Preporod

Uručen dekret novom glavnom imamu

U Medžlisu Islamske zajednice Kakanj 29. januara je upriličena prigodna svečanost povodom uručenja dekreta novom glavnom imamu Zakir-ef. Ljuboviću.

- AHMED KOVAč

Svečanosti su, pored imama i muallima te ostalih službenika Medžlisa, prisustvov­ali članovi Izvršnog odbora Medžlisa, predstavni­ci Aktiva vjeroučite­lja i načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević.

Uvodno ašere je proučio Maid-ef. Šahman, nakon čega se prisutnima obratio Sulejman-ef. Čeliković kojeg je na mjestu glavnog imama naslijedio Zakir-ef. Ljubović.

Efendija Čeliković je, uz čestitke novoizabra­nom glavnom imamu, ukazao na postojeći stabilan i razvijen sistem rada i dobru infrastruk­turu koju danas ima Medžlis Kakanj, važnost timskog rada kao istinskog

načina ostvarivan­ja uspjeha u svim segmentima djelovanja.

„Na glavnom imamu i kolektivu je da vodi računa o institucij­i Islamske zajednice čiji su neodvojivi dio. Najvažnije od svega je dostaviti i prenijeti ljudima Allahovu, dž.š., riječ, a kao nasljednic­i Allahovih, dž.š., poslanika imamo motiv i obavezu više da ustrajemo na tom putu“, istakao je efendija Čeliković.

Prisutnima se zatim obratio glavni imam Zakir-ef. Ljubović, ističući zahvalnost na ukazanom povjerenju, te da će zajedno sa svojim kolegama nositi i opravdati povjereni emanet. U kratkim crtama je iznio Plan rada Medžlisa za period od 2024. do 2027. godine, koji obuhvata područja od suštinskog značaja za duhovni, društveni i tehnološki napredak, kroz fokusirane inicijativ­e u područjima obrazovanj­a i duhovnog razvoja, socijalne angažirano­sti, interakcij­e sa zajednicom, međureligi­jskog dijaloga, te tehnološko­g unapređenj­a, kao put za izgradnju temelja za napredak, jedinstvo i prosperite­t.

„S vjerom u zajednički napredak, pozivam sve članove da se pridruže u ostvarenju ove vizije, jer je naša snaga u jedinstvu i zajedničko­m djelovanju. Pozivam, svakako, svoje kolege i saradnike da ovaj program rada unaprijedi­te svojim idejama i iskustvima“, istakao je efendija Ljubović.

Svečanosti je prisustvov­ao i muftija sarajevski Nedžad-ef. Grabus.

„Mnogo je onih koji su mi kazali da je Zakir-ef. svojim predanim radom i obrazovanj­em to zaslužio. Glavni imam je prvi među jednakima, onaj koji nosi veliku odgovornos­t i dok je imam odgovoran za svoj mihrab u džematu, glavni imam je odgovoran za sve mihrabe u svim džematima. Stoga ne znam da li smo Zakir-ef. ukazali privilegij­u ili veliki teret. Vi danas ovdje u Kaknju imate dobar i jak kolektiv, na tome treba i dalje da se radi, jer ljudski resurs je od krucijalne važnosti za napredak i bolje sutra“, istakao je muftija Grabus.

Nakon svog izlaganja, muftija sarajevski je uručio dekret novom glavnom imamu Ljuboviću.

 ?? ?? Novom glavnom imamu Ljuboviću dekret je uručio muftija sarajevski Grabus
Novom glavnom imamu Ljuboviću dekret je uručio muftija sarajevski Grabus
 ?? ?? Dosadašnji glavni imam Čeliković
Dosadašnji glavni imam Čeliković

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina