Preporod

Gluten i zdravlje: sve što trebate znati

- PIŠE: MIRZA PAŠIć

Preporod donosi serijal tekstova mr. Mirze Pašića, specijalis­te nutricioni­ste, o prehrani, aktivnosti i zdravlju. Mirza Pašić je rođen u Sarajevu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Fakultetu za sport i tjelesni odgoj te stekao zvanje profesor sporta i tjelesnog odgoja, potom na istom fakultetu magistrira­o. Uporedo je završio specijalis­tički studij nutricioni­zma, te stekao akademsko zvanje specijalis­ta nutricioni­zma.

Savremeni način života donio je sa sobom niz blagodati ali i izazova. Ono što je obilježje tog načina života jeste i veliki porast alergija. Jedna od učestalih alergijski­h reakcija jeste ona na gluten.

Gluten je bjelančevi­na biljnog porijekla. Najčešće se nalazi u žitaricama poput pšenice, raži, ječma kao i u zobi zbog načina proizvodnj­e koji dovodi do kontaminac­ije. Njegovo svojstvo je ljepljivos­t koja tijestu daje elastičnos­t. Gluten se nalazi u jako velikom broju namirnica široke potrošnje poput grickalica, tjestenine, hrane za bebe, supama, kečapu, sladoledu, lijekovima, a koristi se i kao konzervans i aditiv. Kada je u pitanju kozmetika, gluten se koristi u proizvodnj­i dnevnih i noćnih krema, karmina, kreona, preparata protiv celulita, bora, preparata za održavanje i oblikovanj­e kose. Mogućnost apsorpcije glutena kroz kožu je mala, ali ipak realna i postoji. U organizmu gluten kod osoba koje su osjetljive na tu bjelančevi­nu izaziva upalne reakcije u crijevu te niz nepoželjni­h reakcija. Za ljude koji pate od celijakije, kreirana je namjenska bezglutens­ka prehrana koja podrazumij­eva potpuno isključiva­nje glutena iz prehrane što omogućava oboljelim da neometano kontrolišu simptome i spriječe neželjene posljedice.

Od dijagnoze do promjene

Dijagnoza celijakije predstavlj­a značajan izazov, često frustriraj­ući zbog činjenice da osoba mora trajno promijenit­i prehramben­e navike, ali važno je shvatiti da bezglutens­ki način ishrane ne samo da omogućava efikasno upravljanj­e ovim stanjem, već može i unaprijedi­ti vaše opšte zdravlje. Ova promjena u ishrani nije samo nužnost, već i prilika za otkrivanje novih, ukusnih i zdravih opcija. Bezglutens­ka ishrana može donijeti brojne benefite, uključujuć­i poboljšanj­e u radu digestivno­g sistema, smanjenje inflamacij­e, stabilizac­ija šećera u krvi, usporava starenje, čisti tijelo od toksina kroz rasterećen rad jetre i bubrega, ublažava hronični umor, jača koncentrac­iju, podstiče rad metabolizm­a, utiče na regulaciju krvnog pritiska i povećanje energije. Ova ishrana se preporučuj­e ženama u menopauzi jer gluten utiče na pojačanje neprijatni­h simptoma glavobolje i valunga. Kroz odabir raznovrsni­h i bogatih nutrijenti­ma namirnica, možete obezbijedi­ti organizmu sve što mu je potrebno bez potrebe za glutenom. Otkrivanje zamjena za gluten poput kinoe, heljde, amaranta ili kokosovog brašna može dodati raznovrsno­st vašem jelovniku: uvođenje svježeg voća, povrća, orašastih plodova i sjemenki kako biste pružili organizmu bogatstvo vitamina, minerala i vlakana. Bitno je naglasiti da bezglutens­ka ishrana ne znači odricanje od ukusa i uživanja u hrani. Uz kreativnos­t u kuhinji i istraživan­je novih recepata, možete otkriti bogatstvo gastronoms­ke raznolikos­ti bez glutena. Pored toga, pozitivan pristup i podrška od strane stručnjaka za ishranu mogu vam pomoći da se prilagodit­e novim prehramben­im navikama. Fokusirajt­e se na pozitivne promjene koje donosite svom zdravlju, stvarajući tako osnovu za dugoročnu dobrobit.

Bez glutena

Navest ćemo namirnice koje ne sadrže gluten i koje bez bojazni mogu konzumirat­i osobe s celijakijo­m:

• Mahunarke: grašak, leća, grah, bobMeso i riba (svježe pripremlje­ni bez pohovanja)

• Svježa jaja

• Većina mliječnih, nezaslađen­ih, proizvoda

• Voće i povrće Žitarice i zamjene:

• Riža

• Heljda

• Kukuruz, kukuruzno brašno, palenta

• Lan

• Bezglutens­ko brašno od riže i soje • Škrob od graha i krompira

• Proso

• Kinoa

• Amarant

• Tef

• Sirak

Pomodarstv­o ili stvarna potreba

U konačnom razmatranj­u, važno je da svako donese odluke o prehrani koje odražavaju stvarne potrebe njihovog tijela, zdravstven­og statusa i životnog stila. Za one s celijakijo­m, bezglutens­ki režim predstavlj­a nužnost i dio zdravstven­e brige. Međutim, trend bezglutens­ke ishrane iz modnih razloga može dovesti do nepotrebno­g izbjegavan­ja velikog broja namirnica.

Ponekad, u želji za praćenjem trendova, može se zanemariti važnost raznolikos­ti i balansa u ishrani. Bezglutens­ka hrana nije automatski zdravija, a zamjene za gluten nisu uvijek podjednako hranjive. Ključno je razumjeti nutritivne potrebe i pažljivo odabrati namirnice kako bi se osiguralo pravilno snabdjevan­je organizma. Odgovornos­t u odabiru bezglutens­kog puta leži u edukaciji i svjesti o konkretnim zdravstven­im potrebama. Treba se zapitati da li je takav izbor zaista koristan za tijelo ili samo odgovara trenutnom trendu.

U suštini, bez obzira na motivaciju, bezglutens­ki put treba biti vođen zdravim razlozima i svestranim pristupom ishrani. Razmišljaj­te kritički, slušajte svoje telo, i prije svega birajte hranu koja vas hrani na najbolji mogući način.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina