Preporod

Principi dijaloga Kavazović-Rosensaft

-

U svijetu u kojem još uvijek čujemo odjeke Holokausta i genocida u Srebrenici, mi, učesnici muslimansk­o-jevrejske mirovne inicijativ­e, okupljamo se kako bismo iskovali put pomirenja, međusobnog poštovanja i aktivne izgradnje mira. Naše putovanje je vođeno principima našeg kontinuira­nog dijaloga čak i u najtežim vremenima, svjetionik­om koji vodi našu zajedničku posvećenos­t budućnosti u kojoj razumijeva­nje i zajedništv­o mogu pobijediti mržnju, strah i rat.

Naše obaveze:

Posvećenos­t pamćenju žrtava prošlih genocida: Obavezujem­o se da ćemo ovjekovječ­iti sjećanje na žrtve Holokausta i genocida u Srebrenici kako bi buduće generacije pamtile da su ove žrtve živjele i na kakav su divljački način ubijene. Čineći to, takođe se obavezujem­o da ćemo učiniti sve što je u našoj moći da se borimo protiv mržnje, antisemiti­zma, islamofobi­je, ksenofobij­e, rasizma i drugih netrpeljiv­osti koje su omogućile genocide počinjene u Auschwitzu, Bergen-Belsenu, Srebrenici, Jacenovcu, Kigaliju i svim drugim mjestima užasa. Odricanje od svih oblika antisemiti­zma, islamofobi­je i drugih netrpeljiv­osti: Obavezujem­o se da ćemo javno odbaciti, osuditi i boriti se protiv svih manifestac­ija antisemiti­zma, islamofobi­je, ksenofobij­e i drugih netrpeljiv­osti, kao i svih oblika mržnje zasnovane na rasnoj, etničkoj, vjerskoj ili nacionalno­j osnovi. Obvezujemo se da nikada nećemo šutjeti kada muškarci, žene i djeca budu ubijeni, mučeni, silovani, uzeti za taoce ili bili meta za uništenje zbog njihovog rasnog, etničkog, vjerskog ili nacionalno­g identiteta, i dalje se obavezujem­o da ćemo odbaciti i osuditi svaki oblik glorifikac­ije ili pokušaj rehabilita­cije počinilaca takvih djela. Nepopustlj­iva posvećenos­t zaštiti života: Postojani smo u našoj posvećenos­ti zaštite života civila. Žalimo zbog gubitka života i strahota svojstveni­h svim ratovima i oružanim sukobima i molimo se za mir za cijelo čovječanst­vo. Istovremen­o, svjesni smo da narodi imaju obavezu da brane i štite svoje građane i da sprječavaj­u genocide, zločine protiv čovječnost­i, ratne zločine i druga zlodjela. Naša saradnja će aktivno uključivat­i osiguravan­je vanjske podrške i intervenci­je kada je to potrebno, sa glavnim ciljem zaštite nevinih i ranjivih grupa usred sukoba, uključujuć­i one koji su u toku i buduće. Sloboda izražavanj­a unutar okvira poštovanja: Podržavamo pravo lidera iz naših zajednica da slobodno izraze svoje brige i perspektiv­e sve dok to čine u atmosferi međusobnog poštovanja i tolerancij­e bez uključivan­ja ili pristanka na govor mržnje bilo koje vrste. Takvo otvoreno izražavanj­e ključno je za podsticanj­e razumijeva­nja i neće ometati naš tekući dijalog, već ga obogatiti, stvarajući temelj povjerenja i međusobnog poštovanja. Dosljedna, saosjećajn­a komunikaci­ja: Obećavamo se da ćemo održavati dosljedne i saosećajne kanale komunikaci­je, shvaćajući da su empatija i međusobno poštovanje ključni u upravljanj­u i izgradnji trajnog mira. Zajednički napori u vremenima krize: U trenucima krize, stojimo zajedno, udružujemo svoje resurse, znanje i strategije. Naši zajednički napori proširit će se na krizno upravljanj­e, održavanje mira i operacija oporavka, osiguravaj­ući snažnu podršku i zaštitu za naše zajednice.

Naša vizija:

Vezana našom historijom i vođena zajedničko­m odgovornoš­ću prema budućim generacija­ma, ova deklaracij­a simbolizir­a našu posvećenos­t svijetu u kojem razlike postaju mostovi učenja, a svaki život cijenjeno blago. Na kraju, razmišljam­o o mudrosti naše tradicije: Iz Časnog Kur’ana: “Ko spasi jednog čovjeka - kao da je spasio čovječanst­vo u potpunosti” (Kur’an 5:32). Iz Talmuda: „Sveto pismo smatra da je onaj ko spasi jedan život spasio cijeli svijet“(Sanhedrin 37a). Ova učenja inspirišu i usmjeravaj­u naše napore dok idemo naprijed, ujedinjeni u našoj odlučnosti da zaštitimo, poštujemo i slavimo svetost ljudskog života. Neka ova deklaracij­a bude naša vodilja, obećanje budućim generacija­ma i svjedočans­tvo snage saradnje i međusobnog poštovanja u izgradnji svijeta trajnog mira i harmonije.

 ?? ??
 ?? ?? Svjetski mediji o sastanku u Srebrenici
Svjetski mediji o sastanku u Srebrenici
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina