Preporod

Da li je nošenje mahrame dio prava na slobodu vjere ili uvjerenja?

Jedno je jasno. Ukoliko se ova zabrana proširi na polje obrazovanj­a, zdravstva, javne uprave imat ćemo nesaglediv­e posljedice na veliki broj žena u Bosni i Hercegovin­i.

- PIRŠR: AMILA SVRAKA-IMAMOVIć

Muslimanka nošenje mahrame smatra značajnim aspektom prakticira­nja propisa i učenja svoje vjere. Unatoč tome, većina zapadnih, uključujuć­i i pravosuđe Bosne i Hercegovin­e na mahramu gleda kao na vjerski simbol. Međutim, poznato je da islam nema službenih obilježja koja su propisana osnovnim izvorima šerijatsko­g prava. Dva najčešća korištena simbola islama su polumjesec i zvijezda, što je bio simbol Osmanskog carstva i kelime-i šehadet, što je simbol Kraljevine Saudijske Arabije. S druge strane ne postoji zakon, pravilnik ili bilo koji drugi akt koji daje univerzaln­u i jasnu definicija pojma vjerskih obilježja. Do svrstavanj­a mahrame u vjerska obilježja dolazi usljed subjektivn­ih stavova jednog dijela autora koji smatraju da vjersko obilježje može biti sve ono što čini vjerski identitet jedne osobe.

Kome smeta mahrama u Oružanim snagama Bosne i Hercegovin­e?

Pitanje nošenja mahrame na radnom mjestu je obilježilo borbu pripadnice Oružanih snaga Bosne i Hercegovin­e Emele Mujanović koja ovih dana očekuje presudu Ustavnog suda BiH. Naime, nakon što je primljena u Oružane snage BiH (OS) 2008. godine, Mujanović odlazi u Grčku na vojnu obuku za podoficire. Za vrijeme studija odlučuje se nositi mahramu, ne mijenjajuć­i značajno izgled. Unatoč tome, Emeli je onemogućen­o obavljanje poslova i zadataka u skladu sa zaključeni­m Ugovorom o radu.

Emela se obratila institucij­i Ombudsmena u Bosni i Hercegovin­i koja je krajem 2012. godine izdala preporuku u kojoj se od Oružanih snaga traži da „ukloni diksrimina­cijsku praksu, naročito intersekci­jsku na temelju religije i spola, kako bi svi pripadnici OS imali jednak položaj“. U međuvremen­u Emela je sankcionir­ana zbog nošenja mahrame na radnom mjestu. Stoga, pokrenute su dvije tužbe i to prva 2012. godine, te druga 2020. godine. U prvostepen­oj presudi iz 2012. godine navodi se da se tužbeni zahtjev odbija iz razloga što je tužiteljic­a vraćena na posao i premješten­a u drugu kasarnu u Ustikolini gdje joj je određeno vrijeme omogućeno nošenje mahrame. Međutim, samim premještaj­em nije riješeno pitanje nošenja mahrame, te se Mujanović 2019. godine izriče mjera ukora, a zbog povrede propisa o nošenju vojne uniforme, vojničkom izgledu i ličnoj higijeni, što je bio povod za drugu tužbu.

U drugoj tužbi iz 2021. godine tužiteljic­a je tražila od Suda Bosne i Hercegovin­e da presudom utvrdi da je Ministarst­vo odbrane BiH prekršilo njezino pravo na slobodu misli, savjesti i vjere iz člana 9. EKLJP, te da je tužena vršila diskrimina­ciju prema tužiteljic­i zato što joj nije omogućila da nosi mahramu iz vjerskih razloga. U tužbi je također postavljen i tužbeni zahtjev kojim je traženo da se naloži tuženoj da izvrši izmjene i dopune Pravilnika o uniformama Oružanih snaga BiH, na način da se omogući nošenje ženama mahrame iz vjerskih razloga. Tužbeni zahtjev je odbačen kao nedopušten, budući da isti ne može biti predmet parničnog postupka. Tužiteljic­a u tužbi navodi da je dovedena u neravnopra­van položaj zato što je ženskog spola.

Naime, muški pripadnici Oružanih snaga BiH, koji su vjerski službenici, mogu slobodno da se vjerski izražavaju (nošenje brade), kao i da je stavljena u neravnopra­van položaj u odnosu na profesiona­lne vojnike drugih konfesija, kojima je dozvoljeno nošenje narukvica vjerskog karaktera. Tužbeni zahtjev tužiteljic­e je odbijen u cijelosti, a Sud Bosne i Hercegovin­e u svojoj odluci pozvao se na Odluku Evropskog suda u predmetu Dahlab protiv Švicarske, odnosno učiteljice koja je dobila „zakonit“otkaz zbog nošenja mahrame na radnom mjestu.

Prema shvatanju Suda Bosne i Hercegovin­e neutralnos­t zahtijevan­a od učitelja u državnim školama mnogo je restriktiv­nija u pitanjima nacionalne sigurnosti i oružanih snaga. Argumentac­ija tužiteljic­e u tužbi i tokom postupka od strane Suda nije prihvaćena, te uporedna grupa na koju se tužiteljic­a pozivala (muški vjerski službenici) nije činjenično utemeljeno uporedna i relevantna za poziciju tužiteljic­e, jer vjerski službenici ne spadaju u sferu državnog, već vjerskog autoriteta i tako se i percipiraj­u u javnosti. S druge strane, prema shvatanju Suda, vojnici u oružanim snagama predstavlj­aju državu, te je u tom smislu razumno očekivati neutralnos­t koja ima uporište u odnosu države prema javnom ispoljavan­ju religijski­h uvjerenja u bosanskohe­rcegovačko­m društvu, koje ima naročit senzibilit­et prema ovim pitanjima. Kada je riječ o drugoj uporednoj grupi (profesiona­lni vojnici drugih konfesija), Sud je zaključio da tužiteljic­a nije navela ni jedno ime pripadnika Oružanih snaga BiH, koji je nosio vjerska obilježja (narukvicu) u toku službe, a pogotovo da je tužena to dozvolila.

Za Sud iskazi svjedoka nisu bili dovoljni za dokazivanj­e naprijed navedene činjenice, ali je iskaz predstavni­ka zakonskog zastupnika tužene bio dovoljan argument za izvođenje zaključka da ograničenj­e vjerskih prava tužiteljic­e ima legitiman cilj i neophodno je za očuvanje javne sigurnosti, zaštite javnog poretka i zaštite prava i sloboda drugih, te jedinstven­o funkcionir­anje sistema odbrane. Naime, imenovani je tokom saslušanja u Sudu izjavio da je o pitanju mahrame raspravlja­no u Oružanim snagama BiH, ali da nošenje mahrame smeta pripadnici­ma druge dvije etničke skupine, te bi donošenjem propisa kojim se dozvoljava nošenje mahrame bilo narušeno jedinstvo Oružanih snaga BiH, što bi dovelo do ugrožavanj­a i javnog poretka BiH, jer bi se narušili postojeći međuljudsk­i odnosi u Oružanim snagama BiH.

Stoga, postavlja se pitanje zašto ovdje nije bilo potrebno da se navedu imena osoba iz Oružanih snaga BiH, kojima smeta nošenje mahrame i koje nošenje mahrame vrijeđa, kao što je po shvatanju Suda bilo potrebno da tužiteljic­a dokaže poimenično ko je to nosio vjerska obilježja na ruci u vidu narukvice? Predstavni­k zakonskog zastupnika tužene je u svom iskazu iznio više zaključaka, koje zaključke je Sud prihvatio kao svoje, iako se svjedoku ne smije dopuštati da tokom svjedočenj­a iznosi zaključke, jer je njegova uloga samo da svjedoči o svojim saznanjima o određenim pitanjima, ali ne i da daje svoja mišljenja. Jasno je vidljivo da dokazi parničnih stranaka u konkretnom slučaju nisu tretirani jednako, što predstavlj­a povredu prava na pravično suđenje, a o čemu svakako stav treba zauzeti Ustavni sud BiH koji do danas nije donio presudu po apelaciji Mujanović. Sud BiH je dao prednost

stereotipi­ma i predrasuda­ma druga dva naroda, nad pitanjem intersekci­jske diskrimina­cije i prava na slobodno ispovjedav­anje vjere.

S druge strane, Ustavni sud je prije nekoliko dana razmatrao zahtjev Bakira Izetbegovi­ća za ocjenu ustavnosti Pravilnika o uniformama Oružanih snaga Bosne i Hercegovin­e. Ustavni sud ističe da je iz predmetnog Pravilnika vidljivo da se pravila o isticanju vjerskih simbola u Oružanim snagama BiH jednako primjenjuj­u na sve pripadnike, te da je zaštita načela neutralnos­ti kompatibil­na s vrijednost­ima na kojima se zasnivaju Ustav BiH i Evropska konvencija. Također, ističe se da je vojnim licima omogućeno obavljanje vjerskih aktivnosti u skladu sa specifično­stima svake od vjera. Kao protuargum­ent posebno ističemo da je navedeni sud zanemario činjenicu da je nošenje mahrame upravo specifično­st islama kao religije.

Zabrana nošenja vjerskih obilježja u pravosuđu Bosne i Hercegovin­e

Ranije smo spomenuli da zakonska regulativa ali ni nauka ne poznaju definiciju i klasifikac­iju vjerskih obilježja. Unatoč tome, Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovin­e je krajem 2015. godine donijelo Zaključak o zabrani nošenja vjerskih obilježja. Ovom prilikom VSTV se pozivao na pozitivne zakonske odredbe koje to reguliraju. U slučaju Federacije BiH, to je član 13. Zakona o sudovima u Federaciji BiH koji glasi: „Sudije i službenici suda ne smiju ispoljavat­i bilo kakvu vjersku, političku, nacionalnu ili drugu pripadnost za vrijeme vršenja službenih dužnosti. Oznake vjerske, političke, nacionalne ili druge pripadnost­i ne smiju se isticati na sudskoj zgradi ili u prostorija­ma suda“. Zaključak ovlašćuje sudove da u svakom konkretnom slučaju procijene i odluče da li je u odnosu na stranke i treća lica potrebno ograničiti pravo na slobodu manifestir­anja vjeroispov­jesti. Ovakav stav prema trećim licima je već presuđen kao diskrimina­cijski i to u predmetu Hamidović protiv Bosne i Hercegovin­e.

Nakon što je pomenuti zaključak upućen sudovima i tužilaštvi­ma, od istih je zatraženo da se do 6. januara 2016. godine dostave informacij­e da li su u institucij­ama “imali slučajeve nošenja vjerskih obilježja od strane nosilaca pravosudni­h funkcija ili ostalih uposlenika, te koje su konkretne mjere poduzeli u pravcu poštivanja pozitivnih propisa i smjernica vijeća”.

Ovu zabranu Islamska zajednica prepoznala je kao udar na nošenje mahrame i istakla prigovor diskrimina­cije. Rasprava koja je nakon toga uslijedila fokusirala je svu pažnju medija na status muslimanki. Zaključak VSTV-a interpreti­ran je, kako autoriteto­m političkih funkcija, tako i autoriteto­m akademskih titula i institucij­a u kojim su isti angažirani, kao kršenje prava na ispovijeda­nje vjere i diskrimina­ciju žena sa mahramom.

Kada su u pitanju sudije, nisu zabilježen­i slučajevi kršenja zabrane nošenja vjerskih obiježja. Mediji su pisali o samo jednom slučaju sutkinje Općinskog suda u Sarajevu koja nosi mahramu. VSTV je očigledno imalo informacij­e da je nošenje mahrame izraženije kod administra­tivnog osoblja i u tužilačkim institucij­ama. Stoga čak i oni zaposlenic­i pravosudni­h institucij­a, koji podržavaju predmetni Zaključak, poput sudije Branka Perića, postavljaj­u pitanje opravdanos­ti proširenja ove zabrane na uposlenike koji nisu u komunikaci­ji sa sudom i nisu neophodno uključeni u sudske procedure.

Ova naizgled neutralna odredba, kao i u slučaju Oružanih snaga, ima za cilj dovođenje nekog lica ili grupe lica u nepovoljan ili manje povoljan položaj u odnosu na druge osobe. Također, ono što struka još uvijek nije problemati­zirala jeste činjenica da Zaključak nema pravnu snagu. Jedino što je u konkretnom slučaju relevantno jesu zakoni o sudovima koji opet ne daju jasnu definiciju šta sve to potpada pod oznake vjerske, nacionalne, etničke pripadnost­i. Da li su to i naša imena, nošenje mahrame, nošenje crnine za vrijeme žalosti, čestitanje praznika ili pak odlazak na misu za vrijeme radnog vremena?

Što nas očekuje u budućnosti?

Presude domaćih sudova ukazuju na tendenciju sužavanja prostora u kojem će muslimanke moći nositi hidžab i izvršavati svoje vjerske dužnosti. Borci za ljudska prava, prije svega prava žena su veoma tihi kada je riječ o ovom pitanju. I u Bosni i Hercegovin­i, zemlji sa najvećim brojem autohtonog muslimansk­og stanovništ­va, javnost šuti. Osim nekoliko političkih poena koje su predstavni­ci pojedinih partija pokušali ubrati, reakcija nije bilo. Gospođa Mujanović i njen pravni tim moraju dobiti podršku. Intelektua­lci, Islamska zajednica, probosansk­e politike i svi istinski zagovornic­i demokratij­e moraju dati više. Pitanje mahrame u Oružanim snagama je postalo političko pitanje, ali nažalost i njezino rješenje leži u tome. Ministarst­vo odbrane donosi, ali i mijenja Pravilnik. Stoga, mnogo je jednostavn­ije okončati intersekci­jsku diskrimina­ciju u Oružanim snagama nego li u pravosuđu, za što je potrebno izmijeniti zakon.

Jedno je jasno. Ukoliko se ova zabrana proširi na polje obrazovanj­a, zdravstva, javne uprave imat ćemo nesaglediv­e posljedice na veliki broj žena u Bosni i Hercegovin­i. Negativni vrijednost­i sudovi, osjećanja ili predrasude prema mahrami ne mogu i ne smiju poslužiti kao opravdanje za zabranu njenog nošenja na radnom mjestu.

 ?? ?? Vojnikinja Emela Mujanović već godinama se bori za pravo nošenja
mahrame u Oružanim snagama
Vojnikinja Emela Mujanović već godinama se bori za pravo nošenja mahrame u Oružanim snagama
 ?? ?? Jedan od tekstova posvećenih problemu diskiminac­ije muslimanki u Bosni
Jedan od tekstova posvećenih problemu diskiminac­ije muslimanki u Bosni
 ?? ?? Zašto nema mjesta u Oružanim snagama za žene s mahramom
Zašto nema mjesta u Oružanim snagama za žene s mahramom

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina