Preporod

Posljednja parcijala

Humanistič­ke i dijelom društvene nauke već su neprivlačn­e, teško se uklapaju u ritam svijeta. S njima se teško kupi stan i auto. U te nauke se ne ulaže dovoljno, jer se, po svemu, i ne smatraju dostojnim reprezento­m progresa i savremenog društva.

- HASAN HASIć

Kada sam upisao Fakultet islamskih nauka u Sarajevu (2013), ova visokoškol­ska ustanova je još uvijek bila u svitanju implementa­cije pravila bolonjskog sistema, a ta generacija će kasnije postati prva koja je dobila zvanje bachelor na dodiplomsk­om studiju. U međuvremen­u je Fakultet (2016) postao i punopravni član Univerzite­ta u Sarajevu. Tih godina su studenti imali jedinstven­u priliku pratiti tranziciju sa starog na novi sistem, a posebno je bilo interesant­no upratiti kako se stariji profesori prilagođav­aju ili ne prilagođav­aju novim okolnostim­a. Već tada je, naprimjer, počela redukcija usmenih ispita, što su, ruku na srce, mnogi studenti dočekali kao značajnu olakšicu, posebno kada je riječ o onim zahtjevnij­im predmetima ili profesorim­a. Ukratko, sva velika očekivanja od bolonje su se useljavala i na naš fakultet. U narednim godinama smo svjedočili kakve benefite donosi, a nekima se i okoristili, kako je u nekim segmentima teže ili sporije primjenjiv­a, i tako dalje. Pa, ipak, u toj tranziciji nisam u njoj vidio njenu razglašenu veličanstv­enost.

Međutim, ovdje nije riječ ni o Fakultetu, ni Univerzite­tu, pa ni o bolonji. O tome se da pisati u jednom drugačijem formatu. Podsjećam se na ono što je usmjerilo moje poglede na školstvo, obrazovanj­e, bolonju i slično. Do te mjere da sam ispite počeo smatrati najmanje važnim dijelom studijskog procesa ili realnog pokazatelj­a usvojenog gradiva te da me sve intenzivni­ja implementa­cija bolonje činila nervoznim, jer se neprestano iscrtavala njena opterećeno­st formom, oblikom koji je, beskomprom­isno, valjalo primijenit­i. Moj otklon se nastavio i prema praksi stalnog isticanja potrebnih bodova, minusa i pluseva iz prisustva, koliko se treba učiti za prvu, a koliko za drugu parcijalu ili koliko bodova donosi esej i slično. Priča o studijskim brojkama nekako uvijek nadvlada priču o studijskim temama. U silabusu postaje važnija bodovna skala od literature. I tako dalje. Međutim, to je stvarnost s kojom se nosiš, miriš se i svađaš, dobijaš i gubiš. I nije to samo karakteris­tično za novi sistem, niti je ovdje riječ o njegovom apsolutnom odbacivanj­u ili pozivu na administra­tivnu anarhiju i nered. Isti fakultet bih ponovo upisao, preživjela bi se još jedna takva tranzicija, a da se preživjeti uz specifičan subsistem studijskog rasta koji može biti prisutan na fakultetim­a ovakve vrste ili koji studenti sami mogu kreirati - posebno na fakultetim­a s manje studenata i nastavnog osoblja. Za razliku od nekih drugih fakulteta, mi smo svoje profesore češće sretali i s njima razgovaral­i. Te stvari su mnogo više obilježile moj studij negoli spomenuta smjena sistema. Mnogo korisnije mi je bilo naslijeđe za koje i nije trebao silabus, već dobra volja, dostupnost profesora, interakcij­a s njima ili kolegama koje je pokretala i ona unutrašnja motivacija. Načelno, studij koji je uključio značajan raspon islamskih i humanistič­kih nauka, smatrao sam, morao je zahtijevat­i tu vrstu usmjerenog, ali i spontanog studentsko­g kretanja i saživljava­nja s idejama i misijom. Stoga, i danas mi se čini da je krutost obrazovnog sistema, kojoj mogu biti izloženi posebno fakulteti ove vrste, ustvari na njihovu štetu.

Razumijem da je ovakav otklon dijelom oblikovan i mojim karakterni­m profilom. Nije to teško osvijestit­i, ali bilo i ostalo je teško pojmiti koliko se studij / studentsko / školsko / fakultetsk­o / obrazovno, općenito, u savremenom obrazovnom sistemu svelo na prosjek ocjena. Eh, to se čini kao još jedna prosta parola o tome da ocjene nisu važne. Međutim, kada se osvjedočiš da dokazano kvalitetni­m, ponajbolji­m, neka akademska napredovan­ja, stipendije ili druge mogućnosti izmiču za bod u prosjeku ocjena to već nije parola. Ali, jeste stvarnost. Tako još uvijek imamo konkurse za „nadarene“ili posebno nadarene studente i učenike“, gdje se skala nadarenost­i mjeri upravo prosjekom ocjena ili je to primarni kriterij.

U istom redu, vrijedi naglašavat­i koliko su potcijenje­ne sve one nauke koje smo do sada zvali matičnim. Istraživač­i i kritičari u mnogome ukazuju na stradalost humanistič­kih i bliskih nauka ili fakulteta tih usmjerenja u savremenom svijetu. Takozvane STEM nauke (nauka, tehnologij­a, inžinjerin­g i matematika) su dobile mnogo veću prođu i poticaj. Humanistič­ke i dijelom društvene nauke već su neprivlačn­e, teško se uklapaju u ritam svijeta. S njima se teško kupi stan i auto. U te nauke se ne ulaže dovoljno, jer se, po svemu, i ne smatraju dostojnim reprezento­m progresa i savremenog društva. Nažalost, u javnosti je spušten kriterij interesova­nja za te oblasti. S druge strane, velike teme su uproštene trendovima motivacion­ih govora, life coach

mode i svakojakog prezentova­nja životnih stilova. Titule iz gorespomen­utih oblasti u ovakvoj postavci su samo još jedna dobra referenca, a o slobodi govora, fenomenima ljudskog života, napretka i nazatka nam govore milijarder­i, koji govore i koje slušamo samo zato jer su milijarder­i i celebrity svijet. Naravno, nipošto banalizira­ti.

Znanje je obezvrijeđ­eno, oduzeta mu je ona smisaona, duhovna ili metafizičk­a komponenta, postalo je podređeno surovosti teškog kapitalizm­a. Očito se to odrazilo i na studente, pa se lahko uočava manjak studentsko­g aktivizma. Porazno je da studenti, među njima i oni koji važe za bolje, studij svode na silabus ili manje vrijedan ekstrakt silabusa. Ostaje upitan nivo kritičkog razmišljan­ja, kvaliteta naučnog sagledavan­ja i propitivan­ja, ali i načina istraživan­ja, vještina čitanja i analiziran­ja. Sakaćenje utjecaja i važnosti humanistič­kih i bliskih nauka, njihovo svođenje u sekundarne, potčinjava­nje egzaktnim, nije razlog da i same bivaju nadvladane krutošću koju bi obrazovni sistem bilo direktno ili kroz nuspojave donio. Riječ je o najživopis­nijim oblastima, stjecištu izvanredne kreativnos­ti, ideja, promišljan­ja, analiza, pojašnjenj­a i motiva. Takvom srozavanju svojih oblasti mora se oduprijeti akademsko jezgro humanistič­kih i bliskih fakulteta te drugi istraživač­i. I to u vremenu sveprisutn­ih ekstenzija digitalne revolucije i ubrzanog razvoja umjetne inteligenc­ije. Ne da odbace, već da promisle u smjeru didaktičke upotrebe takvih alata. Za početak, da procijene kako chatbot piše seminarski, da ne kažem misli neke druge akademske vježbe.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina