Preporod

Bosnu nije posjetio, ali je nije ni zaboravio

Dana 3. januara 2024. godine navršilo se deset godina od kako je na bolji svijet preselio hadži Osman Memiş

- MERZUK GRABUS

Hadžija Osman je rođen 1919. godine u Ali Begovom selu u blizini turskog grada Balıkesir od oca Mustafe i majke Merjeme. Njegovo porijeklo potječe iz Bosne. Djed Jusuf je došao u Ali Begovo selo 1878. godine iz Gacka/Fazlagića Kule. Prezime im je bilo Fazlagić, međutim donošenjem Zakona o prezimenim­a dobili su prezime Memiş. Hadži Osman je sklopio brak s Hedijom Fidan u kojem su imali troje djece, dva sina Mustafu i Hamzu i kćerku Kijmetu. Rahmetli Osman je svoj ovodunjalu­čki život proveo u rodnom selu Ali Beg. Nikada nije imao prilike da dođe u Bosnu, ali je ponosno govorio da je Bošnjak, čuvao svoju kulturu, tradiciju, lijepe bosanske običaje i u svojim poznim godinama jako čisto pričao svoj maternji jezik. Hadžija Osman je u svom kraju bio poznat po tome što je prvi poslao svog sina Mustafu u medresu. Rahmetlija je 1993. godine obavio petu islamsku dužnost hadž. To se iznenada desilo. Hadžija Osman je bio zemljoradn­ik, te mu je njegov sin ponudio da donaplate staž i da ga penzionišu, međutim on je to odbio govoreći kako to možda neće biti halal i kako bi on volio za te pare da ode na hadž što je i učinio. Iz ovoga primjera vidimo koliko je merhum vodio brigu o vjerskim propisima.

Kao i svakog prolaznika na ovom dunjaluku tako i hadžiju Osmana život nije poštedio. Za svog života svašta je preživio. Znao je nekada reći:

„Ja sam dva puta u životu za dan dvije dženaze iz svoje kuće ispratio“, misleći na oca i bratića, te dijete i brata koji su preselili za isti dan.

Hadži Osman nije Bosnu zaboravio kada joj je najpotrebn­ije bilo. Naime, tokom agresije na Bosnu i Hercegovin­u mnogi su kod njega musafiri bili. Od tih imena su Halida Izetbegovi­ć, Ali Rıza Gruda, Ismet Kasumagić i drugi. Njegova porodica je bila uvijek primjer drugima što se tiče vjere i očuvanja svoje kulture. Njegovi sinovi i kćerka su ponosni što su imali tako srčanog i vjeri odanog oca. Molimo Allaha, dž.š, da hadžiji Osmanu i njegovoj hanumi, rahmetli Hediji, koja je preselila 2005. godine, podari Džennetul-firdevs, a njihovoj porodici sabri džemil. Amin!

 ?? ?? Osmanovo porijeklo je iz Bosne – djed Jusuf je u Ali Begovo selo stigao 1878. godine iz Gacka/ Fazlagića Kule
Osmanovo porijeklo je iz Bosne – djed Jusuf je u Ali Begovo selo stigao 1878. godine iz Gacka/ Fazlagića Kule

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina