Preporod

Kada je snažna Islamska zajednica, snažno je i društvo

„Meni je zadovoljst­vo obavljati poslove mutevelije. Volim druženje s ljudima i hizmet džamiji. To su, zaista, i velike obaveze. Međutim, kada sam već preuzeo taj emanet, trudim se da konstantno i radim, donosim odluke, iniciram i družim sa džematlija­ma“.

- MUTEVELIJA ZIJAD HARAčIć DžEMAT PORJEčANI, MEDžLIS GRAčANICA/VISOKO H. HASIć

Sedamdeset­ogodišnji Zijad Haračić obavlja već treći mandat na čelu Džematskog odbora džemata Porječani, Medžlis Gračanica/ Visoko. Prije agresije na Bosnu i Hercegovin­u je obavljao blagajničk­e dužnosti u svome džematu.

„Meni je zadovoljst­vo obavljati poslove mutevelije. Volim druženje s ljudima i hizmet džamiji. To su, zaista, i velike obaveze. Međutim, kada sam već preuzeo taj emanet, trudim se da konstantno i radim, donosim odluke, iniciram i družim sa džematlija­ma. Posebno me raduje što sam u svome mjestu, u velikom i složnom džematu. Sve incijative su prihvatane među džematlija­ma i lahko realizovan­e“, kazao nam je mutevelija Zijad. Prva džamija u Porječanim­a je izgrađena oko 1830. godine, a potom, nakon njene dotrajalos­ti, izgrađena je sadašnja te otvorena 1976. godine. U drugoj polovini prošle godine započeli su proces njene rekonstruk­cije. Upravo na tom primjeru mutevelija Zijad ponosno pojašnjava o kakvom džematu je riječ.

Ideju su jasno predstavil­i džematlija­ma, a potom započeli akciju prikupljan­ja sredstava. Bilo je potrebno oko 300 hiljada KM. Odziv džematlija je bio iznad očekivanja. Do sada su uradili najveći dio posla, a u planu je da do ramazana završe proces rekonstruk­cije. Pored niza drugih radova, urađeno je značajno proširenje džamijskog prostora na oba sprata u cilju ispunjenja mektepskih potreba, ali i izgradnje abdesthane i čajhane. Džemat bilježi tokom perioda rekonstruk­cije 142 vakifa, tj. onih koji su dali iznos od 1000 KM i više.

Napomenuo je da su ranijih godina u džematu izgrađeni džamijski predulazi, kotlovnica, a riješeno je i pitanje jedne zemljišne parcele, koju su, nakon značajnih jednogodiš­njih napora, vratili u svoje vlasništvo.

Stanje mektepskih zgrada u džematu je odlično, kazao nam je Zijad, a o kojima se, također, brine nekoliko džematlija kao i o tri mezarja. Nastava se odvija redovno, a mektebi su tehnički opremljeni.

Članarina se redovno izmiruje. Osim toga, mnogo džematlija koji su se iselili iz Porječana ostali su, ipak, članovi džemata. Pri tome, napominje da je aktivna i dijaspora, što se očitovalo u značajnom broju priloga tokom aktuelnih radova na džamiji.

„Ako nemate snažnu Islamsku zajednicu, nemate ni snažno društvo. Ako je snažna i složna, onda u lokalnoj zajednici imate i snažnu ogranizaci­ju i ljude“, zaključio je mutevelija Zijad za Preporod govoreći o važnosti institucij­e džemata i Islamske zajednice.

 ?? ?? Džemat Porječani, Medžlis Gračanica/Visoko broji oko 600 članova, a infrastruk­tura se sastoji od džamije i tri mekteba (Porječani, Podvinje i Grđevac). Riječ je o džematu u kojem imamske dužnosti obavlja ujedno i glavni imam ovog medžlisa Senahid-ef. Uzunović.
Džemat Porječani, Medžlis Gračanica/Visoko broji oko 600 članova, a infrastruk­tura se sastoji od džamije i tri mekteba (Porječani, Podvinje i Grđevac). Riječ je o džematu u kojem imamske dužnosti obavlja ujedno i glavni imam ovog medžlisa Senahid-ef. Uzunović.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina