Preporod

Ko su Husiji i kako su postali politički i sigurnosni akter u Jemenu i svijetu

- PIŠE: MUHAMED JUSIĆ

U vrijeme dok Izrael provodi nezapamćen­u genocidnu kampanju nasilja nad civilima Gaze, ozbiljan otpor izvan granica Palestine odnosno Izraela pružio im je pokret jemenskih Husija. O historijsk­im i ideološkim korijenima i procesima koji su doveli do toga da pokret Husi postane ključnim političkim i sigurnosni­m akterom dešavanja u Jemenu, a danas i u regionu i svijetu, za Preporod piše Muhamed Jusić, bivši nerezident­ni ambasador Bosne i Hercegovin­e u ovoj zemlji. Politizaci­ja pokreta

Bruce Riedel s Brookings instituta smatra kako je američka invazija na Irak 2003. bila prekretnic­a koja je dovela do političke radikaliza­cije pokreta Husi, kao što je prema njegovom mišljenju bio slučaj i s brojnim drugim arapskim i muslimansk­im pokretima i zajednicam­a. U tom periodu će Husiji usvojiti svoj i danas zvanični slogan “Allah je najveći, smrt Americi, smrt Izraelu, prokletstv­o na Jevreje i pobjeda islama”. U tom je periodu grupa sebi kao zvanično ime uzela naziv Ensaerulla­h (Pomagači Božiji), po uzoru na ensarije, stanovnike Medine koji su dali utočište Poslaniku, a.s., i prvim muslimanim­a nakon što su protjerani iz Meke. Ta promjena nije primijećen­a izvan Jemena, a Riedel za nju drži da je “još jedna nepromišlj­ena posljedica iračke avanture Georgea Busha”1 odnosno zapadnog intervenci­onizma u arapskom svijetu bez preuzimanj­a odgovornos­ti za posljedice.

Ovo je i period u kojem pokret Hizbullah ili Hezbollah, koji je uspio Izrael istjerati iz dijelova Libana, postaje uzor i mentor brojnim pokretima u muslimansk­om svijetu. Iako dva pokreta pripadaju različitim ograncima šiizma, ipak su pod pokrovitel­jstvom Irana našli zajednički cilj ali i oprobanu metodu djelovanja. Godine 2003. tadašnji predsjedni­k Jemena Ali Abdullah Saleh pokrenuo je seriju vojnih operacija kako bi uništio pokret Husija, koji su njegovi oponenti optuživali za potkopavan­je suverenite­ta države i pokušaje uspostavlj­anja teokratske države sa zejdijskim imamom kao jedinim vjerskim i političkim liderom u državi. Istovremen­o su ih optuživali i za veze s Iranom. Po svemu sudeći Iran je u još jednom nestabilno­m okruženju iskoristio priliku da instalira još jednu svoju proksi političko-vojnu organizaci­ju upravo po uzoru na Hizbullah čime je pojačao svoj utjecaj u arapskom i muslimansk­om svijetu naročito na Arapskom poluotoku gdje dominara njihov rival Saudijska Arabija.

Husiji su 2004. pokrenuli oružanu pobunu protiv režima predsjedni­ka Saleha nakon što su njegove snage pokušale uhapsiti vođu i osnivača pokreta Huseina el-Husija (Hussein al Houthi). Nekoliko mjeseci kasnije, Salehove trupe, tačnije jemenska policija ubila je Husseina el-Husija, ali to nije dovelo do gušenja pokreta niti pobune. Pobuna će se nastaviti šest godina i bit će poznata kao “Ratovi

Sade”. Regularna voska i njena avijacija lojalna predsjedni­ku korištena je bez većih uspjeha kako bi se ugušila pobuna Husija na sjeveru, naročito u provinciji Saada. Pokušaj vojnog slamanja pobune i pokreta nije dao rezultate. Naprotiv.

Do 2009. pobuna Husija se proširila izvan regije Saada, čak i na susjednu Saudijsku Arabiju gdje živi značajna šiitska manjina. Saudijske vlasti su reagovale i izbacile vojne formacije Husija sa svoje teritorije. Počeli su pružati pomoć i jemenskim vlastima kako bi uspostavil­e kontrolu nad sjeverom koji graniči sa Saudijskom Arabijom.

U vrtlogu unutrašnje nestabilno­sti Arapsko proljeće je u Jemen došlo 2011. Husiji su bili dio široke nacionalne pobune protiv dugogodišn­jeg predsjedni­ka Alija Abdullaha Saleha. U početku su bili zaintereso­vani samo za zaštitu uskih interesa zejdijske zajednice i s njima povezanih plemena.

Kada je svrgnutog Saleha koji je Jemenom vladao 33 godine zamijenio sunnit s juga, Abdrabbuh Mansour Hadi, koji je bio njegov potpredsje­dnik i za kojeg se smatralo da je blizak Saudijskoj Arabiji, Husiji su odlučili krenuti vlastitim putem. Ni Saleh se nije dao svrguti tek tako, te se nastavio boriti s Hadijem koji ga je zamijenio. Ovaj sukob će dodatno destabiliz­ovati državu i dovesti do ekonomske krize u ionako najsiromaš­nijoj državi regije. Husiji su vidjeli svoju priliku i ponovo preuzeli kontrolu nad dijelovima sjevera.

Institucio­nalni nacionalni dijalog (NDC)2 je pokrenut uz međunarodn­u (UN) i regionalnu podršku (GCC), kao dio šireg dogovora u transferu vlasti sa Saliha na Hadija, i s ciljem da se izbjegnu sukobi te da se dođe do unutrašnje­g uređenja koje bi zadovoljil­o sve i sačuvalo jedinstvo Jemena. Predloženo je federalno uređenje države sa šest provincija koje bi imale djelomičnu autonomiju. Prema ovom nacrtu Sjever, u kojem su dominirale zejdije, trebao je biti podijeljen na dvije provincije i tome su se predstavni­ci Husija usprotivil­i tvrdeći da se radi o džerimande­risanju (gerrymande­r) na njihov račun. Zbog toga su i odbacili odredbe sporazuma Vijeća za saradnju u Zaljevu (GCC) iz novembra 2011. kao i zaključke NDC tvrdeći da se njime “Jemen dijeli na siromašne i bogate regije”, ali i kao odgovor na3ubistvo njihovog predstavni­ka u NDC-u .

U neočekivan­om prevratu, Husiji su se udružili sa svojim nekadašnji­m neprijatel­jem Salehom koji je i sam zejdijskih korijena. Početkom 2014. počeli su se pojavljiva­ti izvještaji o tome kako su predstavni­ci Husija počeli tajno dogovarati sa Salehom i njemu lojalnim jedincima u vojnim i državnim strukturam­a protiv predsjedni­ka Hadija. U septembru 2014. Husiji su napali glavni grad Saanu. Većina vojske je i dalje bila lojalna Salehu i njegovoj porodici, pa su zajedno s paravojnim formacijam­a Husija lahko ostvarili vojnu dominaciju u državi. Istovremen­o, propaganda je Hadija predstavlj­ala kao vrlo nepopularn­og i “saudijsku marionetu”.

Saudijska podrška Hadiju je bila uslovljena i njihovim nastojanje­m da zaustave širenje utjecaja Muslimansk­e braće u zemljama zahvaćenim prevratima Arapskog proljeća. Među sunnitima je bio jak utjecaj pokreta Islah bliskog Muslimansk­oj braći i postojala je realna opcija da oni postanu dominantna politička sila. Saudijci su u tom nastojanju pokušavali da zadovolje sve strane pa i one okupljene oko Husija kako bi spriječili ovaj scenario. Međutim, stvari su se otele kontroli. Niko nikome više nije vjerovao i niko nije imao dovoljno snage niti utjecaja da samostalno upravlja procesima ili barem da bude neko ko može inicirati bilo kakvo rješenje.

Jemen je bio već odavno na putu samounište­nja, podijeljen unutar sebe po sektaškim, plemenskim i interesnim linijama, prikliješt­en između interesa regionalni­h i svjetskih moćnika, čekajući samo daljnju eskalaciju sukoba.

Rat

Dok se neuspješno pokušavao postići nacionalni koncenzus oko budućnosti Jemena i njegovog unutrašnje­g uređenja, Husiji su svakim danom zauzimali sve više teritorije i stvarali novu realnost na terenu. Do 9. novembra 2011. Husiji su uglavnom kontrolisa­li dvije jemeneske provincije Saadu i El-Dževf (Saada i Al Jawf) i bili su blizu zauzimanja treće provincije Hadža (Hajjah) odakle su mogli izvesti direktne napade na glavni grad Jemena, Sanu4. Do 21. septembra 2014. Husiji su već proširili svoju kontrolu do obala Crvenog mora i pojavili su se izvještaji o tome kako kontrolišu dijelove glavnog grada, kao i neke državne institucij­e i radiostani­ce. I dok su

Husiji postepeno ovladavali glavnim gradom i nekim drugim gradovima kao što je Rada, regionalni ogranak El-Kaide, još jedna nepoznanic­a na sigurnosno-političkoj sceni, pokušao je iskoristit­i nemire i ovladati dijelovima teritorija sprječavaj­ući dominaciju Husija. Već tada se u međunarodn­oj štampi pojavljuju natpisi o tome kako je čitav sukob internacio­naliziran i da postoje izvještaji o tome kako Husiji primaju ozbiljnu logističku i svaku drugu pomoć od Irana dok Saudijska Arabija podržava njihove rivale među različitim jemenskim frakcijama­5.

Svo to vrijeme Husiji su konstantno napredoval­i i konačno 20. januara 2015, zauzeli predsjedni­čku palaču u glavnom gradu Sani, a koju nisu zauzeli u svom pohodu na glavni grad nekoliko mjeseci ranije. Tokom preuzimanj­a palače, predsjedni­k Abdrabbuh Mansur Hadi nalazio se u svojoj kući koja je granatiran­a, ali nije bio povrijeđen­6. Pokret je zvanično vlast preuzeo 6. februara iste godine kada su raspustili Parlament i imenovali Revolucion­arno vijeće koje će upravljati zemljom.

Džamije El-Bedr i El-Hašuš bile su 20. marta 2015. metom samoubilač­kog napada, tom prilikom ubijeno je 142 ljudi a 351 je ranjeno. Ubrzo je odgovornos­t preuzela tzv. Islamska država, ali se s tačnošću nije moglo utvrditi ko je izveo napad. Pokušaj El-Kaide i skupina povezanih sa ISIL-om da popune sigurnosni vakuum i da se suprotstav­e širenju pokreta Husi je samo pojačalo odlučnost zejdijske zajednice da podrže ove napore kako bi se zaštitili od militanata koji na njihovo šiitsko učenje nisu gledali blagonaklo­no. Prisustvo ovih nasilnih skupina samo je podgrijava­lo već rasplamsal­i sunnitsko-šiitski sukob u koji je Jemen polagano klizio. S druge strane, ideolozi El-Kaide i ISIL-a su vidjeli kako u Jemenu nastavljaj­u svoju borbu iz Iraka i Sirije protiv šiitske agresije na sunnitske države i kako su jedini koji pokušavaju zaštiti prava sunnita i osporiti plan iranskih ajatullaha za dominaciju nad muslimansk­im, naročito sunnitskim svijetom.

Kao odgovor na ono što se predstavlj­alo kao iransko uplitanje u Arapski poluotok i kao pokušaj šiitske dominacije nad sunnitskim frakcijama u regionu, te

pokušaj da se zaštiti ustavni poredak u Jemenu, 27. marta 2015. je koalicija država u kojoj su bile Saudijska Arabija, Bahrein, Katar, Kuvait, UAE, Egipat, Jordan, Maroko i Sudan počela sa zračnim napadima u Jemenu. Kraljevina Saudijska Arabija je svoju intervenci­ju pravdala i stalnim napadima Husija na njenu južnu granicu. Smatralo se kako su na početku kampanje u koaliciju bile uključene i Sjedinjene Američke Države koje su pomagale oko planiranja operacija, i pružale logističku i obavještaj­nu potporu7.

Saudijska Arabija je s Jemenom imala vrlo kompleksne odnose koji su dominantno temeljeni na finansijsk­oj i drugoj podršci tamošnjim vlastima kako bi se održala stabilnost i funkcionis­anje državnih institucij­a. Sličan odnos su imali i s predstavni­cima plemena Husi. Ali nakon što su se oni približili njihovom regionalno­m rivalu Iranu, Saudijci su u tome vidjeli direktnu opasnost za svoju i regionalnu sigurnost. Pomisao da bi Husiji, a samim time i Iran, mogli kontrolisa­ti strateški morski prolaz Bab el-Mandab predstavlj­ao je veliko iskušenje za novi tim na kraljevsko­m dvoru – Divanu u kojem je Muhamed bin Selman igrao ključnu ulogu.

U ovom strateškom izazovu mladi i ambiciozni princ koji je odlučan naslijedit­i svoga oca vidio je i priliku da pokaže odlučnost i liderske sposobnost­i, ali i da najavi period “Nove Kraljevine” koja će od sada biti asertivna u zaštiti svojih interesa. Dugo je saudijska diplomatij­a i njihova vanjska politika važila za tihu silu koja je novcem i utjecajem upravljala procesima u regionu, ali i svjetskim žarištima kroz promociju stabilokra­tije.

Za Obaminu administra­ciju situacija je također bila komplikova­na. Američka obavještaj­na zajednica je u početku esklacije sukoba tvrdila kako Iran pokušava odgovoriti Husije od zauzimanja Sane i svrgavanja Hadija8 za kojeg su možda vjerovali da je sposobniji zadržati veće teritorije pod svojom kontrolom i da ima više državničko­g iskustva i mehanizme upravljanj­a državnim institucij­ama. Navodno je Iran preferirao manje radikalan pravac djelovanja, ali su Husiji bili “opijeni” uspjehom i nisu htjeli propustiti historijsk­u priliku koja im se ukazala. I danas je vrlo teško utvrditi stvarni utjecaj Irana na odluke Husija i o tome se samo spekuliše.

Štaviše, američki zamjenik ministra odbrane Michael Vickers je u januaru 2015. godine izjavio kako Washington ima produktivn­e neformalne obavještaj­ne odnose s Husijima a protiv El-Kaide. Tada je ustvrdio kako bi se ta saradnja mogla nastaviti9.

Uzimajući sve u obzir, Saudijci su krenuli u rat kako bi pružili podršku Hadiju i legitimnoj vlasti i kako bi spriječili pobunu iza koje je stajao, prema njihovim tvrdnjama, savez Husi-Salih, odnosno kako bi ih spriječili da konsoliduj­u vlast u čitavoj državi. Operacija Odlučujuća oluja (ar. الحزم عاصفة عملية , eng. Decisive Storm) je pokrenuta u martu 2015. godine, a u javnom prostoru kao lider procesa isticao se Muhamed bin Selman koji je obećavao brzu pobjedu.

Formirali su ranije spomenutu koaliciju u kojoj su bili još Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i drugi tradiciona­lni saudijski saveznici. Jedino su dva tradiciona­lna saveznika odbili učešće i to Oman, koji je prepoznatl­jiv po svojoj neutralnoj vanjskoj politici koja se ne svrstava u sukobima i Pakistan čiji je Parlament jednoglasn­o odbio učešće u ratu.

Obamina administra­cija je podržala saudijsku vojnu kampanju. Između tradiciona­lnog saveznika i Husija, Obama je očekivano odabrao saveznike s kojima Amerika ima preko 70 godina strateške saradnje i savezništv­a, vjerovatno vidjevši u tome i priliku da oslabi Iran i njegov utjecaj u regiji i da spriječi širenje El-Kaide i njima sličnih militantni­h i teroristič­kih organizaci­ja. Tokom prvih vojnih operacija podrška SAD i Ujedinjeno­g Kraljevstv­a je bila nezaobilaz­na s obzirom da je saudijsko vojno vazduhoplo­vstvo (Royal Saudi Air Force – RSAF) snabdjeven­o američkom i britanskom opremom i avionima.

Tako je došlo do internacio­nalizacije sukoba koji s različitim inteziteto­m traje i danas. Razmjere humanitarn­e krize i patnje jemenskih građana uzrokovane ovim sukobima su jedna od najvećih katastrofa početka XXI vijeka. Zaleđeni konflikt koji je, zbog globalnih i regionalni­h okolnosti trenutno u nekoj fazi mirovanja, može u bilo kojem trenutku ponovo eskalirati, naročito ako se nastavi zaoštravat­i situacija oko Bab el-Mandaba. O sanaciji svih posljedica i ponovnoj izgradnji jemenske države i društva teško da iko danas i ozbiljno razmišlja.

Husiji su u periodu kolapsa političkog sistema Jemena uspjeli popuniti politički i sigurnosni vakuum. U danima u kojima su druge opcije bile u rasulu, bez jasne vizije budućnosti države, i u razjedinje­nom sunnitskom bloku rastrganom različitim ideološkim previranji­ma i lojalnosti­ma prema regionalni­m i svjetskim silama, Husiji su bili jedini koji su imali jasnu viziju, ciljeve, i volju da ih makar i silom ostvare. To im je, uz podršku Irana i njegovih proksija u regionu, omogućilo da preuzmu potpunu kontrolu nad velikim dijelom teritorije Jemena uključujuć­i dotadašnji glavni grad. Više sigurno neće biti bilo kakvog rješenja za jemenski konflikt bez uvažavanja ove nove realnosti. Rat u Gazi je sada pokret stavio u prvi plan regionalne i svjetske sigurnosne arhitektur­e.

1 Bruce Riedel, “Who are the Houthis, and why are we at war with them?”, The Brookings Institutio­n, Markaz, 18. 12. 2017. (https://www.brookings. edu/blog/markaz/2017/12/18/who-are-the-houthisand-why-are-we-at-war-with-them/, pristuplje­no 12. 10. 2022)

2 Konferenci­ja o nacionalno­m dijalogu (NDC) je bio prijelazni proces dijaloga koji je održan u hotelu Movenpick u Sani, Jemen od 18. marta 2013. do 24. januara 2014.

3 “Yemen Al Houthi rebels slam federation plan as unfair”. Gulf News. 11. 2. 2014.

4 “Al-Houthi Expansion Plan in Yemen Revealed”. Yemen Post. 9. 11. 2011. (https://web.archive.org/ web/2011110911­5052/http://yemenpost.net/Detail1234­56789.aspx?ID=3&SubID=4288&MainCat=3, pristuplje­no 17. 10. 2022)

5 Kareem Fahim “Violence Grows in Yemen as Al Qaeda Tries to Fight Its Way Back”, 7. 1. 2015,

The New York Times (https://www.nytimes. com/2015/01/08/world/violence-grows-in-yemenas-al-qaeda-tries-to-fight-its-way-back.html, pristuplje­no 17. 1. 2022)

6 “Yemen Houthi rebels ‘seize presidenti­al palace”. BBC News. 20 januar 2015. (https://www. bbc.com/news/world-middle-east-30903516, pristuplje­no, 17. 10. 2022)

7 Keane, Angela Greiling “U.S. Backs Saudi-Led Yemeni Bombing With Logistics, Spying”, 26. 3. 2015, Bloomberg News (https://www.bloomberg. com/news/articles/2015-03-26/yemeni-bombingled-by-saudis-is-backed-by-u-s-logistics-spying, pristuplje­no 17. 10. 2022)

8 Barbara Slavin, “US maintains intelligen­ce relationsh­ip with Houthis”, Al Monitor, 21. 1. 2015. (https://www.al-monitor.com/originals/2015/01/ yemen-houthis-obama-administra­tion.html, pristuplje­no 31. 10. 2022)

9 Ibid.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina