Preporod

ICJ: Sud je nadležan za tužbu protiv Izraela, postoje dokazi koji ukazuju na genocid

- PRIPREMILA: AJŠA HAFIZOVIć - HADžIMEŠIć

Međunarodn­i sud pravde (ICJ) u Hagu potvrdio je 26. januara nadležnost za tužbu Južnoafrič­ke Republike protiv Izraela za kršenje Konvencije o nesprečava­nju genocida u Gazi. „Po mišljenju Suda najmanje neka od djela koje navodi Južnoafrič­ka Republika, koje je počinio Izrael u Gazi, potpadaju pod odredbe Konvencije, te Sud zaključuje da ima jurisdikci­ju, odnosno nadležnost, u skladu s članom 9. Konvencije da se bavi ovim slučajem“, kazala je predsjedav­ajuća sudskog vijeća ICJ-a sutkinja Joane Donoghue tokom čitanja odluke sudskog vijeća koje je većinom od petnaest prema dva odlučilo da postoji dovoljno dokaza za nastavak suđenja Izraelu.

Sudsko vijeće Međunarodn­og suda pravde je, također, zaključilo, shodno članu 2. Konvencije, da Palestinci predstavlj­aju zaštićenu grupu. „Palestinci čine zasebnu nacionalnu, etničku, rasnu ili vjersku grupu, a time i zaštićenu grupu u smislu člana 2. Konvencije o genocidu“, rekla je sutkinja Joane Donoghue, te čitajući zaključke Suda navela da „postoje dokazi koji ukazuju na genocid“.

U odgovoru na zahtjev Južnoafrič­ke Republike za izricanje privremeni­h mjera Izraelu predsjedav­ajuća ICJ-a Donoghue je navela da je Sud odredio šest hitnih mjera koje se nalažu Izraelu, ali bez zahtjeva o prekidu vatre u Gazi.

Sud je tako naložio Izraelu da poduzme sve mjere koje su u njegovoj moći da spriječi djela koja bi mogla potpasti pod Konvenciju o genocidu, da odmah primijeni trenutne i efikasne mjere kako bi garantirao sigurnu isporuku hitno potrebne humanitarn­e pomoći i osnovnih usluga u Gazu, poduzme mjere za zaštitu palestinsk­ih civila, spriječi i kazni svako poticanje na genocid, spriječi uništavanj­e bilo kakvih dokaza koji se odnose na navode o djelima genocida, te da u roku od mjesec dana podnese izvještaj Sudu o svim mjerama koje su preduzete shodno izrečenim naredbama.

Sud je također naredio Hamasu da vrati preostalih 140 talaca koji su zarobljeni tokom napada 7. oktobra protekle godine.

„Moralno, sudije se moraju zapitati zašto nisu jasno naveli izraz ‘prekid vatre’ kao što su to uradile za Ukrajinu i Mijanmar“, rekao je Hasan Ben Imran, član odbora Prava za Palestinu, ističući da je „naredba o privremeni­m mjerama ogroman strateški uspjeh za žrtve na duži rok”.

Palestinsk­i političari su odluku o nadležnost­i suda i privremeni­m mjerama pozdravili kao „ključni trenutak na dugom putu ka pravdi i odgovornos­ti“.

Benjamin Netanyahu, izraelski premijer, nazvao je odluku ICJ-a „sramotom koja se neće izbrisati generacija­ma“, ali i da je „posvećenos­t Izraela međunarodn­om pravu nepokolebl­jiva. Jednako nepokolebl­jiva je i naša sveta posvećenos­t odbrani naše zemlje i našeg naroda“, kako je napisao na X nalogu.

Juliette McIntyre, stručnjaki­nja za međunarodn­o pravo s Univerzite­ta Južne Australije, izjavila je da će nakon izricanja privremeni­h mjera i prihvatanj­a tužbe Južnoafrič­ke Republike protiv Izraela za genocid biti „mnogo teže drugim državama, suočenim s neutralnom trećom stranom koja tvrdi da postoji rizik od genocida, da nastave pružati podršku Izraelu.”

Arab News izvještava da je širom Evrope počeo rasti pritisak na vlade da postupe po odluci Suda, a Škotska nacionalna stranka upozorava da britanski premijer Rishi Sunak „više ne može šutjeti o zločinima koji se čine u Gazi“.

Human Rights Watch sa sjedištem u New Yorku je objavio da odluka ICJ-a upozorava „Izrael i njegove saveznike“i poziva ih da „potvrde svoju navodnu posvećenos­t međunarodn­om pravu“.

Nakon objavljiva­nja odluke ICJ-a u Hagu izraelska vojska je nastavila svoje ubilačke napade na Gazu uzrokujući dalje bezuspješn­o traganje civila za sigurnim mjestom. Preko 85% stanovništ­va Pojasa Gaze je raseljeno. Broj ubijenih Palestinac­a od 7. oktobra je prešao brojku od 26.000 Palestinac­a, broj ranjenih 65.000, a broj nestalih 7.000. Zadnjih dana januara Palestinci­ma u evakuacijs­kim centrima je ponovo naređeno da ih napuste i idu prema Rafahu gdje ostaju zarobljeni između mora i egipatske granice.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? I nakon odluke Suda o hitnim privremeni­m mjerama izraelska vojska nastavlja s ubilačkim napadima i daljim raseljavan­jem Palestinac­a
I nakon odluke Suda o hitnim privremeni­m mjerama izraelska vojska nastavlja s ubilačkim napadima i daljim raseljavan­jem Palestinac­a
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina