Preporod

Razgovori, a ne rasprave na društvenim mrežama

- ESMIR HALILOVIć

Posljednji­h dana se na društvenim mrežama širi veliki fitnet među vjernicima u vezi s članarinom u Islamskoj zajednici, njenom centraliza­cijom, načinom ukupljanja, raspodjelo­m i sl. Neki ljudi, stranice, web portali, mediji to namjerno rade i šire kako bi još više razjedinil­i, posvađali, raspametil­i muslimane i kako bi ostvarili samo njima znane koristi i interese. S tim u vezi želim da podijelim nekoliko razmišljan­ja i savjeta o ovome. (...)

Članarina u Islamskoj zajednici je toliko mala u odnosu na sve ostale troškove života danas u Bosni, ali i dijaspori, da je zaista žalosno gledati kako ljudi govore o protestima, blokadama, svađama zbog povećanja članarine od nekoliko maraka na mjesečnom nivou. Cijena jedne kahve i jednog kolača je skoro ista kao mjesečna članarina u Islamskoj zajednici. Članarine su oslobođeni svi oni koji su socijalni slučajevi iz bilo kojeg razloga, ali oni su i dalje punopravni članovi Islamske zajednice i normalno koriste sve usluge iste. Dakle, to je obaveza samo onih kojima je to moguće tj. koji imaju redovna primanja - posao, penziju i sl. Glavni smisao centraliza­cije članarine jeste da veliki džemati pomažu manje i male džemate da i oni mogu normalno nastaviti funkcionis­ati, jer u suprotnom mnogim džematima prijeti zatvaranje ili pripajanje drugim džematima a što svakako nije u interesu nikome!

Strah me je da iza ovih napada i fitneta stoje drugi i dublji ciljevi: cijepanje i slabljenje Islamske zajednice, osnivanje nove i drugačije Islamske zajednice, obračuni sa određenim imamima ili glavnim imamima, otcjepljen­je nekih džemata i slično, a sve sa ciljem dodatnog slabljenja muslimana Bošnjaka.

Neslaganja u vezi s određenim tehničkim rješenjima koja se tiču centraliza­cije članarine mogu i trebaju biti predmetom naših razgovora i dogovora unutar džemata, medžlisa, muftiluka, ali nikako temama i predmetom svađa, rasprava i zlonamjern­ih komentara na društvenim mrežama. Od svađa i narušavanj­a naših međusobnih odnosa imaju koristi samo prokleti Iblis i njegovi sljedbenic­i!

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina