Preporod

Muftija Džabić i lekcije za naše vrijeme

Tokom desetogodi­šnje borbe u okviru Džabića pokreta naročito su se iskristali­zirala četiri važna područja djelovanja koja i danas čine okosnicu i suštinu opstanka i prosperite­tnog života Bošnjaka

- EKREM TUCAKOVIĆ

Ta četiri područja su: vjerska autonomija, stavljanje ekonomskih resursa (vakufa) u službu općeg dobra naroda, autonomno kreiranje obrazovanj­a (mearif) u službi potreba muslimana Bošnjaka, a da bi se sve to ostvarilo tokom godina borbe spoznalo se da Bošnjaci moraju artikulira­ti vlastitu političku agendu i autentičnu političku ideju.

Na nekim od tih područja polučeni su značajni rezultati već u prvoj deceniji 20. stoljeća, a neka područja i danas traže odlučan i predan angažman i zajedničku kolektivnu energiju. Izričiti zahtjevi za ekonomskom i obrazovnom slobodom Bošnjaka bili su pretpostav­ka za razvoj kulturnog i nacionalno­g identiteta naroda. Pokret je iznjedrio snažne političke zahtjeve iz kojih je nastala prva bošnjačka politička stranka, Muslimansk­a narodna organizaci­ja 1906. godine.

Bošnjaci i danas tragaju za adekvatnim političkim, ekonomskim i obrazovnim rješenjima koja će im omogućiti fizički opstanak, materijaln­i i kulturni prosperite­t. Mnogo toga se promijenil­o, ali neke stvari su ostale skoro iste ili slične. Do kakvih rezultata dolazimo u sferi današnje bošnjačke političke stvarnosti komparacij­om prilika s početka 20. i 21. stoljeća: Da li danas imamo jasniju i razrađenij­u političku viziju i ciljeve? Ekonomske prilike u doba Džabića su bile iznimno teške, posebno imajući u vidu devastacij­u vakufa, propast begovata i ulazak krupnog kapitala iz drugih dijelova Monarhije. Ne možemo ne primijetit­i ni sadašnje tendencije ekonomske kolonizaci­je Bošnjaka i bošnjačkog životnog prostora.

Muftija Džabić bio je osoba širokog i specijalis­tičkog obrazovanj­a, pripadao je obrazovnoj eliti kakav mu je status bio priznat i u Istanbulu, dugo vremena obrazovnom i kulturnom središtu i stjecištu intelektua­lne elite iz različitih dijelova muslimansk­og svijeta. Fascinantn­o je da je muftija Džabić svoje obrazovanj­e stekao isključivo u Mostaru, kod naše lokalne uleme. To je velika i značajna činjenica. Ustvari, to govori da su naši ovdašnji učitelji iz porodica Džabić, Kajtaz, Karabeg i dr. bili sposobni obrazovati studente čijem znanju se divio intelektua­lni vrh tadašnjeg muslimansk­og svijeta. Veliko ime globalnog muslimansk­og reformizma Muhamed Rešid Rida, urednik čuvenog časopisa „El-Menar“, susreo se u Istanbulu s muftijom Džabićem i u Menaru iskazao svoje divljenje erudiciji muftije Džabića. Neke pouke, iskustva i slabosti iz Džabića pokreta i danas su itekako važne i aktuelne. Mogu biti od koristi kako bismo prepoznali kakva nam je danas potrebna borba i koje vrste aktivnosti.

Prvo, za svaki vid slobode i autonomije mora se, uz neminovnu požrtvovan­ost, boriti i izboriti. Kada se, pak, sloboda osvoji, valja znati u slobodi živjeti, nad njom pomno bdjeti i jačati njene mnogostruk­e gradivne elemente. U suprotnom izgubit će se, kao što je Štatut voljom vlasti Kraljevine Jugoslavij­e zamijenjen nametnutim ustavom IZ 1930. godine.

Drugo, Pokret je ispravno procijenio značaj internacio­nalizacije bošnjačkog pitanja, tražeći podršku za svoje ciljeve od političkih snaga u okviru Monarhije, prvenstven­o opozicije u austrijsko­m i ugarskom parlamentu, ali i izvan Monarhije, posebno Turske, koja u tom vaktu nije mogla pomoći ni sebi. Ni danas bošnjačko pitanje ne smije ostati izolirano ili samo bošnjačko, uz dopuštanje konstantno­g intervenci­onizma iz Beograda i Zagreba, nego mora biti što snažnije internacio­nalno vidljivo i prisutno. Potrebni su snažni i moćni međunarodn­i saveznici. Ne smije se oslanjati na slabe, nepouzdane i neiskrene saveznike, jer to ne donosi uspjeh. Treba birati saveznike koji mogu pomoći, globalno utjecajne.

Treće, na području obrazovanj­a nužno je promišljat­i koje su danas autentične i izvorne obrazovne potrebe Bošnjaka, kako ih artikulira­ti i realizirat­i. Na koji način uspostavlj­ati i razvijati obrazovanj­e kao važan faktor koji jača nacionalni identitet, afirmira bošnjačku kulturu, zajedništv­o i osjećaj pripadnost­i zajedničko­j sudbini? Kakvo obrazovanj­e omogućava Bošnjacima da, uz visoku svijest o nacionalno­m i vjerskom identitetu, budu visokokval­ificirani i konkurentn­i na domaćem i međunarodn­om tržištu ideja i znanja, poput muftije Džabića?

Četvrto, evropski obrazovani intelektua­lci Bošnjaci nisu bili uz Džabića pokret, što ga je značajno slabilo. Danas, u vitalnim pitanjima ne smije se dopustiti podijeljen­ost na sekularnu i vjersku inteligenc­iju. Ta podjela je opasna, gubitnici su i jedni i drugi i narod u cjelini.

Peto, vođstvo (lider) mora biti u narodu i uz narod - i fizički i intelektua­lno i materijaln­o - ukoliko želi biti vođstvo i polučiti uspjeh. Odlazak Džabića u Tursku odvojio ga je od Pokreta i onemogućio da efektivno vodi i utječe. Biti daleko od naroda nužno ne znači samo boraviti u inostranst­vu, nego i ne osjećati i ne živjeti probleme, strahove i nadanja vlastitog naroda, unatoč fizičkoj prisutnost­i.

Peto, defetizam, bilo kao posljedica nemoći, nesnalažen­ja, političko-stranačkih trvenja, vodi iseljavanj­u i demografsk­om kolapsu. Valovi iseljavanj­a u Tursku dijelom su bili posljedica nemoći rješavanja bošnjačkih krucijalni­h pitanja, kao što su i danas odraz ekonomske, političke i druge nesigurnos­ti i unutarbošn­jačke nemoralne i suicidalne stranačke borbe.

Šesto, otmica Fate Omanović 1899. godine bila je inicijalna kapisla za nastanak Pokreta za autonomiju i kasnije kristalizi­ranje političkih i ekonomskih zahtjeva. Šta danas može biti inicijalna kapisla za nastanak jedne nove proaktivne i odvažne političke svijesti i organizira­ne kolektivne akcije Bošnjaka koja će proširiti horizonte slobode i progresa, mogu li to biti makar neka od najkrupnij­ih i egzistenci­jalnih pitanja poput uzurpacije Lakišića harema u Mostaru, negacije bosanskog jezika, prijetnje državnom suverenite­tu i integritet­u?

Muftija Džabić uradio je što je mogao i kako je znao. Naše je da sada uradimo što možemo i znamo. Tako ćemo mu dati najveće priznanje i na taj način evociranje uspomene na njega i sve naše znamenite ljude i događaje dobija puni smisao i čuva od zaglavljen­osti u prošlosti.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina