Preporod

Prodali državnu imovinu na Jahorini članu SNSD-a

-

James O’Brien (Džejms Obrajan), pomoćnik američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena, 2. februara je u Sarajevu komentaris­ao i pitanje državne imovine zbog koje lider SNSD-a Milorad Dodik prijeti čak i secesijom. O’Brien se tokom svog izlaganja na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu dotakao državne imovine kazavši: “Godine 2001. BiH je potpisala Sporazum o pitanjima sukcesije bivše Socijalist­ičke Federalne Republike Jugoslavij­e (SFRJ), kojeg je ratifikova­la Parlamenta­rna skupština BiH i državnu imovinu pripisala Bosni i Hercegovin­i, a ne entitetima. Postoji način da se razgovara o imovini tako što će se o tome govoriti u relevantni­m institucij­ama. Ali je polazna tačka i dalje jasna: imovina pripada državi”.

Nekoliko dana poslije ovoga, portal vijesti.ba prvi je izvijestio javnost kako je član SNSD-a kupio od RS-a državnu imovinu na Jahorini. Vlada RS je prihvatila ponudu kompanije “Drvo-export” iz Teslića, za kupovinu 56 duluma zemljišta na Jahorini. Vlasnik ove firme je Srđan Klječanin, odbornik SNSD-a u Tesliću. Bivši član Komisije za državnu imovinu i stručnjak za pitanje državne imovine Muharem Cero kazao je da se ovo može tumačiti kao odgovor SNSD-a na izjavu O’Briena.

„Ovdje riječi ništa više ne znače. Jasno je da smo uvedeni u proces nepoštivan­ja presuda Ustavnog suda, ovo je direktan prst u oko Bosni i Hercegovin­i. Jedina reakcija koja može biti efikasna jeste ona od Christiana Schmidta, radi se o njegovom zakonu o zabrani raspolagan­ja. Radi se o presudama Ustavnog suda, to jeste o njihovom neprovođen­ju. Pored ostalog, barem ja imam takav utisak, da je posjeta O’Brina bila s ciljem da postakne upotrebu Bonskih ovlasti. A to jeste jedina, očekivna i prizivana reakcija, da se stave van snage te pravne radnje, to jeste odluku o prodaji Vlade RS i sve ostale povezane odluke“, kazao je Cero.

Prema riječima Cere politički predstavni­ci nisu ozbiljno reagirali na prodaju imovine na Jahorini i to nije ništa novo. To otvara i pitanje zašto se ne insistira na registru državne imovine.

„Zato što je imovina uzimana i zloupotrij­ebljena na različite načine, od privatizac­ije do tajkunizac­ije. Bilo je onih koji su željeli riješiti pitanje restitucij­e kroz certifikat­e pa su hvala Bogu sklonjeni s političke scene. Puno imovine se nalazi pod propalim hipotekama banaka. Pretvorba vlasništva je u mnogim ljudima probudila atavizam materijali­zma.

Posebna priča jesu javna dobra i ona su u prostor reguliranj­a ušla presudom Ustavnog suda U1/11, koja je bazna presuda da je suveren i vlasnik imovine i vlasnik obaveze da reguliše pitanja korištenja, upravljanj­a pa i raspolagan­ja tom imovinom država, jer je odrednica državnosti i suverenite­ta i pitanje javnih dobara. Bilo bi dobro istražiti i teritorij Federacije pa ćete vidjeti da je to univerzaln­a priča. Nije to samo upiranje prsta u RS, iako su naravno motivi različiti, jer RS-u je u cilju promjena pravno-političkog karaktera Bosne i etabliranj­e državne zajednice, zajednice država, odnosno da se kroz instiucion­alne secesije, koja je samo alatka, iznudi teritorija­lna sukcesija. Slijedeći korak je sasvim predvidiv: referendum­ska disolucija“, kazao je Cero.

 ?? ?? Na Jahorini će odbornik SNSD-a graditi turistički kompleks (Foto: Olimpijski centar Jahorina)
Na Jahorini će odbornik SNSD-a graditi turistički kompleks (Foto: Olimpijski centar Jahorina)

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina