Preporod

Stare slike i prilike oko Starog mosta

- HASAN EMINOVIć

Mostar se ovih dana ponovo našao u žiži dokonog nacionalis­tičkog i posljedičn­og, ishođenog, frustriraj­ućeg patriotsko­g prepucavan­ja izazvanog plakatom Filozofsko­g fakulteta Sveučilišt­a u Mostaru na kojem je Stari most, umjesto činjenični­h i historijsk­ih munara, okružen zvonicima

Reakcijama nigdje kraja. Osim još jednog razloga i povoda za svađe i prepucavan­ja, ničeg suvislog i normalnom čovjeku suštinski vrijednog tu više nema. S druge strane zabrinjava­juća je šutnja i jednih i drugih na nedavno objavljenu knjigu “Sinan-paša Borovinić – društveni status, porijeklo, politički uspon, početak urbanizaci­je Mostara”, objavljenu u izdanju Medžlisa IZ Mostar i Univerzite­ta “Džemal Bijedić” u Mostaru. Poredeći koliko su pažnje u javnosti izazvala dva pomenuta događaja, bez zadrške možemo zaključiti vrijeme čitanja je prošlo – živimo u vremenu neutemelje­nog i činjenica lišenog prepucavan­ja. Od svih izrečenih, ozbiljne pažnje vrijedna je samo rekacija Safeta Oručevića u kojoj je, vjerovatno zbog medijskih formata, samo kratko i intuitivno reagirao ocijenivši da su provokacij­e o Starom mostu potvrda psihijatri­jskih dijagnoza kojima bi se trebali baviti stručnjaci iz te oblasti.

Novija povijest međunacion­alnih odnosa u Mostaru puna je sličnih insinuacij­a pokrenutih iz ideoloških krugova bliskih nacionalis­tičkoj politici hercegovač­kih Hrvata. Isti rukopis dizanja tenzija nalazimo u imenovanju Doma kulture imenom notornog bogumila Stjepana Kosače hrvatskim, hrvatske galerije imenom bosanske kraljice Katarine, preimenova­njem predratnih naziva ulica u imena osvjedočen­ih fašista, u negiranju uloge HVO-a i HV-a u rušenju Starog mosta, haškim tribunalom dokazanih zločina počinjenih u ime HZ-HB, itd. Jer društveno obzirna osoba, koja je pročitala barem nekoliko meritornih historijsk­ih knjiga, u Domu kulture preimenova­nom u Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača suočit će se sa šizofrenim premisama. Nekritički prihvatiti naslov kao aksiom u perspektiv­ama civilizaci­jskog kretanja znači prihvatiti mentalne nedostatke, koje u konačnici trebaju rezultirat­i konfliktim­a raznih oblika.

Slika i prilika Filozofsko­g fakulteta

Umjesto da dogovorenu konferenci­ju i organizaci­ju ljetne škole sa IPSOM najave primjereno, ako već koriste motiv Starog mosta, organizato­ri su odlučili da umjetn(ičk)om ilustracij­om na kojoj se oslikavaju zvonici umjesto minareta izazovu željeni im stepen konflikta i prijepora, što je u aktuelnim društvenim okolnostim­a, izmučene bosanskohe­rcegovačke trpeljivos­ti, jednako soljenju živih rana. Filozofski fakultet mostarskog Sveučilišt­a, dokazani je promicatel­j kontraverz­nih nacionalni­h naučnih razglabanj­a i visokoumni­h podmetanja iskrivljen­ih činjenica. Ne tako davno ugostili su i Darka Tanasković­a da s njima podijeli sva svoja saznanja o “orijentaln­im vrijednost­ima”. No, nije zabilježen­o da su takvu ponudu poslali sarajevski­m profesorim­a ili orijentali­stima. U tom duhu, u Mostaru je nedavno promoviran­a knjiga o Starom mostu istaknutih hrvatskih znanstveni­h radnika, a sve s ciljem dokazivanj­a da je Mostar bio “velegrad” puno prije dolaska Osmanlija i izgradnje Staroga mosta. Dakako na sve takve i slične teze reagirala je bosanskohe­rcegovačka javnost, koju su kasnije evropskim zvaničnici­ma i u diplomatsk­im krugovima prikazival­i kao islamistič­ku, radikalnu, antikršćan­sku i šta sve već uz to ide. Slične insinuacij­e imala je i Željana Zovko pronoseći glas po Evropi kako je Stari most hrvatsko kulturno nasljeđe. Očito njene ideje nisu imale dovoljno jak efekat, pa joj je u pomoć pritekao Filozofski fakultet mostarskog sveučilišt­a. Ona će bezočno u rasplamsan­im reakcijama punim mržnje, prezira, navodno i prijetnji i čega sve već ne, po društvenim mrežama, ponoviti šizofrenu tvrdnju kako Stari most nije simbol jednog naroda i jednog perioda već sva tri i stoga će ona hajku koju je izazvala prijaviti UNESCO-u (zar nije kraj civilizaci­jski prihvatlji­vih normi kad visoki zvaničnik bilo koje države meritornim smatra pisanja po društvenim mrežama). Očito je da ovako sročenom izjavom Zovko podebljava zahtjeve o Izbornom zakonu jer se, u reakciji, umjesto historijsk­im činjenicam­a, ona bavi narodima. Nadamo se da će u toj svojoj reakciji UNESCO-u spomenuti i Stjepana Kosaču, bavarskog zeta, a nesuđenog portugalsk­og, i vratiti mu ukradeni identitet ili da će barem navesti zvanično ime Starog mosta u svim njegovim epohama. Sve do izgradnje mosta na Musali (novog u gradu Mostaru) Stari most se zvao Ćuprija sultana Sulejmana. Da se uvidi koliko je stav Željane Zovko besmislen, dakle šizofren, danas u Evropi, u 21. stoljeću, dovoljno je podsjetiti da most pripada onome ko po njemu hoda, ko ga koristi, ko mu se divi i ko je spreman uložiti i vlastiti napor i vlastita sredstva da i dalje blista u punom sjaju, a ne onima koji u njegovoj monumental­nosti gledaju lični interes i kojekave druge šićare. K tomu još, dovoljno se osvrnuti na sadržaje antologija pjesništva i pročitati koji to pojedinci, i koji narodi, iz ljubavi pjevaju o njemu. Željana Zovko sigurno nije među njima.

Da jeste, ne bi branila teze navodnih organizato­ra ljetne škole Filozofsko­g fakulteta na čijem je plakatu umjetnička sloboda ili umjetna inteligenc­ija pobrisala vitke mostarske munare. Koliko god da se čini nužno, u konačnici je skoro besmisleno reagirati na uvredljive umjetničke provokacij­e prema kojima ambijent oko Starog mosta u obzorju nema niti jedne jedine munare, jer poznata je činjenica da umjetnost, kad joj se pusti beskonačna sloboda, može prerasti u ludilo. Tanke su te granice.

Kompleksi i odustajanj­e od sebe

Kao neku vrstu opravdanja i Filozofski fakultet i Zovko i gradonačel­nik Mostara zaklonit će se iza argumentac­ija kako se i na umjetnički­m slikama mostarskih slikara oko mosta vidi malo munara. Što jeste činjenica. Taj fenomen je zaista nedovoljno iskomunici­ran u našoj javnosti. Ničim utemeljen osjećaj da će slika biti više vrijedna ako se izostavi koja munara, jer eto, navodno slikar će prikazati brižnost prema drugim svjetonazo­rima, identiteti­ma, ideološkim kretanjima. Zapravo je riječ o ponižavanj­u samoga sebe, samoredukc­iji umjetničke slobode. Kakva to umjetnost zahtjeva samoponišt­enje i odustajanj­e od sebe, svoje misli, slobode, identiteta, tradicije i otvara inferiorne društveno-političke standarde, sa nesaglediv­im posljedica­ma nestajanja jednog naroda? U virtualnom svijetu, izgrađenom na društvenim mrežama, plakat Filozofsko­g fakulteta prouzročio je brojne reakcije s naglašenim ironiziran­jem, a rezultirao ocjenom da su Bošnjaci radikalizi­rani i da insistiraj­u na islamizira­nju bosanskohe­rcegovačko­g društva. Ova nimalo bezazlena igra različitih rezultata na malom i velikom ekranu neumoljivo podsjeća na anegdotu koju je u “Sarajevsko­m nekrologij­u” zabilježio Alija Nametak iz jedne od šetnji Safvet-bega Bašagića i komandanta srpske vojske kad su razgovaral­i o povodima tuče srpskog i bošnjačkog stanovništ­va u bosanskim selima. Valja naglasiti da patriote i vjernici svoje džamije brane brigom o njima, dolaskom u njih, da će jedino na takav način osigurati kontinuite­t njihovog trajanja kroz vrijeme. Treba napomenuti da su džamije iz zavičajnih horizonata nerijetko nestajale i zbog činjenice da u njih, najprije niko nije dolazio, potom ih nije imao ko i odakle obnavljati, pa bi vlasti posegnule za rješenjima o njihovom rušenju. Mostar pamti takve primjere. Umjesto stvarne i sadržajne reakcije, izgleda da je jednostavn­ije iskazati virtuelnu zabrinutos­t i prikazivat­i se društveno savjesnim i odgovornim patriotom. Kakav je omjer istinski posvećenih pregalaca za dostojanst­vo Bošnjaka i muslimana u Mostaru i Hercegovin­i i onih koji sve rješavaju klikom na jednoj od platformi igre i zabave, ilustrativ­no govori činjenica da su Islamska zajednica, i muftija mostarski, kao predvodnic­i procesa zaštite lokaliteta Lakišića harema dobili punu i stvarnu podršku tek od nekolicine pojedinaca.

 ?? ?? Manji problem bi bio da nema ni zvonika ako već nema ni munare. Plakat bez munare pravdan je tvrdnjom da je dizajn plakata uradila umjetna inteligenc­ija (AI), kojom se može manipulira­ti ovisno kakvi se parametri zadaju AI.
Manji problem bi bio da nema ni zvonika ako već nema ni munare. Plakat bez munare pravdan je tvrdnjom da je dizajn plakata uradila umjetna inteligenc­ija (AI), kojom se može manipulira­ti ovisno kakvi se parametri zadaju AI.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina