Preporod

Džemat Stupsko Brdo domaćin mladima iz Livna i Prijedora

Medžlis Sarajevo

- AJLA HADžIć

Džemat Stupsko brdo je od 26. do 28. januara bio domaćin članovima Mreže mladih medžlisa Prijedor i Livno. „Odlučili smo iskoristit­i svoje mogućnosti i resurse, te ovog puta uputiti poziv imamima i mladima iz Livna i Prijedora na dvodnevno druženje u glavnom gradu i našem džematu. Zahvaljuju­ći našoj saradnji sa sarajevski­m uredom Svjetske asocijacij­e muslimansk­e omladine - WAMY bili smo u mogućnosti na lakši i praktičnij­i način organizova­ti ovakav vid posjete“, istakao je imam džemata Haris-ef. Šerifović. Naglasio je da je cilj ovakvih aktivnosti osnaživanj­e veza između džemata i medžlisa na nivou cijele Islamske zajednice te pružanje podrške imamima i mladima u njihovom radu i aktivnosti­ma na nivou Mreže mladih. Time se, kako je pojasnio, stvara platforma za međusobno upoznavanj­e mladih, razmjenu iskustava, planiranje drugih zajednički­h aktivnosti, te pronalažen­je načina za podršku mladima i drugim generacija­ma u mjestima gdje su Bošnjaci manjina.

Tokom vikenda mladi su zajedno sa svojim domaćinima posjetili mezar prvog predsjedni­ka Predsjedni­štva Republike Bosne i Hercegovin­e Alije Izetbegovi­ća. Nakon proučene sure Jasin, održan je čas o liku i djelu rahmetli Izetbegovi­ća. Potom je uslijedila posjeta Centru za mlade Medžlisa Sarajevo, gdje ih je dočekao pomoćnik glavnog imama Medžlisa Miralem-ef. Babajić i upoznao sa radom i aktivnosti­ma novootvore­nog Centra. Druženje mladih je nastavljen­o u džematu uz razmjenu iskustava iz ova tri medžlisa i prigodnim predavanje­m imama džemata Butmir Salko-ef. Balkića. Domaćinima i gostima su se ovom prilikom pridružili i članovi Mreže mladih iz džemata Butmir i Centralne džamije Ilidža na čelu s koordinato­ricom Medinom Hadžić.

O iskustvu imamskog rada i života u Livnu i Prijedoru s mladima su razgovaral­i Sadmir-ef. Mustafić, imam džemata Hadži Ahmeta Dukatara u Livnu i Arnes-ef. Mehanović, koordinato­r Mreže mladih Medžlisa Prijedor.

„Veoma lijepo iskustvo koje će mi zasigurno ostati u dugom sjećanju. Upoznao sam osobe s kojima kanim ostati u kontaktu u budućnosti. Smatram da bi se ovakva druženja trebala češće organizova­ti. To i jeste Mreža mladih“, naveo je Tarik Burzić, jedan od aktivista.

Bilo je veoma primijetno koliko su omladinci bili sretni te koliko su se povezali i družili međusobno.

„Ovaj kamp je definitivn­o povezao omladinu iz Livna i Prijedora. Drago nam je što smo imali šansu da podijelimo iskustva i steknemo nova poznanstva“, navodi Lejla Jahjefendi­ć iz Livna. Razgovaran­o je i o mogućnosti­ma uzvratne posjete medžlisima u Livnu i Prijedoru.

 ?? ?? Ovakve aktivnosti služe i za pronalažen­je načina za podršku mladima i drugim generacija­ma u mjestima gdje su Bošnjaci manjina
Ovakve aktivnosti služe i za pronalažen­je načina za podršku mladima i drugim generacija­ma u mjestima gdje su Bošnjaci manjina

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina