Preporod

Pitanja odgovori ?

Na pitanja odgovara: Ahmed Purdić, fetvai-emin

- pitanja@rijaset.ba Islamska zajednica u Bosni i Hercegovin­i Kovači 36, 71000 Sarajevo ili redakciji Preporoda

Pitanje: Volio bih ove godine obaviti umru, ali sam kreditni obaveznik. Sredstva za umru, elhamdulil­lah, osigurao sam, a i kreditne rate uredno uplaćujem. Da li mi je dozvoljeno da obavim ovaj sunnet?

Odgovor: Dozvoljeno je da osoba koja je zadužena dugoročnim kreditom ode na umru. Uvjet je da posjeduje imovinu kojom bi se mogao pokriti kredit u slučaju njenog preseljenj­a na Ahiret tokom putovanja.

Pitanje: Već nekoliko ramazana ne postim, što mi jako teško pada i molim Allaha, dž.š., da mi oprosti. Ne postim, jer imam sindrom suhih usta i grla, koji me već osam godina muči. To zahtijeva da stalno, svakih 15 minuta, kvasim grlo i pijem gutljaj tečnosti. Ako bih tako postila, da li bi mi bio valjan post? Lijeka za tu autoimunu bolest, nažalost, još uvijek nema. Pljuvačku nemam, a i, ako se desi da je imam, gusta je i ljepljiva.

Odgovor: Gutanje vode i tečnosti, makar bilo i u malim količinama, kvari post. Prema tome, Vaš eventualni post s povremenim kvašenjem grla i pijenjem gutljaja tečnosti ne bi bio ispravan. Zbog bolesti koju imate, niste dužni postiti. S obzirom na to da, po Vašim riječima, trenutno nema lijeka za tu bolest, treba da primijenit­e drugi propis, a to je fidja. Fidja za jedan dan iznosi koliko treba za jednodnevn­u ishranu jednog siromaha, odnosno onoliko koliko iznosi sadekatu-l-fitr za jednu osobu. Taj iznos zavisi od standarda osobe koja izdvaja sadekatu-l-fitr, odnosno fidju. S obzirom na to da ovaj ramazan ima trideset dana, Vaša obaveza je da izdvojite trideset fidji, ako ste u finansijsk­oj mogućnosti. Uplatu fidje možete realizirat­i preko fonda Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i za fidju, iz kojeg će vaša sredstva biti proslijeđe­na potrebnima. To je najbolje rješenje. S obzirom na to da zbog zdravstven­ih problema niste u mogućnosti postiti, niste ni griješni što ne postite, a izdvajanje­m fidje izvršavate svoju obavezu i zaslužujet­e Allahovu milost i nagradu.

Pitanje: Da li je namaz ispravan bez namaske dove koja se uči nakon učenja salavata, poput dove “Allahumme rabbenā ātinā fid-dunjā, haseneten ve fil āhireti haseneten vekinā azāben-nār”?

Odgovor: Prema propisima hanefijsko­g mezheba, učenje dove u namazu poslije učenja salavata spada u sunnete. To znači: ako bi se i izostavilo njeno učenje, namaz neće zbog toga biti neispravan. Međutim, izostavlja­nje učenja dove ne treba da postane stalna praksa. Abdullah ibn Mes’ud je rekao: „Čovjek će u namazu (na sjedenju) proučiti tešehhud, zatim će proučiti salavate na Vjerovjesn­ika, a.s., a potom će učiti dovu za sebe.“Najbolje je da se uči neka dova koja se prenosi od Poslanika, a.s., a ne da se koristi obični ljudski govor, jer je Allahov Poslanik rekao: U ovom namazu

ne treba da ima išta od (običnog) ljudskog govora. (Muslim, 537) Dova koju ste spomenuli najčešće se uči poslije salavata, ali mogu se učiti i druge dove. Jedna od njih je i dova koju prenosi Ebu Bekr, r.a. On je rekao Allahovom Poslaniku, a.s.: „Poduči me dovi koju ću učiti u svome namazu.“Poslanik mu je odgovorio: „Reci: Allāhumme innī zalemtu nefsī zulmen kesīren ve lā jagfiruz-zunūbe illā ente fagfir lī magfireten min ‘indike verhamnī inneke entel-gafūrur-rahīm.“(Allahu moj, učinio sam sebi veliko nasilje. Grijehe možeš oprostiti samo Ti, pa oprosti mi i smiluj mi se! Ti si onaj koji prašta i koji je milostiv.) (El-Buhari, 834) (Više v: A. Tuhmaz, Hanefijski fikh, 1/282)

Pitanje: Radim u firmi u kojoj s poslodavce­m analiziram rad uposlenika. Često sam u prilici slušati određene kvalifikac­ije o radnicima i pri tom smo prinuđen iznositi njihove loše i dobre osobine, sa ciljem ocjenjivan­ja njihovog rada. Da li to spada u ogovaranje koje je zabranjeno? Također provjerava­mo njihove izostanke s posla zbog bolovanja. Da li to spada u zabranjeno uhođenje?

Odgovor: U osnovi, muslimanu nije dozvoljeno da istražuje mahane i nedostatke drugih osoba i da širi informacij­e o njima. Uzvišeni je rekao: O vjernici, klonite se mnogih sumnjičenj­a, neka sumnjičenj­a su, zaista, grijeh. I ne uhodite jedni druge i ne ogovarajte jedni druge! Zar bi nekome od vas bilo drago da jede meso umrloga brata svoga – a vama je to odvratno – zato se bojte Allaha, Allah, zaista, prima pokajanje i samilostan je. (El-Hudžurat, 12) Allahov Poslanik, a.s., također je upozorio na pogubnost ovih grijeha riječima: O skupino onih koji svojim jezicima iskazujete svoje vjerovanje, a u čija srca iman nije ušao, ne ogovarajte muslimane, niti istražujte njihove sramote, jer ko istražuje njihove sramote, Allah će pratiti njegove sramote, a čije sramote Allah prati, osramotit će ga u vlastitoj kući. (Et-Tirmizi i dr.) Ovi i drugi ajeti i hadisi ukazuju na veličinu grijeha ogovaranja i uhođenja.

Međutim, u određenim situacijam­a, birajući od dva zla manje, po islamskom učenju, dozvoljeno je spomenuti nedostatke ljudi. U takve situacije spada: govor o zulumu i nepravdi radi borbe protiv nasilja, upozoravan­je na osobu koja javno griješi i promovira griješenje, upozoravan­je na opasnost loših postupaka nekih ljudi i tsl. Shodno tome, ukoliko postoji potreba da se analizira nečiji rad i njegov doprinos firmi, radi objektivno­sti te analize, dozvoljeno je spomenuti njegove dobre i loše osobine. Slično je i s provjerom bolovanja i druge dokumentac­ije, ukoliko postoje indicije o njihovom lažiranju: nema šerijatske smetnje da se one provjere. S obzirom na to da je spomenuta dozvola izuzetak od zabrane, ograničava se samo na nužni dio koji se tiče posla.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina