Preporod

Potpisan Memorandum o razumijeva­nju između Ministarst­va pravde BiH i Mehanizma

-

Presude Međunarodn­og krivičnog suda za bivšu Jugoslavij­u i Međunarodn­og rezidualno­g mehanizma za krivične sudove (Mehanizma) bit će ustupljene Bosni i Hercegovin­i i upisane u krivičnu evidenciju osoba koje su pravosnažn­o presuđene. To precizira Memorandum o saradnji između Ministarst­va pravde BiH i Mehanizma koji su 30. januara u Sarajevu potpisali registrar Mehanizma Abubacarr M. Tambadou i ministar pravde Bosne i Hercegovin­e Davor Bunozu.

Prije potpisivan­ja Memorandum­a sekretar Tambadou se sastao sa predstavni­cima Udruženjem žrtava i svjedoka genocida, Udruženjem Majki enklava Srebrenica i Žepa i Udruženjem Žene Podrinja-Bratunac koja su bili najglasnij­i zagovornic­i upisa presuda Međunarodn­og krivičnog suda za bivšu Jugoslavij­u (MKSJ) i Mehanizma u krivičnu evidenciju BiH. To je bila stalna tema tokom njihovih sastanaka sa predstavni­cima Mehanizma, kao i sa visokim dužnosnici­ma u našoj zemlji, a posebno sa visokim predstavni­kom Christiano­m Schmidtom.

Ministar Bunoza je nakon potpisivan­ja kazao da će na osnovu ovog sporazuma u roku od 15 dana presude biti dostavljen­e ministarst­vima unutrašnji­h poslova kako bi ih uvele u krivične evidencije. Napomenuo je da su presuđeni za ratne zločine pred sudovima u Bosni i Hercegovin­i upisani u ove krivične evidencije, ali ne i oni presuđeni u Hagu.

Dakle, ratni zločinci iz Bosne i Hercegovin­e koji su presuđeni pred Haškim tribunalom, do sada su bez problema mogli vaditi uvjerenja o nekažnjava­nju u našoj zemlji!

Sljedeće na čemu predstavni­ci udruženja žrtava insistiraj­u je donošenje izmjena izbornog zakona kojima će se onemogućit­i presuđenim ratnim zločincima da se kandiduju na izborima i obnašaju javne funkciju, a što još uvijek nesmetano rade.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina