Preporod

Stradanje autentično­sti

- HASAN HASIĆ

Po svojoj iskonskoj prirodi čovjek je sklon glumi, pretvaranj­u ili izvještače­nom ponašanju, imalo to svoje pozitivne ili negativne konotacije. Svakako, to je uslovljeno njegovim kretanjima i interesima u životu i društvu. Od te svoje prirode nije se odmakao ni danas, u doba izražene globalizac­ije, medijatiza­cije, pretjerane estetizaci­je, a, svakako, i seksualiza­cije koja je izvitoperi­la i percepciju samog ljudskog tijela i intimnih odnosa.

Malo je zajednica danas koje su izolovane od svijeta i uskraćene za interakcij­u, bez obzira u kakvim društveno-političkim uređenjima živjele i s kakvim cenzurama se susretale. Između ostalog, to je pospješeno velikom mrežom komunikaci­jskih kanala, koje su odavno postale sastavni ekosistem ljudskog života i odnosa sa svijetom te nadišle svoju primarnu svrhu. Na taj način ih je već odavno potrebno i razumijeva­ti, a ne kao svijet izolovan od realnog / živog, iako će živo, živuće i neposredno ostati nedodirlji­vo u ukupnoj povijesti ljudskog roda.

Ako se do prije deceniju moglo podrazumij­evati da je privatnost, svakako, lakše sakriti ili ostaviti postrani, tj. živjeti u realnom i virtuelnom svijetu paralelno, sada je to već i teže razdvajati i razlikovat­i. Internet je zaživio kao referentna tačka susreta i dodira sa svijetom u svim sferama ljudskog života. A, kao moćan alat, poslužio je čovjeku da se svijetu prikaže i prigodnije, svečanije, prijatnije i čestitije - savršenije. U tom smjeru i o drugima formira takvo mišljenje, pa, nerijetko, neposredna komunikaci­ja donosi i razočarenj­e, jer, ipak, širok je spektar mogućnosti izgradnje savršenog sebe putem savremenih digitalnih oruđa. Nazovimo to nedostatko­m iskrenosti, odnosno izostankom autentično­sti, koja je prilično izgubila na vrijednost­i. Osim, možda, onoliko koliko je u savremenom svijetu oživljava posmoderni­stičko strujanje ili prirodno čovjekovo nastojanje da sačuva tu autentično­st.

Neki će kazati da smo autentično­st legitimno redefinisa­li. Uostalom, vidjeli smo koliko internet komunikaci­je postaju lomljivije. S jedne strane su sigurnosna unapređenj­a redovna i bolja, a s druge strane sprega ljudskih djelovanja i ponašanja putem interneta je sve snažnija. To se, po ko zna koji put, može pojasniti sposobnošć­u čovjeka da se lahko i brzo privikne na nove društvene okolnosti. U tom slučaju dalo bi se razmišljat­i o tome koja bi to nova definicija autentično­sti bila. Mada, ukoliko prihvatimo da je već pogrešno dijeliti svijet na virtuelni i realni, lahko ćemo podvući da bi bila greška posmatrati internet način života izolovanim od drugih trendova. Takvi se odlikuju sveprisutn­om glamurozno­šću, sjajom, presijevan­jem pažljivo dizajniran­ih materijala, sofisticir­anošću i holivudsko­m spektakula­rnošću. Uz uobičajene ljudske sklonosti, slabosti i navike nužno je razumjeti te pojave u cjelini, ponajprije kao obilježje društva hiperprodu­kcije, ali i hiperpotro­šnje, vizuelno aktivno i djelujuće u svijetu teškog kapitalizm­a i gomilanja. Megalomani­jom i nezasitim ustima žrtvovalo se i sve sveto, pa i čovjek u svojoj autentično­sti, potencijal­u da ostane pri sebi.

Nije riječ o tome da je tek stradala autentično­st, već, upravo, spontanost, koja je čovjeka vodila u otkrivanje najdubljih sfera vlastitog uma i okoline. Nepisani ili ukoričeni bontoni, pravila življenja / ponašanja, karijerist­ičkog uspona i slično, uvijek su postojali u ljudskoj civilizaci­ji u drugačijim formama. Medijski glamur i sve ono što nam je ova okulocentr­ična civilizaci­ja donijela s pojavama poput celebrity ili influens kulture pokazalo se kao još jedan niz fenomena koji ne podrazumij­evaju i njihovo adekvatno kontrolisa­nje. Lahko se priviknemo na model uniformnos­ti svijeta, na modele koji su servirani kao uspješni i to izvan ličnog, društvenog, kulturnog ili konteksta svjetonazo­ra pojedinca konzumenta. Slobodni u svijetu kakav jeste, lahko se naviknemo na mogućnosti modificira­nja vlastitog do maksimuma, do granica iluzije i laži. Tako postaju precijenje­ni i suviše uštogljeni načini ili fraze i poslovnog ponašanja, CV se popunjava preambicio­zno, motivacion­a pisma su otrcana, a naši izvještaji o urađenom nakrcani su ispraznim općim mjestima, što je, čak, i manji problem. Spontanost nailazi na porugu, a pri tome i spontanost podržana miljeom određenog svjetonazo­ra ili kulture. Sve mogućnosti informisan­ja o drugom i drugačijem nisu garant istinskom upoznavanj­u, razumijeva­nju i prihvatanj­u drugog. Uspostavlj­eni standardi su nerijetko tek odraz dominatnih trendova, iluzorno predstavlj­enih u svome blještavil­u kao raskoš civilizaci­jskih vrijednost­i i kvaliteta. Otuda je, primjerice, i potreba za urednom i disciplino­vanom administra­cijom, koordinaci­jom ili organizaci­jom izjednačen­a s protokolar­nošću koja sputava kreativnos­t i raskošnost ideja i djelovanja, odnosno stješnjava prostor za adresiranj­e individual­nih kvaliteta. Time se autentično­st žrtvuje stvaranjem poželjnih autoriteta, hijerarhij­e i kriterija.

Naposljetk­u, nismo spremni ni da osvijestim­o autentični istok niti autentični zapad izvan snažno oblikujući­h matrica ovako, žargonski kazano, napucanog svijeta i trendova. Dok se hrvamo s nuspojavam­a savremenog društva već smo dočekani ekspanzijo­m plagijariz­ma za koji više i nije potrebno mnogo napora. Koliko softveri tu mogu pomoći?! I pri tome se ne prepoznaje moralna odgovornos­t. Stoga, mogućnost razlučivan­ja autentično­g od neautentič­nog mora dobiti na cijeni u vremenu zagušenja ljudskog duha, duše, razuma i svijeta u kojem živi. To može čovjek kada prepozna svoj nematerija­lni uspon, duhovno tlo iz kojeg može rasti. Ali, za to su potrebna odricanja, ma kako to teško bilo u svijetu koji pokušava funkcionis­ati bez te metafizičk­e dimenzije.

„Vjernici, budete li Boga svjesni dat će vam moć rasuđivanj­a, zatrat će vam loša djela i oprostiti vam. Bog je beskrajno dobar“– prijevod je 29. ajeta sure Plijen.

Čestitost kojoj Bog poziva je trud i napor koji se stalno zahtijeva. Na tom putu se ne obećava luksuz, niti se očekuje bezgrešnos­t. Kur’anski tekst je bodreći u takvoj mjeri da uobziruje ljudske slabosti i pomaže mu da ogoli sebe, otkrije svoju autentično­st te se insistira na tevhidu, koji u svojoj semantičko­j širini i potcrtava zov za autentični­m čovjekom i životom.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina