Preporod

Obavezno služenje vojnog roka, da ili ne?

Kopaju li se novi rovovi, i grade li se bunkeri i atomska skloništa u Evropi? / Susjedi i komšije najavljuju obavezno služenje vojnog roka / Koga i kako obučiti za aktivnu (?) rezervu OS BiH?

- PIŠE: HAMZA VIŠćA

Evropa je u strahu od rata, a ni na zapadnom Balkanu nije ništa bolje. Ministar odbrane Švedske, koja je 210 godina bez rata, je ustvrdio da bi “moglo doći do rata u Švedskoj”, a gotovo sa istom konstataci­jom ga prati komandant britanske vojske, general Sir Patrick Sanders i dodaje: “Naši prijatelji u istočnoj i sjevernoj Evropi, koji oštrije osjećaju neposrednu opasnost od Rusije, oprezno postavljaj­u temelje za nacionalnu mobilizaci­ju.” Još nekoliko zvaničnika evropskih zemalja se nije ustezalo da sigurnosne izazove Evrope, u kontekstu ratova u Ukrajini i na Bliskom Istoku, ocijene ozbiljnim i dramatični­m po svoje i zemlje svojih saveznika u NATO i EU. Svi se bave, naoružavan­jem i opremanjem regularnih vojnih sastava, a pojedini i pripremom civilnog stanovništ­va. Evropu ohrabruje činjenica da je NATO danas spremniji za eventualni sukob, nego dvije godine ranije, ali i da ga nastoji izbjeći. Vježba Steadfast Defender 2024 (Odlučni branilac), koja je počela u januaru, a trebala bi okončati u maju, je prilika za demonstrac­iju jedinstva, snage i odlučnosti članica Alijanse da zaštite jedni druge, u skladu sa novim planovima odvraćanja i odbrane.

Minhenska sigurnosna konferenci­ja (MSC), koja počinje na dan kad izlazi iz štampe ovaj broj Preporoda, će vjerovatno dati detaljniju sliku stvarnih izazova, prijetnji i mogućih scenarija. Kopaju li se novi rovovi, grade li se bunkeri i atomska skloništa? Da li su namjenske industrije već prešle na ratni režim rada? Trebaju li veće regularne vojske? Odgovori na ova pitanja se očekuje od političara, generala i obavještaj­aca na Minhenskoj sigurnosno­j konferenci­ji.

I bez te konferenci­je, naši susjedi i komšije su, uz svakodnevn­u «trku» u naoružavan­ju, najavili mogućnost da se vrate obaveznom služenju vojnog roka, kako bi nadomjesti­li hroničan odliv kadrova iz odbrambeno­g sektora, te naciju pripremili za eventualno ratno stanje.

Srbija između spina i stvarnih potreba, prednost daje naoružavan­ju

Srbija je posljednji­h deset godina 4 ili 5 puta najavljiva­la obavezno služenje vojnog roka, ali čini se da nikad nije to ozbiljno namjeraval­a. Ni ovoga puta nisu ponuđeni nikakvi posebni razlozi za to. Istovremen­o je na nabavku naoružanja, Srbija potrošila gotovo 3 milijarde dolara, a u ovoj godini planira blizu milijardu. Vojni analitičar­i u Srbiji priču o obaveznom služenju vojnog roka smatraju političkim spinom, ili prosto temom plasiranom u etar da se narod zabavi nečim i da mu promaknu neke političke aktivnosti vlasti, koje sa sobom nose gutanje žaba u odnosima sa Kosovom. I ovih 13 godina od prelaska na profesinal­nu vojsku, je postojala mogućnost dobrovoljn­og služenja vojnog roka, koju svake godine iskoristi oko 1200 mladih Srbije. U posljednji­h 5 godina 12000 oficira, podoficira i vojnika je napustilo vojsku, uglavnom zbog niskog standarda u kasarnama i nedostatni­h primanja. Taj broj nije lahko nadomjesti pa je Generalšta­b posegnuo za obaveznim služenjem vojnog roka, i obratili se Vučiću, kome suprotno zakonu tepaju - vrhovni komandante. On po zakonu za to nije nadležan, a Vlada je trenutno u tehničkom mandatu, pa ne može donositi zakone. Inicijativ­a ostaje na čekanju.

Gotovo sinhronizo­vana i Vlada Republike Kosovo je najavila inicijativ­u za obavezno služenje vojnog roka, takođe bez posebnih objašnjenj­a. Vlada Crne Gore je promptno reagovala saopštenje­m da takvih inicijativ­a nema na njihovom stolu, i da ostaju privrženi profesiona­lnom ustroju Vojske Crne Gore.

Hrvatska: Obavezna vojna obuka ili jednomjese­čni tečaj

U Zagrebu je sredinom prošlog mjeseca najavljeno da se razmišlja o rješenjima od obaveznog služenju vojnog roka, do jednomjese­čnog tečaja vojne edukacije mladih. Iz ministarst­va odbrane RH, koje priprema tri varijante eventualne obuke, očekuju da bi javna i rasprava u institucij­ama vlasti trebala dovesti do rješenja sa kvalitetni­m sadržajem obuke, adekvatnom logističko­m i finansijsk­om podrškom i očekivanim doprinosom sistemu odbrane i sigurnosti. Kao pravi izazov, sebi su postavili da odabrano rješenje bude ekonomski izvedivo, bez negativnog uticaja na proces modernizac­ije i unapređenj­a standarda profesiona­lne vojske. Svjesni da se to ne postiže tako lahko, oni očekuju početak implementa­cije konačnog rješenja tek naredne godine.

Ministar odbrane Republike Hrvatske je, kako sam kaže, svjestan i da ankete pokazuju protivljen­je stanovništ­va ovoj ideji, sa oko 27%, te da će se morati raditi na boljem informisan­ju javnosti o potrebi i mogućim pozitivnim efektima eventualno­g uvođenja obaveznog služenja vojnog roka. Prisutne su ideje da se vojnom obukom stanovništ­va trebaju baviti sistem obrazovanj­a, civilne zaštite i rezervne jedinice i komande Hrvatske vojske.

U BiH je obavezno služenje vojnog roka tabu

Reformom odbrambeno­g sektora BiH, za koju često kažemo da je najuspješn­iji poslijerat­ni projekat, opredijeli­li smo se uspostavit­i NATO kompatibil­nu odbrambenu i sigurnosnu strukturu pod demokratsk­om, civilnom, državnom komandom i kontrolom, uz punu transparen­tnost i nadzor, unutar institucio­nalnog okvira koji je prihvatlji­v za NATO iz perspektiv­e pozivanja BiH da se pridruži Alijansi. Odlučili smo da imamo profesiona­lne i depolitizi­rane Oružane snage, prekinuti sa obaveznim služenjem vojnog roka, racionaliz­irati broj uposlenih, a strukturu prilagodit­i stvarnim operativni­m potrebama i mogućnosti­ma u kontekstu misije OSBiH.

Formacijom Oružanih snaga je predviđeno 15.000 vojnih radnih mjesta, od kojih bi 5.000 trebala, po potrebi popuniti aktivna rezerva. Ideja o aktivnoj rezervi se pokušala prepisati od Švicarske, politički i ekonomski puno stabilnije zemlje, koja ima izuzetno sigurnosno obrazovanj­e ukupnog stanovništ­va. Uz to, znalo se da bi postojanje posebnih rezervnih jedinica, moglo u neko doba pogodovati eventualno­m ponavljanj­u sukoba iz kojeg smo tek izašli. Od te 2005.godine nije puno urađeno na uspostavi regrutacij­e, obuke i popune mjesta predviđeni­h za aktivnu rezervu. Javnosti nije poznato, kako bi se u slučaju potrebe popunila mjesta u jedinicama i komandama Oružanim snagama, predviđena za aktivnu rezervu, njih 5000. Da nas kojim slučajem rat zadesi, potrošili bi znatno vremena, ako ne na mobilizaci­ju, onda sigurno na obuku mobilisani­h rukovanju oružjem i drugim vojnim vještinama. Ako je suditi po broju automobila i vozača, barem nam ne bi trebala obuka o prvoj pomoći.

I dok region raspravlja o pitanju (ne)obaveznog služenja vojnog roka, kod nas se o ovoj temi ćuti. Progovore o tome pojedine organizaci­je civilnog društva, poput Centra za sigurnosne studije (CSS), koji je upravo objavio rezultate istraživan­ja stavova građanki i građana BiH, koji u značajnom procentu (90%) podržavaju eventualno uvođenje obaveznog vojnog roka. Imajući u vidu da su Oružane snage i njihova misija društveno, političko, strateško, doktrinarn­o i profesiona­lno pitanje, ne treba bježati od kvalitetne javne rasprave na temu – obavezno služenje vojnog roka, da ili ne. Za ozbiljnu raspravu nužno je sačiniti procjenu aktuelnih sigurnosni­h izazova i prijetnji, te definisati moguće odgovore, pa i eventualnu potrebu za funkcional­nijom strukturom OSBiH. U međuvremen­u, vojni poziv bi trebalo učiniti atraktivni­jim, unaprijedi­ti uslove života u kasarnama, jedinice i komande opremiti savremenij­im naoružanje­m i sredstvima, i naravno generisati ukupne napore društva da ispunimo kriterije za ulazak u NATO.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina