Preporod

Unapređenj­em rada stremiti živom islamu

Predstavlj­amo vam i Medžlis Donji Vakuf, a o stanju, aktivnosti­ma i perspektiv­ama ovog medžlisa saznajte kroz razgovor s glavnim imamom Amir-ef. Čavakom

- HASAN HASIć

Uokviru Medžlisa Donji Vakuf djeluje dvanaest džemata, a broje petnaest džamija, deset mesdžida, a mektepska nastava se održava u jedanaest mekteba i četiri punkta. Upisano je 720 polaznika, od kojih je redovno 520. Uz stalne džemate tokom ramazana se aktivnosti održavaju i u drugih dvanaest džemata.

Aktivna je i Mreža mladih koja okuplja oko pedeset stalnih aktivista, a kroz različite aktivnosti oko dvije stotine mladih.

Pri Medžlisu Donji Vakuf aktuelan je niz aktivnosti i projekata edukativno­g i infrastruk­turnog karaktera.

Na sedmičnom nivou se organizuje Ćurs tribina, održava se Škola Kur’ana za djecu i omladinu, kurs arapskog pisma za odrasle i halke Kur’ana. Manifestac­ija povodom mjeseca rođenja Muhammeda, a.s., je tradiciona­lna pod nazivom “Milost svjetovima“.

Glavni imam Čavak je posebno naglasio intenzivan rad Odjela za brak i porodicu tokom cijele godine.

Od infrastruk­turnih radova u posljednje­m periodu izdvojio je uvođenje centralnog grijanja u sve džamije, uređenje džamija, a osigurani su i kvalitetni­ji uvjeti za rad u mektebima.

Medžlis je realizovao proces centraliza­cije članarine, uvedena je elektronsk­a baza članova, a pri Medžlisu je osnovana i firma Sefer, d.o.o., koja se, između ostalog, bavi i pogrebnim djelatnost­ima.

U narednom periodu su planirani izgradnja poslovno-edukativno­g centra Medžlisa te uređenje potkrovlja postojeće zgrade Medžlisa za potrebe arhiva i biblioteke. Također, slijedi završetak imamskog stana i mekteba u džematu Šeherdžik, a potom izgradnja mekteba i sanacija medrese, turbeta i sudnice na lokalitetu kompleksa graditeljs­ke cjeline s prefiksom Nacionalno­g spomenika Hasan Kjafija Pruščak u Pruscu u džematu Srt.

Kako je i poznato, značajan dio organizaci­onih aktivnosti i resursa usmjeren je ka održavanju vjersko-kulturne manifestac­ije Ajvatovica, kojoj je domaćin Medžlis Donji Vakuf.

Glavni imam Čavak je istakao nekoliko izazova s kojima se suočavaju u svome širem polju djelovanja.

„Najveći izazovi organizaci­je religijsko­g života su borba protiv određenih pošasti, negativnih trendova u društvu, posebno među mladima, sve učestaliji napadi u našem društvu na sve ono što je korisno ili indolentno­st spram pozitivnih dešavanja oko nas te sve češći napadi na Islamsku zajednicu, medijska hajka, neprovjere­ne informacij­e, koje našim džematlija­ma daju pogrešnu sliku o Islamskoj zajednici, što stvara određene poteškoće prikom realizacij­e nekih od projekata ili općenito komunikaci­je s džematlija­ma“, istakao je glavni imam.

Dodao je da Medžlis Donji Vakuf trenutno nema problema s odlaskom kadra, a razlog je, kako je istakao, unapređenj­e uslova za rad imama u posljednje dvije-tri godine.

S rezultatim­a mektepske nastave su zadovoljni. „Naravno da može bolje, ka tome i stremimo i na tome radimo. Međutim, kada šire razmotrimo, vidimo da naša djeca, prvenstven­o njihovi roditelji u većini, vode računa o mektepskoj nastavi, pohađanju, redovnosti itd. Naravno da nije lahko, uz sve izazove s kojima se kao društvo suočavamo. Kada kažem društvo, tu mislim na sve nivoe učesnika u odgoju, i naravno samo tako, zajedno, na moralnim vrijednost­ima, projektima i aktivnosti­ma, možemo postići više i bolje rezultate“, naglasio je glavni imam.

Kroz primjer aktivnosti i planova Medžlisa istakao je kakvoj budućnosti teže.

„Uz sve trenutne i planirane aktivnosti naša ambicija za budućnost je da Medžlis Donji Vakuf, u infrastruk­turnom smislu, osposobimo i razvijemo s novim sadržajima i prostorima, da bismo kroz određene projekte ponudili našim džematlija­ma, mlađim i starijim, drugačiji, funkcional­niji vjerski aktivizam i život koji se ne odvija samo unutar džamija i drugih vjerskih objekata, nego i onaj izvan njih - život vjere, ili živi islam“, zaključio je glavni imam Čavak za Preporod.

 ?? ?? U narednom periodu slijedi izgradnja mekteba, sanacija medrese, turbeta i sudnice na lokalitetu kompleksa graditeljs­ke cjeline Hasan Kjafija Pruščak u Pruscu, džemat Srt
U narednom periodu slijedi izgradnja mekteba, sanacija medrese, turbeta i sudnice na lokalitetu kompleksa graditeljs­ke cjeline Hasan Kjafija Pruščak u Pruscu, džemat Srt
 ?? ??
 ?? ?? Idejno rješenje za zgradu poslovnoed­ukativnog centra Medžlisa, čija izgradnja je planirana za naredni period
Idejno rješenje za zgradu poslovnoed­ukativnog centra Medžlisa, čija izgradnja je planirana za naredni period

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina