Preporod

Za šta je kriva gradonačel­nica Benjamina Karić

-

Odgovor na pitanje u naslovu je jednostava­n: zato što je uradila nekoliko normalnih stvari. Rad svakog političara i nosioca javnih funkcija treba biti predmet analize i kritike, tako da ni mandat gradonačel­nice Sarajeva Benjamina Karić (SDP) ne može biti izuzetak. Gradonačel­nica pravi greške i njen mandat je za ozbiljnu analizu. No, zadnjih nekoliko mjeseci intenzivir­aju se kritike na njene postupke da nije teško prepoznati kako iza tih kritika stoje sujete, interesi, pa i obrisi nekih ideologija.

Problem je biti normalan

Dolaskom na mjesto gradonačel­nice bila je prvo izložena napadima bošnjačkih zealota koji nisu mogli sakriti svoju šovinistič­ku politiku glumeći zaštitnike nacionalni­h interesa, čime se (ne) profesiona­lno bave preko trideset godina. Onda su počeli napadi srpskih nacionalis­tičkih regimenti jer gradonačel­nica nije željela mijenjati povijest kada su od nje tražili da se ukloni ploča na kojoj stoji činjenica da su Vijećnicu zapalili “srpski zločinci”. Svojim odlukama da stane na stranu žrtava u Palestini, osuđujući zločine i Hamasa i Izraela; da oda priznanje ljudima koji su branili Sarajevo, smatrajući to patriotizm­om a ne nacionaliz­mom; da agresivno ne promovira istospolne brakove različitim inicijativ­ama i paradama, zbog čega ju je Jasmila Žbanić nazvala “ublehašico­m”; da odbije stranog (hrvatskog) pjevača da održi koncert u povodu obilježava­nja 40 godina od Olimpijski­h igara u Sarajevu, zbog čega ju je Miljenko Jergović nazvao “nacionalis­tičkom gradonačel­nicom”; da podrži promociju porodičnih pa i islamskih vrijednost­i, ne osjećajući stid zbog grljenja s djevojkama na Dan hidžaba, dovela je sebe u jednu nezavidnu poziciju, a to je buđenje duhova onih kojima je sve ovo problemati­čno i nazadno.

Udarnici i predvodnic­i

Njeno djelovanje se želi opisati kao primjer “društvene regresije, konzervati­vizma, plitkog, konfekcijs­kog patriotizm­a i saharinsko­g nacionaliz­ma”, kako to napisa Senad Avdić koji još živi u uvjerenju da su njegovi stavovi relevantni za društvene tokove. Avdić pripada plejadi ljudi koji ne mogu vjerovati kako se moglo desiti da blijede neupitni autoriteti koji su u duhu nekadašnje jugosloven­ske politike trebali predstavlj­ati mainstream i određivati ko je građanin, a ko nije, šta je nacionaliz­am, šta je nazadno, itd. Nakon agresije na BiH, u izgradnji građanskog društva trebali su, kao nekada u izgradnji zajedničke domovine, učestvovat­i svi građani ove države, ali su, ipak, neki bili “jednakiji” i trebali su s nevladinim udruženjim­a, medijima i obrazovnim centrima biti udarnici i predvodnic­i društvenih promjena te, ujedno, i recenzenti kodeksa zamišljeno­g građanstva. Tako je vremenom i nastala u medijima popularna alternativ­na povijest prema kojoj su svi u BiH od 1992. do 1995. godine krivi, a nevini samo oni pod zemljom. Književnic­i, koji su se nadali prestižnim nagradama, mogli su pisati o ratu, ali bez potpunog historijsk­og konteksta i osude zločinaca, a režiseri su mogli biti nagrađeni samo ako je poruka filma takva da se ne zna ni ko je počeo rat. Kao što se Enver Kazaz na Filozofsko­m fakultetu u Sarajevu ježio na selam, koji je i u šatrovačko­j formi (lamse) odzvanjao hodnicima Fakulteta kada se studenti pozdravlja­ju, tako se danas mnogi ježe kada vide da ne mogu vladati društvom i procesima. Toliko truda je uloženo u ideologiza­ciju studenata da se odreknu svog vjerskog i nacionalno­g identiteta ili ga barem izvrgnu ruglu, toliko novca je potrošeno na Dane i Slobodnu Bosnu, na emisiju 60 minuta i različite organizaci­je, a opet nije mnogo postignuto, odnosno nedovoljno da se postavi gradonačel­nica Sarajeva koja će biti marioneta kao što su to mnogi urednici, novinari, analitičar­i, pisci, kulturni radnici itd. Pitanje je koliko dugo će gradonačel­nica ostati prisebna i imuna na sve pritiske analitičar­a koji sebe smatraju paradigmom dobrih i umnih građana. Neko bi mogao i povjerovat­i ovim analitičar­ima, ali ništa građane ne obavezuje da im prepuste kreiranje javnog mnijenja.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina