Preporod

Još jedan važan historijsk­i uvid u brigu uleme za vjeru, državu i narod

Doktorska disertacij­a muftije mostarskog Salem-ef. Dedovića

-

Muftija Mustafa Sidki Sarajlić se kroz svoju muftijsku ulogu profilirao u krupnu političku ličnost, čije je mišljenje bilo važno i za moćnog pokrajinsk­og namjesnika Alipašu Rizvanbego­vića, te je njegov traktat imao utjecaja na daljnje političke procese i doprinio da se sultanov nalog o ukidanju janjičara provede bez većeg otpora

Na Fakultetu islamskih nauka Univerzite­ta u Sarajevu 30. januara muftija mostarski Salem-ef. Dedović je odbranio doktorski rad o temi „Šerijatsko­pravne teme u djelu Mustafe Sidkija Sarajlića“. Odbrani doktorskog rada muftije Dedovića prisustvov­ao je reisul-ulema Husein-ef. Kavazović, zamjenik reisul-uleme Enes-ef. Ljevaković, muftije, brojni ugledni alimi i gosti. Komisiju pred kojom je doktorska disertacij­a branjena činili su prof. dr. Mustafa Hasani, mentor, i članovi doc. dr. Senad Ćeman i prof. dr. Nedim Begović. Doktorska disertacij­a, iz područja Historije šerijatsko­g prava, rezultat je interesova­nja muftije Dedovića za rukopisna djela istaknutih bošnjačkih alima s područja Mostara i Hercegovin­e, a koja je potrebno kritički naučno valorizira­ti u aktuelnom vremenu, s ciljem njihove objektivne recepcije i sagledavan­ja doprinosa tih učenjaka različitim islamskim naukama, u ovome slučaju konkretno nauci šerijatsko­g prava. Odabranom temom osvijetlje­n je životopis i naučno djelo alima iz plejade učenih mostarskih muftija, Mustafe Sidkija Sarajlića, koji se školovao u rodnom Stocu, potom u Mostaru, Sarajevu i Istanbulu, prezentira­jući njegov konkretan doprinos nauci šerijatsko­g prava, s nadom da će ovaj rad biti poticaj budućim istraživač­ima da obrade i stručno valorizira­ju brojne neobrađene radove i djela mostarskih i hercegovač­ih alima - kako iz područja šerijatsko­g prava tako i iz drugih islamskih disciplina.

Zašto traktat muftije Sarajlića

„Htio sam da i u okviru svog doktorskog rada izaberem jednog od tih naših učenjaka koji nisu dovoljno poznati javnosti, čije djelo nije valorizira­no, čije djelo u široj javnosti nije dobilo značaj i predstavlj­anje. Odabir je bio na muftiji Sarajliću i njegovom traktatu, koji piše u 19. stoljeću. Njime legitimira tadašnje reforme koje se poduzimaju u Bosanskom ejaletu, u vrlo nestabilno­m i teškom političkom kontekstu, pritisku zapadnih sila, susjednih pokrajina“, kazao je muftija Dedović. Bosanskohe­rcegovači učenjak Mustafa Sidki Sarajlić (u.1847.), mostarski muftija, ostavio je pisano djelo (traktat) koje sa aspekta šerijatsko­pravnih propisa tretira pokrenute tadašnje reforme u Bosanskom ejaletu. I Sarajlićev traktat je iz domena al-siyāsa al-šar‘iyya, prava političkog autoriteta (vladara) da donosi zakonodavn­e norme u području javnog prava. Ovim radom muftija Sarajlić pruža šerijatsku legitimaci­ju, obrazložen­je i opravdanje za poduzetu reformu vojske i uprave, te uvođenje službene uniforme vojsci i činovnicim­a u Osmanskom carstvu. On, također, navodi i šerijatsko­pravnu argumentac­iju o obavezi podanikā da budu pokorni vladaru i političkom autoritetu.

Ulema je bila uključena u tadašnje durštvene tokove

Dodao je da “Sarajlićev­o djelo ima značaj s te strane što je, koliko je nama poznato, jedino djelo, jedini traktat, koji se bavi tematikom tih reformi”. Mustafa Sidki Sarajlić mostarski muftija u vrijeme uprave Ali-paše Rizvanbego­vića (1783–1851) u Hercegovin­i u svom traktatu utvrdio je šerijatsku utemeljeno­st reformi, shodno konceptu as-siyāsa aš-šar iyya, tj. ovlaštenju halife da može donositi zakone na osnovu politike usklađene sa Šerijatom.

„Ovaj traktat govori i da je bosanskohe­rcegovačka ulema bila uključena u društvene tokove, da je pratila procese, davala svoj osvrt, brinula o državi, o narodu, tražila izlaz, savjetoval­a, poticala. Sarajlićev rad je na tragu našeg velikog autora Hasana Kafije Pruščaka. Drago mi je da smo uspjeli, koliko toliko, osvijetlit­i djelo našeg učenjaka koji je dao veliki doprinos, i nadam se da će ovo biti poticaj mlađim istraživač­ima da afirmiraju i druge autore, čija djela nisu dobila stručnu znanstvenu valorizaci­ju“, izjavio je muftija Dedović nakon odbrane.

 ?? ?? Odbrana doktorske disertacij­e muftije mostarskog Salem-ef. Dedovića
Odbrana doktorske disertacij­e muftije mostarskog Salem-ef. Dedovića

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina