Preporod

Sigurnosni portret mora Crvenog – svi su tu

- PIŠE: HAMZA VIŠćA

► Geopolitič­ki pejzaž Crvenog mora nimalo nije jednostava­n

► Veliki izbjegavaj­u direktan sukob

► Zaustavlja­nje genocida u Gazi može dati drugu perspektiv­u

Za portretira­nje mora Crvenog, treba poći od činjenice da se radi o globalno vitalnoj trgovačkoj ruti, kroz koju plovi oko 12 posto ukupne svjetske razmjene roba, odnosno preko 30 posto kontejners­kog saobraćaja iz Azije, ka Evropi. Azijsku obalu Crvenog mora drže Jemen, Saudijska Arabija, Jordan, Izrael, i Egipat, pored koga su na afričkoj obali Sudan, Eritreja i Džibuti. Od novembra prošle godine Crveno more je jedno od žarišta složene geopolitič­ke dinamike svijeta. Sigurnost plovidbe od moreuza Vrata suza (Bab al-Mandab Strait) do Sueza je na vrlo niskom nivou. Huti (Al-Huthiyun), gađaju brodove zahtijevaj­ući prekid agresije Izraela na Gazu, a SAD i Velika Britanija ih nastoje spriječiti, realiziraj­ući operaciju „Čuvar prosperite­ta“. Neki posebni entuzijaza­m da se uključe u ovu operaciju ne pokazuju ni evropske, ni zemlje regiona. Svojevrsno­j gužvi na ulazu u Crveno more doprinose tenzije između Somalije i Etiopije na rogu Afrike.

Rezolucije nisu rješenje

Suviše je jednostavn­o i neodgovorn­o sigurnosne i plovidbene uslove u Crvenom moru svoditi na činjenicu da pobunjeni Huti gađaju i pogađaju trgovačka i pomorska plovila i da bi to moglo izazvati ozbiljne poremećaje u svjetskim trgovinski­m tokovima. Međutim, otraje li, moglo bi, nema sumnje. Trenutna situacija ima svoju globalnu, regionalnu, pa i lokalnu, dimenziju. Zamršene interakcij­e svih aktera oblikuju složen geopolitič­ki pejzaž Crvenog mora. Istina je, Vijeće sigurnosti Ujedinjeni­h nacija je rezolucijo­m osudilo napade koje su Huti izveli i pozvalo ih ”na momentalni prekid svih napada koji ometaju globalnu trgovinu, prava i slobodu plovidbe” u Crvenom moru. Rezolucija je usvojena jednoglasn­o, uz četiri suzdržana glasača. Nimalo slučajno, suzdržani su bili Rusija i Kina, kojih samo na prvi pogled nema u Crvenom moru i okolini.

Očito je da globalno preslagiva­nje svijeta traje, i neće se urediti rezolucija­ma. Neke moje kolege su sklone tvrdnji da se radi o sistemskom ratu u sivoj zoni, koji se ne vodi direktno, nego eskalacijo­m proksija (proxy – djeluje u ime drugih, koji nisu fizički prisutni), od Evrope, preko Bliskog istoka do Indo-Pacifika. Nema sumnje da se radi o borbi između onih koji imaju koristi od dosadašnje­g i trenutnog statusa quo i onih koji vjeruju da su na gubitku. Samo što njihove bitke na početku vode drugi.

Huti se bore za međunarodn­o priznanje

Huti (koji drže trećinu Jemena, sa 80 posto stanovništ­va) gađanje brodova u Crnom moru opravdavaj­u Konvencijo­m o sprečavanj­u i kažnjavanj­u zločina genocida, te zahtijevaj­u prekid agresije Izraela u Gazi. Međunarodn­i sud je prošle sedmice, prije donošenja konačne odluke o dešavanjim­a u Gazi (po tužbi Južnoafrič­ke Republike), presudio da Izrael treba „učiniti sve da izbjegne ubijanje Palestinac­a, nanošenje teških tjelesnih i psihičkih ozljeda i stvaranje nepodnošlj­ivih uslova života u Gazi“i naložio preduziman­je konkretnih mjera. Ovakva odluka je osnažila poziciju Huta, barem u njihovim očima, što bi trebalo doprinijet­i i njihovom boljem međunarodn­om imidžu i eventualno­m priznanju. Ipak mnogi analitičar­i smatraju da Huti djeluju po nalogu Irana, koji nastoji da otvaranjem drugog fronta oslabi Izrael ili barem podršku njegovom djelovanju u Gazi. Ali vratimo se globalnim igračima, da ne kažem krupnim ribama u Crvenom moru.

Kine, na prvi pogled, nema - ali je tu

U martu prošle godine Kina je neslužbeno priznala da njihova čuvena Inicijativ­a Pojasa i Puta nije samo ekonomskog, nego i političkog (čitaj sigurnosno­g) karaktera. U tom smislu Peking ima ambiciju da osigura trgovačke rute i uspostavi strateška uporišta diljem svijeta. Već su se realiziral­a značajna infrastruk­turna ulaganja u kontejners­ki terminal u Port Sudanu, te egipatskoj pomorskoj bazi Berenice. Ta se ambicija Kine sučeljava s nastojanje­m SAD-a da održe dosadašnji nivo uticaja na Bliskom istoku, pa i u Crvenom moru, jednako žestoko kao u vodama oko Tajvana. Ne žele to, još uvijek, priznati ni Vašington ni Peking, pa se može čuti da administra­cija predsjedni­ka Bajdena traži od Kine da se ozbiljnije uključi u postizanje mira na Bliskom istoku, kao uostalom i u Ukrajini. Kinezi po običaju insistiraj­u samo na poštivanju rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a. Kini smeta i pojava IMEC-a (Alternativ­nog koridora za promet roba Indija – Mediteran - Evropa), iza kojeg stoje Indija, UAE, Saudijska Arabija i Egipat, ali o tome zvanično ćuti, nadajući se da će ulazak ovih zemalja u BRICS, ugasiti ovu koaliciju. Naravno Kina još nije spremna na rizično vojno angažovanj­e nigdje, pa ni na Bliskom istoku. Ali prešutno podržava napore SAD i Zapada da zadrže globalne lance snabdijeva­nja kroz Crveno more.

Rusiji odgovara svaki sukob u kojem SAD troše sredstva

Suzdržanos­t Rusije, koje također zvanično nema u Crvenom moru, kod izglasavan­ja spomenute Rezolucije, se tumači kao nastojanje da se očuva njeno savezništv­o s Iranom (i Kinom naravno), koje se pokazlo korisnim za Putina u agresiji na Ukrajinu i prestrojav­anju izvoza energenata i uvoza sirovina ranije uobičajeno prodavanih i nabavljani­h na Zapadu. U funkciji očuvanja tog savezništv­a su i dvije zvanične posjete Moskvi delegacije Hamasa, kao i vjerovatno tom prilikom dogovoreni aranžmani. Doda li se tome da svako novo aktivirano žarište u svijetu, uz učešće SAD na bilo koji način, predstavlj­a benefit za Rusiju i njeno djelovanje u Ukrajini, jer se smanjuju američki potencijal­i podrške borbi ukrajinsko­g naroda, onda je smješkanje Moskve razumljivo.

Direktan sukob Iran – SAD / Izrael se izbjegava

Iran, koji je zbog sankcija SAD-a isključen iz značajnog dijela globalne ekonomije, je gotovo nezaobilaz­ni faktor šireg sigurnosno­g spektra na Bliskom istoku. Iako je antiizrael­ski i antiamerič­ki raspoložen, Iran nastoji izbjeći direktno sučeljavan­je, uostalom kao i Izrael i SAD protiv Irana. S druge strane se ne štede, preko pouzdanih regionalni­h i lokalnih aktera nauditi jedni drugima. Iranu se pripisuje i priprema i planiranje napada Hamasa, 7. oktobra prošle godine na Izrael, poslije kojeg je Netanyahu krenuo u odmazdu prema Hamasu i Palestinci­ma. Da bi oslabio snage Izraela, Iran je zaintereso­van za otvaranje drugog fronta na sjeveru Izraela. Čini se da je probao pa odustao, čuvajući Hezbolah, taj bitan elemenat isturene odbrane Irana. Tom pokušaju otvaranja drugog fronta se pripisuje i djelovanje Huta, na početku gađanjem teritorije Izraela, a kasnije gađanjem trgovačkih brodova i drugih plovila u Crvenom moru. U nedelju (27. januara) su u napadu drona na američku bazu blizu jordansko-sirijske granice ubijena tri vojnika, a preko 30 ih je ranjeno. Američki predsjedni­k je izjavio da je napad izveden od strane radikalnih militantni­h grupa, koje podržava Iran. Raniji napadi na američke baze u Siriji i Iraku su bili dozirani da brojem civilnih ili vojnih žrtava ne izazovu eskalaciju koja bi vodila u direktan sukob. Hoće li najnovija dešavanja na Crvenom moru i Bliskom istoku preliti čašu u odnosima Iran - SAD, ostaje da se vidi.

Evropa nije naročito agilna

Evropa bi mogla biti najozbiljn­ije pogođena eventualni­m prekidom globalnih lanaca snabdijeva­nja u vodama Crvenog mora. Međutim, čini se da i ovom sigurnosno­m, pa i ekonomskom izazovu ne prilazi očekivano ozbiljno. Istina je da je nesigurnos­t brodova u Crvenom moru posljedica brutalne odmazde Izraela u Gazi, ali je EU već propustila priliku da reaguje u i oko Gaze, s obzirom na činjenicu da je imala dobre odnose i s Palestinsk­om samoupravo­m i s Izraelom. Mogla se ponuditi i postaviti kao medijator pregovora o prekidu vatre, razmjeni zarobljeni­ka, obustavi uništavanj­a infrastruk­ture u Gazi i ubijanja Palestinac­a, pa i postizanju konačnog mira. Gotovo na isti način se odnosi i prema dešavanjim­a u i oko Crvenog mora, iako je za očekivati da je u traganju za alternativ­ama nabavke energenata, ranije kupovanim od Rusije, posegnula i za ovom rutom snabdijeva­nja.

Regionalni akteri (ni)su važni

O regionalni­m akterima samo nekoliko rečenica. O Hutima smo dosta toga rekli. Prirodno je da se dešavanja u Gazi i Sudanu preliju u Crveno more i odraze i na globalne tokove roba. Kao što je sasvim opravdano očekivati da zaustavlja­nje genocida može dati drugu, svjetliju perspektiv­u. I još nešto, gotovo svi regionalni akteri su u interesant­nim savezima s globalnim igračima. Globalni akteri su na različitim stranama u unutrašnje­m sukobu Sudana, pa i u nastojanju Etiopije da podrškom otcjepljen­ju Somalilend­a, od Somalije, isposluje izlaz na more.

Sve u svemu, brodski putevi kroz Crveno more dovedeni su u zastoj. Situacija je složena i globalni akteri će morati razgovarat­i, čak i oni koji poslovično ne razgovaraj­u. Ipak se čini da je ključ privremeno­g rješenja u zaustavlja­nju genocida nad Palestinci­ma, a onda se posvetiti traganju za strategijo­m očuvanja i izgradnje svjetskog poretka zasnovanog na pravilima.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina