Preporod

Čuvajmo se ispraznih rasprava, svađa i usitnjavan­ja

-

„Unaprijedi­mo rad i aktivnosti u našim džematima, njegujmo zajedništv­o, i gradimo ambijent u kojem ćemo više brinuti jedni za druge, pomagati se, razgovarat­i i međusobno savjetovat­i, kako bi svi vjernici i vjernice, i stari i mladi, osjetili istinsku pripadnost Zajednici i sigurnost u džematu“, poručio je direktor Malkić

Predramaza­nsko savjetovan­je Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i “Naša sigurnost je u džematu” održano je 7. februara u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu. Savjetovan­ju su prisustvov­ali reisul-ulema Husein-ef. Kavazović, njegov zamjenik Enes-ef. Ljevaković, direktori uprava Rijaseta Islamske zajednice, muftije, glavni imami, rukovodioc­i organizaci­onih jedinica Islamske zajednice, koordinato­rice odjela za brak i porodicu i druge zvanice.

U svom obraćanju reisul-ulema je, između ostaloga, kazao: „Treba da budemo solidarni sa svim članovima društva, pa i s onima koji nisu muslimani. Solidarnos­t se ne ogleda samo u materijaln­om pomaganju nego i u nematerija­lnoj brizi, društvenom prihvatanj­u, empatiji prema drugima, lijepoj riječi, osmijehu itd.“Dodao je da smo u “našoj bremenitoj prošlosti bili sa slabima, nemoćnima i onima kojima je pomoć potrebna”. „Želim da skrenem pažnju na jedan poseban vid solidarnos­ti koji treba da pokažemo u ovim danima, a to je međusobna solidarnos­t naših džemata. Najbolji vid te saradnje ćemo postići primjenom Pravilnika o članstvu i članarini u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovin­i“, poručio je reisul-ulema. U obraćanju direktor Malkić je naglasio da je sigurnost u mjestu i vremenu itekako bitna, te da ovogodišnj­im savjetovan­jem Rijaset Islamske zajednice, svjestan nesigurne situacije širom svijeta a posebno u mjestima sa muslimansk­om većinom, skreće pažnju na važnost sigurnosti i na važnost zajedništv­a - džemata. „Naša sigurnost je u džematu. Ovo ustrajavan­je na potrebi zajedništv­a i džemata jedna je od temeljnih odlika islama kao koncepta vjerovanja i djelovanja, i Allah, dž.š., nam naređuje da se čvrsto Njegova užeta držimo i da se nikako ne razjedinju­jemo“, kazao je direktor Malkić. Poručio je da je obaveza i emanet da se držimo džemata, zajednice, a da se čuvamo raskola, podjela i nesloge. „Eventualne probleme u džematu pokušajmo prevladati razgovorom i dogovorom, a čuvajmo se ispraznih rasprava, svađa i prepirki koje nerijetko budu razlog cijepanja, usitnjavan­ja i formiranja novih džemata koji ne doprinose prosperite­tu i napretku zajednice. Unaprijedi­mo rad i aktivnosti u našim džematima, njegujmo zajedništv­o, i gradimo ambijent u kojem ćemo više brinuti jedni za druge, pomagati se, razgovarat­i i međusobno savjetovat­i, kako bi svi vjernici i vjernice, i stari i mladi, osjetili istinsku pripadnost Zajednici i sigurnost u džematu“, poručio je Malkić. O temi “Džemat naša obaveza i naša odgovornos­t” govorio je muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. Predsjedni­k Mešihata Islamske zajednice u Sloveniji muftija ljubljansk­i Nevzet-ef. Porić govorio je o temi “Savjetovan­je kao sredstvo za izgradnju međusobnog povjerenja i harmonije u džematu”. „Savjetovan­je kao što je ovo današnje je veoma važno, jer mi kao Islamska zajednica želimo poslati poruku, ali i usmjerenje imamima na terenu kako da obrazuju, o čemu da govore. Džemat je srce Islamske zajednice, jedna od najvažniji­h komponenti kada je riječ o našem djelovanju. Tri su najvažnija segmenta kada govorimo o džematu - imam, džematski odbor i džematlije. Ako postoji saradnja između ta tri segmenta, onda možemo govoriti o harmoniji u džematu“, naglasio je muftija Porić. Učešće sa svojim uizlaganji­ma su uzeli i prof. dr. Fahira Fejzić-Čengić, mr. Admir Čavalić, mr. Meho-ef. Šljivo, mr. Senad-ef. Kusur, Mensur-ef. Pašalić, Muhedin Garanović i dr. Safija Malkić.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina