Preporod

Kada izlazim na borilište uvijek se obraćam Svevišnjem!

Sara Pidro, ponos Bosne i Hercegovin­e

- AZAM MANDžIć

Mlada sedamnaest­ogodišnja talentovan­a sportistki­nja iz Bugojna pomjera granice uspjeha. Iza nje je godina fantastičn­ih uspjeha. U kolekciji velikog broja osvojenih medalja na domaćim i inostranim taekvondo takmičenji­ma valja posebno istaknuti da je aktuelna viceprvaki­nja Evrope i juniorska prvakinja Balkana. Za Preporod otvoreno govori o uspjesima, odluci da nosi hidžab, budućnosti...

Sara Pidro je u prošloj godini osvojila pregršt medalja zlatnog i srebrenog sjaja. Aktuelna je juniorska viceprvaki­nja Evrope i juniorska prvakinja Balkana. U 2023. godini Sara je zlatne medalje osvojila i na prestižnom taekvondo takmičenju Multi European Games, takmičenju održanom u Krakovu u Poljskoj, zatim na državnom i federalnom prvenstvu u konkurenci­ji seniora, na federalnom prvenstvu u konkurenci­ji juniorki, kao i na Bosnia E1/G1, turniru koji je nedavno održan u glavnom gradu naše zemlje. Uz srebrenu medalju s Evropskog juniorskog prvenstva, održanog u glavnom gradu Estonije Talinu, Sara je srebrena bila i na Kupu Balkana u seniorskoj konkurenci­ji, državnom prvenstvu u konkurenci­ji seniorki, evropskom klupskom prvenstvu, te izuzetno jakom turniru Zagreb open E1/G1. Na tradiciona­lnoj 12. po redu sportskoj manifestac­iji za izbor najboljih sportista BiH u organizaci­ji Olimpijsko­g komiteta BiH proglašena je za najbolju sportistki­nju u konkurenci­ji juniorki.

Podrška sugrađana

„Ova, ali i prošla godina bile su uspješne. U sjećanju mi je Svjetsko prvenstvo prošle godine gdje sam u borbi za medalju izgubila. Ostao je žal za medaljom, ali nekako sve to dođe na svoje. To je bilo jedno veliko iskustvo. Radili smo svakodnevn­o po dva puta. Bili smo odvojeni od vanjskog svijeta. Ove godine na Evropskom prvenstvu osvojila sam medalju i zadovljna sam, a u sjećanju su mi ostale pripreme za moj odlazak. Prikupljan­a su sredstva u mom gradu i bila sam presretna kada sam vidjela koliko su sugrađani, dobri ljudi, bili uz mene i za moj odlazak na veliko takmičenje“, kaže na početku razgovora za naš list Sara Pidro.

Pred njom su godine daljnjeg sazrijevan­ja, mada je i sa sedamnaest godina pokazala zavidan nivo sportske upornosti i kvaliteta. Ne misli stati, a obaveze koje joj uskoro predstoje smatra izazovom.

„Prelazim sada u seniorsku konkurenci­ju. Već sam se u toj konkurenci­ji takmičila nedavno u Zagrebu. Bili su prisutni takmičari iz 47 zemalja. Osvojila sam drugo mjesto, a finalnu borbu sam predala zbog povrede ruke. Očekujem da mi seniorska kategorija bude još uspješnija. Prošla sam mnogo u sportu, bilo je i suza, razmišljan­ja o prestanku bavljenja sportom… Međutim, imala sam podršku roditelja i kada te oni guraju sve ide lakše. Mnogo su uložili u mene i zahvalna sam im na tome. Svakog sportistu, koji je ustrajan očekuje nagrada i bit će sigurno prepoznat od onih koji mu mogu pomoći u karijeri“, naglašava Sara.

Tri godine nastupa u hidžabu

Posebno je interesant­an njen nastup na takmičenji­ma u ovom periodu. Ova mlada djevojka to smatra veoma značajnom odlukom, koja datira od prije tri godine.

„Treća je godina kako nosim i nastupam u hidžabu. Na početku mi je najveći problem bio kako uskladiti to s treninzima, kako se navići. Iskreno, pokušala sam odvagati tu svoju odluku, ali odlučilo je to što sam uvijek voljela maramu, vjernica sam i, to mi je uvijek bilo nešto posebno. Ima dosta pokrivenih cura, koje treniraju i onda sam kazala - zašto to ne bih i ja“. Tako je sve počelo. Od prvog trenutka nisam imala problema i negativnih komentara oko ove moje odluke. Imam mnogo prijatelji­ca, koje nisu naše vjere, koje su to sasvim normalno prihvatile i jednostavn­o podržale su stav da se o tome ne treba raspravlja­ti. Prihvatile su to kao moju veliku odluku. Na takmičenji­ma u zemlji i van granica Bosne i Hercegovin­e nikada nisam imala problema, hvala Bogu. Sve je išlo uvijek u moju korist“, ističe Sara i na pitanje koliko je ta povezanost sa Svevišnjim ojačava i šta joj to znači pred nastupe i u toku samih borbi, kaže: „Kada treba da iziđem na borilište, uvijek se Njemu obraćam. Također, i poslije borbe Njemu dajem posebno mjesto. On sve to odlučuje, odlučuje o našoj sudbini, pa i kad izgubim u prvim trenucima budem nezadovolj­na, ali onda kažem sama sebi da je to najbolje za mene, sigurno, jer je On tako odlučio. Time se uvijek vodim i to mi daje neku neopisivu sigurnost.“

Taekvondo i nastavak školovanja prioritet

Velika podrška su joj njeni drugovi i drugarice iz razreda Medicinske škole u Bugojnu.

„Izuzetno mi je drago da imam takvu ekipu u školi, u svom razredu III f Medicinske škole u Bugojnu. Svi se međusobno poštujemo i kada dođem s takmičenja uvijek mi prirede neko iznenađenj­e. Iskreno, ja to i očekujem od njih, jer su oni posebni. Jednostavn­o, neki drugi razredi nisu tako složni kao mi. Možda imaju generalno bolje ocjene, ali nisu složni kao mi, nisu ekipa kao mi. Možda je to i vrednije od ocjena“, ističe naša sagovornic­a. Sara planira nastaviti školovanje i biti uspješna i na ovom važnom životnom polju. Već je odlučila da će to biti u struci, koju je izabrala prilikom upisa u srednju školu.

„Planiram nastaviti školovanje na Medicinsko­m fakultetu. Još me više zanima ova oblast od kako idem u Medicinsku školu. Mislim da će biti malo teže izorganizo­vati obaveze na fakultetu i treniranje, ali što izazovnije, to bolje. Uglavnom, od taekvondoa ne odustajem. Ići će ovako, pa vidjet ćemo dokle. Možda, kada osvojim olimpijsku medalju, mogu prestati trenirati, kroz smijeh nam govori ova vedra djevojka.

Novčana podrška za vrhunske rezultate

Za svoje vrhunske rezultate dobila je novčanu podršku od Vlade Federacije Bosne i Hercegovin­e zbog čega je izuzetno zadovoljna.

„Da. Dobila sam sredstva s vrha države i, svakako da mi je to podsticaj. Poželjno je da sportisti budu nagrađeni, da imaju motiv. To pokreće sportiste da se što bolje pripreme i ostvare što bolje rezultate. Veoma sam sretna zbog ove podrške“, naglašava Sara i ističe da je za sve zaslužan njen trener Hamza Malbašić, majstor taekvondoa - 4. dan. On za Saru ima samo riječi hvale:

„Njena najveća kvaliteta je što ima ispravan mentalni stav za borbu. Zna šta hoće, i ima i druge dobre osobine, poput dobre građe za teakvondo, tehniku, a evo sada i, iskustvo, što se podrazumij­eva kada se borite na svjetskom ili evropskom prvenstvu. Sjećam se, a to govorim i mlađim takmičarim­a u klubu, da slijede Sarin put. Kada je došla u Klub nije ništa znala, od malih nogu je tu. Počela je s bijelim pojasom i, ničim se nije moglo procijenit­i da će biti tako uspješna takmičarka. Međutim, iz godine u godinu, ona se dokazivala, postajala državnom prvakinjom, proglašava­na za najbolju sportistki­nju Bugojna. Danas je najbolja juniorka u našoj zemlji“, zadovoljno će nam Malbašić.

Malbašić: Sara je posebna i uspješna

„U klubu imamo još dobrih, marljivih takmičara, dobro rade, imaju zavidnu tehniku, međutim, kada dođu u takmičenje, nemaju ispravan mentalni stav i kao da se boje uspjeha i pobjede…. Kada smo se pripremali za EP u Estoniji, Sara je govorila: „Jedva čekam da se borim.“E, to je ono zbog čega je ona posebna i na kraju krajeva uspješna. Nije je savršeno interesova­lo ko će biti sa druge strane. Tu energiju nastojim prenijeti na drugu djecu i to mi je najveći izazov“, ističe Malbašić i zaključuje:

„Nadam se da će se uskoro pojaviti neko poput nje. U sedamnaest godina rada pojavila se Sara. Ona nije deset godina propustila takmičenje, ako nije morala i moramo znati da uspjeh ne dolazi preko noći. Trudimo se, ulažemo puno i svi su nam takmičari i članovi kluba veoma bitni. Dosta njih dođe nadomak nekog višeg polja u ovom sportu i nadomak nekog boljeg rezultata, izgube motivaciju i od toga ne bude ništa. Sara im je primjer, kada vide koliko će inkasirati za svoje uspjehe, može im poslužiti kao motiv da i oni još bolje rade, ostanu u sportu i nadaju se vrhunskim rezultatim­a. Bit će teško, ali mi smo u Klubu tu da zajedno sa Sarom radimo na tome“, kaže za kraj Hamza Malbašić, trener viceprvaki­nje Evrope.

Valja za kraj reći kako Sara nije jedini sportista u svojoj porodici. Brat Velid je svestrani sportista. Bio je taekvondo prvak FBiH i veceprvak Balkana. Proglašava­n za najboljeg sportistu Bugojna i Srednjobos­anskog kantona. Danas je prvotimac nogometnog kluba Iskra i uspješno nastupa za futsal ekipu Čulin Mlin iz Livna, član Prve futsal lige Federacije Bosne i Hercegovin­e.

 ?? ?? Sara s najboljom sportistki­njom BiH Lanom Pudar
Sara s najboljom sportistki­njom BiH Lanom Pudar
 ?? ?? Izuzetno uspješna 2023. godina za Saru
Izuzetno uspješna 2023. godina za Saru

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina