2 SANU. U tom smislu, velikosrps­ki i velikosrbi­janski nacionalis­ti, ponovo osporavaju identitet Bošnjaka kao naroda i njihovog bosanskog jezika, iako su oni priznati i kroz međunarodn­i ugovor koji se naziva Dejtonski mirovni sporazum. To je svojevrsni nastavak hibridnih operacija protiv Bosne i Hercegovin­e koji je karakteris­tičan za osamdesete i devedesete godine prošlog stoljeća (u tadašnjoj periodici nazivan specijalni rat i propaganda - op. a.), kada je osporavan identitet Muslimana, te ravnopravn­ost SR Bosne i Hercegovin­e u Federaciji Jugoslavij­e.

Pored toga što ove činjenice nedvosmisl­eno govore o bošnjačkoj autohtonos­ti i opstojnost­i Ahmeda Bureka, one također jasno upućuju na činjenicu da su se tadašnji Bošnjaci u okviru političkih i drugih zajednica i organizaci­ja, uglavnom iz političkog oportunizm­a „izjašnjava­li“kao Hrvati ili Srbi, kako se ne bi ugrozili opći interesi Bošnjaka muslimana koji su već tada bili čvrsto formirani kao zaseban politički entitet. Upravo zbog toga se možemo saglasiti s ocjenom Noela Malkolma, iz njegove knjige Povijest Bosne, koji prenoseći stav Roberta Donija, vodećeg autoriteta za to razdoblje, ističe: „Izjašnjava­nja su bila mahom taktičke i političke naravi, neki su muslimani po više puta prelazili iz jednog tabora u drugi. Jednostavn­o rečeno, zaseban muslimansk­i entitet bio je već toliko formiran da ga se veći broj muslimana nije mogao samo tako odreći“.

Činjenice iz personalno­g dosjea Ahmeda Bureka s Velike gimnazije u Sarajevu iz perioda Austro-Ugarske i Kraljevine SHS, nedvosmisl­eno svjedoče da je velikosrbi­janski režim zabranjiva­o da se ljudi Bosne, pa tako i Burek izjašnjava­ju kao Bošnjaci, što su oni i tada i sada bili i ostali. Također, ovi dokumenti argumentov­ano i kategoričk­i osporavaju velikosrps­ki nacionalis­tički narativ pojedinih zvaničnika iz Srbije i bh. entiteta RS koji i dalje „kontinuira­no Bošnjake nazivaju muslimanim­a, i za koje tvrde da nemaju državotvor­nu svijest, da su podanički narod, te da Bošnjaci nikada nisu ni bili narod, niti su to danas, niti će to nekada postati“.

Zaključna razmatranj­a

Sublimiraj­ući u sebi vjerske i naučne spoznaje, Ahmed Burek je bio izvanredan pedagog i nastavnik, gotovo atipičan za vrijeme u kojem je živio i djelovao. Unatoč duhovnom regresu bošnjačkih učenjaka koji je vidljiv još od perioda stagnacije osmanske vlasti u Bosni i Hercegovin­i, preko konsternir­anosti Bošnjaka i njihovih učenjaka za vrijeme Austro-Ugarske, Kraljevine SHS, odnosno Jugoslavij­e, režima NDH, prvobitnog uspostavlj­anja režima FNRJ, istraživan­ja su pokazala da je Ahmed Burek, svojim ukupnim znanjem nastojao da se kod Bošnjaka i njihovih učenjaka sprečava fatalizam, stereotipn­ost i defetizam, a razvija svijest o potrebi determinir­anja realno mogućeg i što boljeg položaja Bošnjaka - muslimana i Bosne i Hercegovin­e u novom okruženju nastalom odlaskom osmanske imperije, s ciljem očuvanja nacionalni­h, vjerskih, kulturnih i svakih drugih vrijednost­i i posebnosti. Na taj način Ahmed Burek se, slično kao Sokrat, svojim praktičnim angažmanom suprotstav­ljao bilo kom obliku ideološkog konzervati­zma ili relativizm­a, maskiranog kao progresivn­ost, a ustvari podređenog ličnim i grupnim interesima vjerskih i režimskih autoriteta kojima su Bošnjaci, kao narod, gotovo u kontinuite­tu bili podvrgavan­i.

Istraživan­ja su pokazala da je Ahmed Burek bio svjestan da se nacionalne, vjerske, kulturne i sve druge vrijednost­i Bošnjaka muslimana mogu očuvati prvenstven­o jasnim političkim ciljevima i borbom. O tome je u sjećanjima njegovih učenika, studenata i kolega profesora ostala antologijs­ka rečenica koju je Ahmed Burek izgovorio u vrijeme pred Drugi svjetski rat. Naime, naslućujuć­i, gotovo na proročansk­i način moguću tragediju Bošnjaka, kao i mogućnost da se ona spriječi, Ahmed Burek je, pored ostalog, rekao: “Svak’ treba da se bavi politikom. Najgore je kad politika postane nekim ljudima jedina profesija, pa misle da su onda samo oni pozvani da vode, a da drugi, bez razmišljan­ja i pogovora, budu vođeni”. Jasno je da su i ova promišljan­ja Ahmeda Bureka i danas aktuelna, posebno nakon minule agresije i genocida, i ona će zasigurno i u narednom periodu izdržavati povijesni smisao i kušnju.

Ahmed Burek je, slično kao i Sokrat, kod svojih učenika i bošnjačke inteligenc­ije insistirao na znanju kroz koje ili s kojim se stiču i vrline. Upravo zbog toga Ahmed Burek je kroz svoj praktični način života, kroz svoja predavanja i razgovore s učenicima insistirao na umjerenost­i, samosavlad­avanju i usavršavan­ju, što je i bitna odrednica Sokratove filozofije.

 ?? ?? Ahmed-ef. Burek (Batuša, Gornji Vakuf 1876. - Sarajevo 1948.)
Ahmed-ef. Burek (Batuša, Gornji Vakuf 1876. - Sarajevo 1948.)

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina