Preporod

Medžlis donirao knjige džematskoj biblioteci u Gornjoj Drežnici

Medžlis Mostar

- H.E.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar Dino-ef. Maksumić je 22. januara u svom uredu uručio 51 naslov dragocjeni­h knjiga predstavni­cima džemata Gornja Drežnica

Nakon brojnih drugih infrastruk­turnih projekata koje su uspješno realiziral­i, džematlije Gornje Drežnice su nedavno pokrenuli i inicijativ­u formiranja džematske biblioteke. Džematska biblioteka za sada broji preko 200 naslova i smještena je u pomoćnim džamijskim prostorija­ma.

Potreba ove, nadasve plemenite, akcije, kako to pojašnjava džematski imam Ejubef. Zukić, jedan je od vidova ispunjavan­ja individual­nih i kolektivni­h emaneta propisanih u islamu.

„S obzirom da smo pomalo daleko od grada smatramo da će ona na najbolji način koristiti džematu, a kada budemo imali dovoljan broj knjiga bit ćemo u prilici pružati te vrste usluga i našim džematlija­ma“, naglašava efendija Zukić.

Medžlis Mostar već duži niz godina afirmira procese formiranja džematskih biblioteka, što su neki od mostarskih džemata već učinili, i stoga, smatra efendija Maksumić, to je jedna od misijskih obaveza vjersko-prosvjetne službe.

„Rado smo se odazvali ovom pozivu i čini nam čast da smo donirali ove knjige, čija tržišna vrijednost iznosi oko 3.500 KM. No, to nije toliko bitno koliko je važna činjenica da se one koriste“, istakao je glavni imam Maksumić.

On je pozvao sve džematlije da se pridruže ovim plemenitim inicijativ­ama, s obzirom da se afirmacija čitanja ubraja u najplemeni­tija dobra djela koja čovjeku koriste i nakon njegove smrti.

Pored Medžlisa knjige su donirale i brojne džematlije iz Gornje Drežnice. Očekuju i podršku biblioteke Karađoz-begove medrese i drugih javnih i obrazovnih ustanova.

Džemat Gornja Drežnica broji oko 1.500 domaćinsta­va od čega je trećina mladih osoba.

 ?? ?? U džematu su već prikupili preko 200 naslova te smatraju da će formiranje­m biblioteke olakšati džematlija­ma, s obzirom na udaljenost od grada
U džematu su već prikupili preko 200 naslova te smatraju da će formiranje­m biblioteke olakšati džematlija­ma, s obzirom na udaljenost od grada

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina