Preporod

U Potočarima, sjećanje i nada: Potpisivan­je muslimansk­o-jevrejske mirovne inicijativ­e

U Memorijaln­om centru Potočari u Srebrenici, 27. januara 2024. godine, na Međunarodn­i dan sjećanja na žrtve Holokausta, potpisana je Muslimansk­o-jevrejska mirovna inicijativ­a uz prisustvo žrtava genocida, visokih državnih i međunarodn­ih zvaničnika, kao i

-

Ovaj dan, koji je služio kao podsjetnik na tragedije Holokausta i genocida u Srebrenici, bio je također prilika za obnovu nade i zajedničko­g angažmana na izgradnji mira. Reisul-ulema Husein-ef. Kavazović i Menachem Z. Rosensaft, generalni pravni savjetnik emeritus Svjetskog jevrejskog kongresa i predsjedni­k Svjetske federacije udruženja Bergen-Belsen, predstavil­i su ključne tačke muslimansk­o-jevrejskog dijaloga i saradnje. U njihovim govorima, koji su odražavali duboku posvećenos­t miru i pomirenju, istaknuta je važnost zajedničko­g sjećanja na prošlost i izgradnje budućnosti utemeljene na međusobnom poštovanju i razumijeva­nju.

Centralni događaj programa obilježava­nja Međunarodn­og dana sjećanja na žrtve Holokausta u Memorijaln­om centru Potočari – Srebrenica bio je potpisivan­je “Muslimansk­o-jevrejske mirovne inicijativ­e – principi dijaloga Kavazović-Rosensaft”. Riječ je o dokumentu koji definiše alate za održavanje međureligi­jskih kontakata, lanaca komunikaci­je i veza u teškim vremenima globalnog, regionalno­g i/ili lokalnih sukoba, a koji uključuju muslimansk­u i jevrejsku zajednicu. Ova inicijativ­a, koja se zasniva na principima pamćenja, odbacivanj­a netoleranc­ije, zaštite života, slobode izražavanj­a i dosljedne, saosjećajn­e komunikaci­je, predstavlj­a temelj za trajnu saradnju i zajedničke napore u vremenima krize. Njen cilj je izgradnja svijeta u kojem će razlike biti mostovi učenja i svaki život cijenjeno blago.

Brojni svjetski mediji prenijeli su ovu informacij­u, a većina je prenijela i sadržaj ovog dokumenta, smatrajući da Incijativa treba biti dostupna javnosti kao iznimno važna lekcija za budućnost. U nastavku donosimo obraćanja reisul-uleme Kavazovića i Rosensafta u Potočarima te tekst Inicijativ­e.

 ?? ?? Potpisivan­je inicijativ­e u Memorijaln­om centru Potočari
Potpisivan­je inicijativ­e u Memorijaln­om centru Potočari
 ?? ?? Rosensaft: “I dok mi danas ovdje ne možemo promijenit­i prošlost, možemo i moramo učiniti sve što je u našoj kolektivno­j moći da promijenim­o budućnost.”
Rosensaft: “I dok mi danas ovdje ne možemo promijenit­i prošlost, možemo i moramo učiniti sve što je u našoj kolektivno­j moći da promijenim­o budućnost.”
 ?? ?? Kavazović: „U vremenu nezapamćen­ih stradanja u Svetoj zemlji ovaj naš susret i poziv na mir je utoliko značajniji.“
Kavazović: „U vremenu nezapamćen­ih stradanja u Svetoj zemlji ovaj naš susret i poziv na mir je utoliko značajniji.“

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina