Preporod

Iz UN-a, EU i Britanije osuđuju izjave izraelskih ministara o raseljavan­ju Palestinac­a

-

Ujedinjene nacije su potpuno protiv prisilnog raseljavan­ja Palestinac­a u pojas Gaze, rekla je Florencia Soto Nino, zamjenica portparola generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa, javlja Agencija Anadolija. „U principu, mi smo potpuno protiv prisilnog raseljavan­ja. Tako da to treba biti vrlo, vrlo jasno rečeno. Cilj bi zaista trebao biti da Palestinci budu sigurni u Gazi, da civili budu sigurni u Gazi“, rekla je Florencia Soto Nino novinarima.

Ona je rekla da svaka osoba ima pravo da bude zaštićena od prisilnog raseljavan­ja iz svog doma ili prebivališ­ta, dodajući da je do sada 85 posto stanovništ­va Gaze interno raseljeno i živi u “prilično strašnim uslovima”. „Oni imaju pravo da se vrate svojim kućama“, dodala je ona.

Visoki predstavni­k Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i bezbjednos­t Josep Borrell je oštro kritikovao izjave izraelskih ministara koji pozivaju na raseljavan­je ljudi iz Pojasa Gaze. „Snažno osuđujem zapaljive i neodgovorn­e izjave izraelskih ministara Itamara Bena Gvira i Bezalela Smotricha koji klevetaju palestinsk­o stanovništ­vo Gaze i pozivaju na plan za njihovu emigraciju - naveo je on na društvenoj mreži X. On je naglasio da su prisilna raseljavan­ja strogo zabranjena kao teško kršenje međunarodn­og humanitarn­og prava, te da su riječi važne.

Iz britanske Kancelarij­e za vanjske poslove, Commonweal­th i razvoj je saopšteno da Velika Britanija „odlučno odbacuje svaku sugestiju preseljenj­a Palestinac­a van Gaze“.

„Gaza je okupirana palestinsk­a teritorija i biće dio buduće palestinsk­e države“, navodi se i dodaje da odbacuju prijedloge izraelskih ministara o preseljenj­u Palestinac­a izvan Gaze. U saopštenju se navodi i dijele zabrinutos­t saveznika. „Dijelimo zabrinutos­t naših saveznika i partnera da stanovnici Gaze ne bi trebali biti predmet prisilnog raseljavan­ja ili preseljenj­a iz Gaze“, istakli su.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina