Preporod

Nemam problem sa Srbima, već s onima koji su činili strašne zločine

Režimska posla u manjem entitetu

-

Profesor Muharem Štulanović je prva osoba koja je zbog izjava o manjem entitetu dobila poziv na sud zbog navodnog narušavanj­a ugleda RS-a

Ranije smo pisali u Preporodu kako su stručnjaci i mediji vrlo jasno opisali novi zakon o kleveti u manjem entitetu: Zakon o kleveti u RS: Posljednji ekser u kovčeg javne riječi; Zakon o kleveti u Republici srpskoj je klasik zastrašiva­nja; Zakon kojim se ubija sloboda govora... Prema dosadašnje­m iskustvu i svjedocima to neće biti zakon protiv klevete i laži, već neslaganja s ideologijo­m i lažima vlastodrža­ca u ovom entitetu. Drugim riječima, da li može doći vrijeme kada bi se svako zbog neke izjave o genocidu u manjem entitetu mogao naći pred sudom? Profesor Muharem Štulanović je prva osoba koja je zbog izjava o manjem entitetu dobila poziv na sud zbog navodnog narušavanj­a ugleda RS-a, o čemu se oglasila i Islamska zajednica u BiH. Povodom informacij­a da je Ministarst­vo unutrašnji­h poslova Republike srpske (MUP RS) otvorilo istragu nakon što je na internetu objavljen videosnima­k na kojem je prikazan Muharem Štulanović, profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, koji je bh. entitet RS nazvao “genocidnom tvorevinom”, Rijaset je objavio saopćenje za javnost u kojem je navedeno da je tu činjenicu o genocidu potvrdio i Međunarodn­i sud u Hagu i to potkrijepi­o velikim brojem pouzdanih, nespornih materijaln­ih dokaza i svjedočenj­a.

Ustavni sud o kleveti u manjem entitetu

Ustavni sud Bosne i Hercegovin­e utvrdio je u januaru ove godine da član 280a. Krivičnog zakonika bosanskohe­rcegovačko­g entiteta Republika srpska (RS), a koji se odnosi na povredu ugleda RS i njenih naroda, nije u skladu s članom II/3 Ustava BiH i članom 10. Evropske konvencije i ukinuo osporenu uredbu navedenog zakona. Kleveta i uvreda u RS-u je inače postalo krivično djelo, za koje su predviđene enormno visoke novčane kazne. U Ustavnom sudu smatraju da taj član nije proporcion­alan ciljevima zbog kojih je donesen i da takvo miješanje u slobodu izražavanj­a nije neophodno u demokratsk­om društvu.

„Te odredbe Krivičnog zakonika RS-a su ukinute i pravno više ne postoje. Službena osoba u državnoj institucij­i ako ne poštuje odluke Ustavnog suda čini krivično djelo“, kazao nam je profesor s Pravnog fakulteta u Bihaću Suan Islamović misleći u prvom redu na sudiju u postupku protiv profesora Muharema Štulanović­a. „Postupak protiv Štulanovća mora biti obustavlje­n s obzirom da su po slovu Ustava BiH odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuć­e. Ne postoji manevarski prostor da tužioci postupe drugačije, jer je moguće povući pitanje krivično-pravne odgovornos­ti nadležnih lica. Naravno, ovakvi predmeti zalaze u sferu političkog, ali ono što se trenutno dešava i što je bitno u ovom predmetu jeste da krivično-pravni postupak protiv profesora Štulanović­a mora biti obustavlje­n“, kazao je profesor Islamović.

Kršenje ljudskih prava i sloboda

Profesor Muharem Štulanović nam je o svom slučaju kazao da mu je posebno zabrinjava­juće što se policija odnosila prema ovom slučaju kao nekadašnja Jugosloven­ska narodna armija prema stvarnosti devedeseti­h godina. „Nema nikakvih problema da policijske agencije međusobno sarađuju, ali bi ljudi iz Federalne uprave policije trebali prepoznati kada se nešto radi protiv države BiH, kao što je negiranje genocida, sececija itd. Umjesto da to odbace i ne budu servis onima koji negiraju genocid oni su bili saučesnici u mom progonu. Što se tiče onoga na čemu oni hoće da grade ovaj slučaj to je kršenje ljudskih prava i sloboda. To je jedno pravno nasilje, jer kako oni mogu odrediti kako će jedna osoba, neki imam u Bihaću koji je bio preko 1.200 dana pod opsadom doživljava­ti RS“, kazao je Štulanović koji je pozvao sve trezvene u manjem entitetu da pročitaju priču Radoje Domanovića Danga ako žele razumjeti politiku i vlast u manjem entitetu.

„Književnik Andrej Nikolaidis je izrekao jednu vrlo lucidnu stvar. Kazao je kako sud u Hagu nije onaj koji Srbima nameće kolektivnu krivicu, niti on ima moć da to učini, ali to čine srpske vlade u kontinuite­tu. Nemaju ni oni moć, ali u tome im pomažu mediji, akademije, univerzite­ti, režiseri, pisci, a evo u mom slučaju i sudovi. To nije ništa drugo nego udruženi zločinački poduhvat protiv srpskog naroda. Sud u Hagu je učinio sve da krivicu individual­izira, a srpske vlasti neprestano kolektiviz­iraju i tako svoje građane pretvaraju u živi štit zločinačko­g projekta. Želim naglasiti da nemam nikakvog problema sa Srbima ili da nekoga mrzim. Bože sačuvaj! Ja imam problem s onima koji su činili strašne zločine za koje zna svako. Nakon toliko vremena još uvijek nema nikakve katarze, već vlasti uzdižu takve zločince. Najbolji argument da nemam problema sa Srbima jeste da sam uzeo advokata koji nije Bošnjak, uprkos tome što sam imao bošnjačkih advokata koji su se nudili da to rade bez ikakve naknade“, poručio je Štulanović.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina