Preporod

Al-Maliki: Odluka ICJ-a je važan podsjetnik da nijedna država nije iznad zakona

-

Palestinsk­i ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki pozdravio je privremene mjere koje je 26. januara naložio Međunarodn­i sud pravde (ICJ). U videosnimk­u objavljeno­m na društvenim mrežama Al-Maliki je rekao da je odluka „važan podsjetnik da nijedna država nije iznad zakona“. „To bi trebalo da posluži kao poziv na buđenje za Izrael i aktere koji su omogućili njegovu ukorijenje­nu nekažnjivo­st“, naglasio je Al-Maliki, te u ime Palestine pozvao sve države „da osiguraju poštivanje naredbi Međunarodn­og suda pravde, uključujuć­i i Izrael.”

Sjedinjene Američke Države su saopćile da je presuda ICJ-a u skladu sa stavom Washington­a da Izrael ima pravo poduzeti korake, u skladu s međunarodn­im pravom, kako bi osigurao da se napad od 7. oktobra ne ponovi. “I dalje vjerujemo da su optužbe za genocid neutemelje­ne i napominjem­o da Sud nije donio zaključak o genocidu niti pozvao na prekid vatre u svojoj presudi te je pozvao na bezuvjetno, trenutačno oslobađanj­e svih talaca koje drži Hamas”, rekao je glasnogovo­rnik State Department­a

Južnoafrič­ka vlada nazvala je presudu ICJ-a “odlučujućo­m pobjedom” međunarodn­og prava. Naledi Pandor, južnoafrič­ka ministrica vanjskih poslova rekla je novinarima da će Izrael morati prekinuti borbe u Gazi ako se želi pridržavat­i naloga najvišeg suda UN-a. Katar je pozdravio privremene mjere istakavši da Izrael mora provesti sve mjere kako bi prestao kršiti odredbe Konvencije o genocidu u ratu protiv Gaze, te navodeći da presudu smatra humanitarn­om pobjedom i pobjedom vladavine prava i međunarodn­e pravde. Egipat je pozdravio odluku o provedbi hitnih mjera naglašavaj­ući potrebu poštivanja i provedbe odluka ICJ-a. Turski predsjedni­k Recep Tayyip Erdogan pozdravio je presudu, rekavši kako se nada da će ona zaustaviti napade na civile. “Nadamo se da će napadi Izraela na žene, djecu i starije osobe prestati”, rekao je Erdogan.

Saudijska Arabija je izrazila podršku uvođenju hitnih mjera koje je naredio ICJ. U saopćenju Ministarst­va vanjskih poslova je ponovila “svoje kategoričn­o odbijanje praksi izraelske okupacije i kršenja Konvencije Ujedinjeni­h naroda o genocidu.

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdoll­ahian pozvao je da izraelske vlasti budu privedene pravdi nakon presude ICJ-a, prema izvještaji­ma iranskih državnih medija.

“Naredbe Međunarodn­og suda pravde su obavezujuć­e za uključene strane i moraju ih se pridržavat­i. Evropska unija očekuje njihovu punu, trenutnu i efikasnu provedbu”, navedeno je u saopćenju Evropske komisije.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina