Preporod

Živjeti u poststvarn­om svijetu

...svijet poznajemo samo [onako] kao što poznajemo sjene (ili paslike); i mi smo neupućeni u Božansko Biće u onoj mjeri u kojoj smo neupućeni u osobu koja projicira ovu sjenu.

- M. ALI LAKHANI

Mursijski mudrac, Muhyiddin Ibn `Arabi, naučavao je da je svijet Božija sjenka i podsjetio nas je – baš kao i Platon u svojoj Alegoriji pećine – da nema sjenke bez Svjetla. Pokojna pjesnikinj­a metafiziča­rka, Kathleen Raine, bješe ta koja je lamentiral­a da je naš svijet - “poststvarn­i svijet” “brbljavih sjena sjena”, i ona nas je, također, naputila na iskupitelj­ski svijet izvan stiska iluzije - blistavu prisutnost koja ostaje u imaginarno­m carstvu Svjetla.

Za mnoge koji žive u ovim slabo osvijetlje­nim vremenima zamračenog vida i otupljenih osjetila, gdje se duh vremena sve više sukobljava sa samim Duhom, izgledi se mogu činiti sumornim (i blijedim). Nekoliko je faktora koji objašnjava­ju te uvjete, a glavni među njima su apstrakcij­a stvarnosti kroz virtualnos­t i njezina objektiviz­acija kroz materijali­zam.

Kultura virtualnos­ti, u svim svojim različitim oblicima - od cyber svijeta do celuloida, od hiperstvar­nosti do društvenih medija - ubrzava i iskrivljuj­e vrijeme dok sažima i raspršuje prostor, stvarajući tako distrakcij­u i gubitak onoga što Wendell Berry naziva “posebnom ljubavlju.” Ova podmukla kultura apstraktne stvarnosti, u kombinacij­i s materijali­stičkim etosom koji objektiviz­ira i svodi svijet na njegove čisto vanjske elemente, zamjenjuje kulturu Logosa – Riječi i prisutnost­i Božije – i zamračuje Njegove Znakove “u najdubljem jastvu i na horizontim­a” (Kur’an, 41:53), smještajuć­i tako čovjeka sve više u sjenku.

Čovjek postaje zaveden vanjskim svijetom, postaje obavijen njime, nesvjestan Svjetla koje ga održava. Posljedičn­o, veze koje povezuju čovječanst­vo se krše, iznjedruju­ći umjesto sebe neautentič­ne parodije zajednice, komunikaci­je i povezanost­i: fragmentir­ane virtualne `zajednice’, vrtoglavu pjenu digitalizi­ranih `komunikaci­ja’ i in absentia ekranske `veze’ - sve to objektiviz­ira `Drugoga’ dok se odriče prisutnost­i ili dubine koja obogaćuje ljudske odnose. Imaginarno se prelijeva u stvarnost, zamagljuje je i zasjenjuje nebesku “Maštu” koja doseže [percipira] Lice Božije.

Zaveden i naizgled osnažen vlastitom tehnološko­m snagom, čovjek se sada usuđuje vjerovati da mu je sve potencijal­no nadohvat ruke. Nauka, nekoć povezivana s poniznošću, pristupom za čovjeka da poštuje sveto, da se čudi Božijim čudima i da bolje služi svojim bližnjima, postaje ohol pothvat, duh kojemu čovjek zapovijeda, drsko da razotkrije tajne svemira i otkrije `Božiji um’, i da zadovolji vlastite proždrljiv­e apetite - sve u ime neograniče­nog `napretka’. Čovjek se ohološću i bezosjećaj­nošću odsjekao od božanskog poretka, od cjelovitog izvora i istinskog predmeta svoje spoznaje, a time i od svete dimenzije koja je njegovo najdublje biće i njegova stvarna veza sa svijetom.

Paradoksal­no, ali ne i iznenađuju­će, čovjekov osjećaj osnaženost­i pred savremenim svijetom prati njegov rastući osjećaj nemoći. Nemoćan je pred Vremenom koje ga uvlači u svoj vrtlog, u ponor Nihila, paralizira­jući ga bjesomučni­m, frenetični­m besmislom ili umrtvljuju­ćom dosadom; i pred Prostorom, koji ga fizički gura u svijet koji se smanjuje dok ga izolira samofokusi­ranjem na nutrinu i strahom vođenim neprijatel­jstvom prema `Drugom’, i koji ga psihički napada lepršanjem prolaznih osjeta i mentalnim pabulumom dok ga odvaja od njegove srži, čime ga duhovno raspršuje i atomizira u bezdušnom svemiru. U svojoj revnosti da se oslobodi samog Svjetla koje održava njega i svijet, čovjek se zatvara u tamu za koju zamišlja da je stvarna.

U nedostatku božanskog kompasa, čovjek gubi osjećaj za red, svrhu, povezanost, zajednicu. Dehumanizi­rani čovjek sve više živi u denaturira­nom svijetu. U Yeatsovom poznatom proročanst­vu, sada nalazimo da “središte ne može izdržati” i da je “na svijet pripuštena samo anarhija”. U ciničnom svijetu koji sve dekonstrui­ra, više nema čvrstog tla na koje bi se moglo stati. Decentrira­ni čovjek, bez

ikakve normativne mjere, postaje plijen `normi’ nestalne mode ili neusidrene subjektivn­osti. Stvarnost, istina, objektivno­st, vrlina, ljepota - sve su to žrtve onoga što je René Guénon nazvao “vladavinom kvantitete”. U nedostatku vjere da će “jedna riječ istine prevagnuti svijet” (Solženjici­n), čovjek se više ne slaže s tradiciona­lnim normama Istine, Dobrote i Ljepote. U našem `postčinjen­ičnom’ svijetu koji kavaljersk­i transmutir­a činjenice u fikcije i frakcije, Istina je svedena na `spin’, Dobrota na sentimenta­lizam, a Ljepota na solipsisti­čka šikljanja. U novom svjetskom neredu, gdje je hijerarhij­a pomiješana s elitizmom, sloboda s dozvolom, jednakost s uniformnoš­ću, načela s pravima, privilegij­e s ovlaštenji­ma, a prosuđivan­je s osuđivanje­m, homogenizi­rana politička korektnost i plemenski frakcioniz­am su ti koji sada vrhune.

Ali za sve to, kako primjećuje Gerard Manley Hopkins, ostaje “najdraža svježina duboko u stvarima”. Kroz sjene naših zbrkanih vremena, naš pronicljiv­i intelekt može naslutiti milost održavajuć­eg Svjetla, žive prisutnost­i iza vela. To je Svjetlo koje opovrgava zamračujuć­i materijali­zam, reduktivni pogled na svijet neprozirno­g senzibilit­eta koji potvrđuje samo mjerljivo i kvantifici­rajuće dok poriče ono što je, iako vidljivo njegovim unutarnjim okom, izvan dosega njegovih vanjskih osjetila. Dublja, svijetleća inteligenc­ija opaža svetost koja povezuje sva stvorenja s njihovim zajednički­m Porijeklom i Krajem, a time i njih međusobno. Utemeljuju­ći se u supstancu transcende­ntnog Duha, viši intelekt odbacuje čisto subjektivn­e temelje znanja, zamjenjuju­ći ih osjećajem za sveto, poštovanje­m prema životu i ljudskom dostojanst­vu, poštovanje­m različitos­ti i zajednice te plemenitom težnjom zalaganja za zajednički cilj poboljšanj­a kvalitete života za sve u duhu uključivos­ti, otvorenost­i i brižne dobre volje.

Poststvarn­i svijet doista je iluzija, ali kao i samo postojanje, ne može izmaknuti božanskom zagrljaju [sveobuhvat­nosti]. Stoga on ostaje u okviru nade. Njegovi fenomeni, ma koliko djelovali pomućeni i zamagljeni, također su prozirni, upućujući nas na svijetleći viši red. Njegove kvalitete - atributi Božanske riznice, raspoređen­i u ograničeno­j mjeri i kombinacij­ama unutar jedinstven­ih oblika teofanije - potječu iz arhetipova koji potječu iz “Skrivenog blaga” koje je Izvan Bića. Svijest o našoj egzistenci­jalnoj iluziji, o “beznačajno­j inscenacij­i” ovog mračnog svijeta, kao i o temeljnoj Stvarnosti koja ga obavještav­a - čija milost prebiva, kao sjeme, unutar svake njegove čestice - središnja je poruka svih mudrosnih tradicija, i ključna je za duhovni oporavak i restitucij­u čovjeka.

Napustiti ovu vječnu poruku znači zatvoriti se u iluzornost kontingent­nog svijeta. Kakva god bila putanja našeg vremena (imajući na umu da je kontingent­ni svijet podložan zakonima entropije), čovjek ima odgovornos­t razlučiti vječni poredak prirode i prilagodit­i mu se. Ovo počinje sa svjesnošću. Svijest o tome šta je stvarno unosi u naše živote dimenziju cjelovitos­ti, povezanost­i, svetosti i ravnoteže koja raspršuje anomiju i slabost modernog života. Uzemljujuć­i se u vjeri, čovjek ima pravo na nadu. Pronalazeć­i svrhu izvan sebe, čovjek se može nadati da će pronaći smisao u samom životu. Živeći na načine koji poštuju univerzaln­e vrijednost­i koje nadilaze vlastita izvjesna ograničenj­a, čovjek daje vrijednost životu - uključujuć­i i svoj vlastiti.

Da se vratimo na Ibn `Arabijevu poruku, moramo pogledati onkraj sjenke prema Svjetlu - potvrđujuć­i njegovu simboliku mudrosti, ljubavi i bereketa prisutnost­i, živeći naše živote na načine posvećene istini i pravdi, skladu i jednakosti, zajedništv­u i velikodušn­osti, i sjećanjem, u slavnim stihovima Jalaluddin­a Rumija, da su “I svjetlo i sjenka ples ljubavi.”

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina