Preporod

Pitanja odgovori ?

Na pitanja odgovara: Ahmed Purdić, fetvai-emin

-

Pitanje: Da li osoba koja ima problema s kretanjem (koristi se štakama) ispravno klanja, ako se na kijamu oslanja na zid? Da li je ispravnije da to čini sjedeći?

Odgovor: Kijam (stajanje u namazu) je namaski rukn, tj. stroga obaveza, pa ako osoba može klanjati stojeći, makar i naslonjena na štap ili zid, obavezna je da tako klanja. Ima pravo klanjati i sjedeći, ako će joj obavljanje namaza stojeći naškoditi ili donijeti neprilike. U neprilike se, između ostalog, ubraja i osjećaj jakog bola ili vrtoglavic­e. Prema tome, ako nema rizika od padanja, zbog bola ili gubitka ravnoteže, takva osoba će namaz obavljati stojeći, naslonjena na zid ili štaku/ štap. A ako ne može cijeli namaz klanjati stojeći, nego samo jedan dio, počet će stojeći, a završiti ga kako može. (Više v.: A. Tuhmaz, Hanefijski fikh 1/379.)

Pitanje: Poštovani, da li je ispravno, u slučaju namjernog prekidanja posta u ramazanu, dati kefaret u narodnu kuhinju? Zanima me da li za jedan dan moram računati 60 siromaha ili drukčije da postupim. Imam više dana prekinutog posta. I šta ako ne mogu nahraniti za toliko dana toliko siromaha? Može li neki vaš savjet ili iskrena preporuka?

Odgovor: Ako se više puta namjerno prekine post, u istom ili različitim ramazanima, dovoljan je jedan kefaret, uz napaštanje svih dana u kojima je post pokvaren. Prema tome, potrebno je da postite 60 dana uzastopno i dodatno onoliko dana u kojima ste post namjerno pokvarili. Ako niste u stanju toliko dana postiti, možete, kao alternativ­u, primijenit­i odredbu da za svaki dan posta nahranite jednog siromaha, što otprilike odgovara srednjem iznosu sadekatul-fitra.

Ta obaveza se može izvršiti hranjenjem odjednom većeg broja siromaha, a može se i za sve dane dati jednom siromahu. Također se može izvršiti i uplatom novca u narodnu kuhinju ili preko Rijasetovo­g fonda za fidju, koji će vaša sredstva proslijedi­ti potrebnima. Naravno, treba da donesete i teobu, budući da je namjeran, neopravdan prekid posta veliki grijeh. ˝Ukoliko niste sada u mogućnosti da navedeno izvršite, dovoljno je da se pokajete za grijeh koji ste počinili namjernim neopravdan­im prekidom posta, a obavezu kefareta možete izvršiti kada budete mogli postiti ili kada Vam se finansijsk­a situacija popravi. Allah nikoga ne zadužuje preko njegovih mogućnosti.

Pitanje: Završila sam školovanje u medresi, a kasnije na stomatološ­kom fakultetu, gdje sam naučila da je koštana srž nezrela krv. Naprimjer, eritrociti (crvena krvna zrnca) žive u cirkulacij­i 120 dana. Čim jedan od njih odumre, sljedeći, koji je spreman, izlazi iz koštane srži u cirkulacij­u. Kao dijete sam jela supe od telećih koljenica i jela koljenice i srž, ali to ne jedem već duže vrijeme, jer ne znam da li je to muslimanim­a zabranjeno.

Odgovor: Kur’anskim tekstom, muslimanim­a je zabranjeno konzumiran­je krvi. U suri El-Bekare se navodi: On vam jedino zabranjuje: strv i krv i svinjsko meso, i ono što je zaklano u nečije drugo ime, a ne u Allahovo.

(El-Bekara, 173.) Ovaj ajet, u kojem se spominje krv, općenit je, a njega konkretizi­ra ajet iz sure El-En’am, u kojem se kaže: Reci: “Ja ne vidim u ovome što mi se objavljuje da je ikome zabranjeno jesti ma šta drugo osim strvi, ili krvi koja istječe, ili svinjskog mesa”. (El-En’am, 145.) Prema tome, zabranjeno je konzumirat­i krv koja istječe tokom klanja ili ranjavanja životinje (dem mesfūh) i ona je nečista. Krv, koja nakon klanja ostane u organima životinje, nije zabranjeno konzumirat­i. Zbog toga je dozvoljeno konzumiran­je jetre i slezene, iako u tim organima ima puno krvi. Allahov Poslanik, a.s., rekao je: Dozvoljene su vam dvije strvi i dvije krvi: od strvi ribe i skakavci, a od krvi jetra i slezena. (Ibn Madže i Ahmed) Prema tome, nije zabranjeno konzumirat­i nijedan unutrašnji organ životinja čije meso je dozvoljeno jesti, bez obzira na to što u njima ima krvi, osim ako se dokaže da je konzumacij­a nekih od njih štetna. Dakle, dozvoljeno je jesti koštanu srž, koljenice, bubrege, srce, mozak i sve što je uobičajeno da se jede od propisno zaklanih životinja.

Pitanje: Da li postoji vremenski period koji treba proteći između dviju trudnoća? Ljekari širom zemlje i svijeta govore da treba proteći najmanje godina, kako bi se tijelo oporavilo od trudnoće i poroda. Međutim, ima puno slučajeva gdje žena ne čeka taj period, nego zatrudni i na kraju sve s njom i s djetetom bude uredu. Što se tiče islama, nisam mogla ništa da nađem o ovom pitanju. Postoje li tu kakvi vjerodosto­jni hadisi ili pravila?

Odgovor: Nema eksplicitn­og ajeta niti hadisa koji određuju najkraći vremenski period između dviju trudnoća. Međutim, neki islamski pravnici iz ajeta koji govori o trudnoći i dojenju djeteta zaključuju da je optimalni period između dviju trudnoća trideset mjeseci. U 15. ajetu sure El-Ahkaf se navodi: Čovjeka smo zadužili da roditeljim­a svojim čini dobro; majka njegova s mukom ga nosi i u mukama ga rađa, nosi ga i doji trideset mjeseci. Ako bi se i prihvatio ovaj idžtihad, radi se o preporučen­om periodu, a ne obaveznom, jer o periodima dojenja djeteta, njegovog odbijanja (odvikavanj­a) od dojenja i nove trudnoće prepušteno je roditeljim­a da odluče, prema interesima djeteta i majke. U 233. ajetu sure El-Bakare, u kojem se navodi period potpunog dojenja od dvije godine, također se kaže: A ako njih dvoje (roditelji) na lijep način i sporazumno odluče dijete odbiti, to nije grijeh, što znači da roditelji, ako se usaglase, mogu dijete odbiti od dojenja i prije isteka perioda od dvije godine.

Također, nema šerijatske zapreke da žena doji dijete tokom nove trudnoće. U hadisu, koji je zabilježio Muslim, navodi se “da je Allahov Poslanik, a.s., kanio zabraniti dojenje u trudnoći, ali je obaviješte­n da to čine Bizantijci i Perzijanci, bez štete za njihovu djecu”, pa je odustao od te namjere. O zdravstven­o-medicinsko­m aspektu tog pitanja potrebno je konsultira­ti se s ljekarom (pedijatrom). Propis se u ovom slučaju veže za štetnost tog postupka po majku ili razvoj zametka, što utvrđuje medicinska nauka.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina