Preporod

Uskoro postavljan­je izložbe Pod nebom vedre vjere i u Zagrebu

-

Reisul-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i Husein-ef. Kavazovića 22. janura je u Upravnoj zgradi Rijaseta Islamske zajednice posjetio premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković sa delegacijo­m.

Nakon dobrodošli­ce premijeru Plenkoviću i hrvatskoj delegaciji, reisul-ulema je zahvalio na podršci koju Vlada Republike Hrvatske pruža Bosni i Hercegovin­i, ukazavši na značaj dobrih odnosa između ove dvije prijateljs­ke države. Na sastanku je razgovaran­o o aktuelnoj društvenoj i političkoj situaciji, te je još jednom potvrđena opredijelj­enost Bosne i Hercegovin­e i Bošnjaka ka evropskim i NATO integracij­ama.

Premijer Plenković je naglasio da je Vlada Republike Hrvatska partnerska i prijateljs­ka u odnosu prema Bosni i Hercegovin­i. Također, dodao je i da će se Republika Hrvatska aktivno zalagati za evropski put Bosne i Hercegovin­e. Učesnici sastanka saglasili su se da se odnosi dvije države, kao i odnosi Bošnjaka i Hrvata, trebaju nastaviti unapređiva­ti kroz izgradnju međusobnog povjerenja i međureligi­jskog dijaloga.

Na kraju susreta, premijeru Plenkoviću reisul-ulema je uručio Monografij­u multimedij­alne izložbe “Pod nebom vedre vjere Islam i Evropa u iskustvu Bosne”, te je najavljeno skoro postavljan­je izložbe i u Zagrebu.

Sastanku su prisustvov­ali predsjedni­k Sabora Islamske zajednice Edhem Bičakčić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Muhamed Jusić, direktor Uprave za obrazovanj­e i nauku Dževad Hodžić i šef Kancelarij­e reisul-uleme Rifat Fetić. Javnost i stručnjaci su s pravom osudili Plenkoviće­v čin izbjegavan­ja sastanka s Željkom Komšićem kao članom Predsjedni­štva BiH. Međutim, novinari u službi određenih stranaka su osudili i to što je reisul-ulema primio Plenkovića.

Prvo, Plenković se sastao s reisul-ulemom Kavazoviće­m dan prije nego se saznalo da će Plenković odgoditi susret u Predsjedni­štvu BiH, a drugo ovi novinari žele zanemariti činjenicu da se reisul-ulema mora brinuti o vjerskim poslovima kako u BiH tako i u Hrvatskoj i ostvarivat­i sve što je moguće u korist tih poslova, jer se vidjelo šta znači od rata do danas nadati se da bilo koja stranka, naročito one koje zloupotreb­ljavaju religiju u političke interese, adekvatno brine o ovim poslovima. Da su ove stranke vodile političke poslove kao što je Islamska zajednica vodila vjerske poslove ne bismo danas bili u ovakvom ćorsokaku.

Plenković je prilikom ove posjete BiH govorio i na konferenci­ji za novinare nakon niza sastanka u Sarajevu, kojem su prisustvov­ali predsjedav­ajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovin­e Borjana Krišto, predsjedni­ca Europske komisije Ursula von der Leyen i premijer Holandije Mark Rutte. Premijer Hrvatske podsjetio je kako sastav delegacije koja danas boravi u Sarajevu nije slučajan, te kako je on plod rasprave na Evropskom vijeću u decembru, kada je Bosna i Hercegovin­a dobila dosad najbolje ocjene koje je vode prema odluci Evropskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora s EU-om.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina