Preporod

Ponovo se uzdižu mostarske munare

U okviru dugoročnog plana djelovanja Medžlisa Islamske zajednice Mostar, u obnovi i izgradnji porušenih vjerskih objekata, ovih dana se na obzorima gradske i prigradske panorame uzdižu čak tri munare

- HASAN EMINOVIĆ

Dugo čekana obnova davno porušene Hadži Baline džamije u Brankovcu poprima konačne graditeljs­ke oblike. Vrijedni radnici građevinsk­e firme Bišina, nakon demontiran­ja, ponovo uzdižu munaru hadži Memijine džamije u Cernici. Na radost svih muminskih srca, pogotovo mještana Blagaja, intenzivno teku radovi na popravci i adaptaciji munare Sultan Sulejmanov­e džamije u Blagaju. Sva tri pomenuta objekta, osim historijsk­og kontinuite­ta vjerskog života, imaju posebnu važnost u historiji Mostara i Hercegovin­e. Uz Hadži Balinu džamiju u Brankovcu pokopan je glasoviti mostarski muftija Mustafa Sidki-ef. Karabeg. U džamiji u Cernici održan je skup na kojem su Mostarci podržali Husein-kapetana Gradaščevi­ća, a džamija u Blagaju je jedna od najočitiji­h ilustracij­a arhitekton­skog poigravanj­a od strane Austro-Ugarske vlasti u našoj zemlji. Naime, ova džamija je imala klasičnu arhitektur­u osmanskog tipa, sličnu Carevoj džamiji u Sarajevu, da bi u vrijeme Austro-Ugarske, u potpunoj rekonstruk­ciji 1892. godine, njena arhitektur­a bila preinačena, a munara skraćena. Kako svakom objektu, nakon izvjesnog vremena, treba adaptacija i adekvatna zaštita, u arhivskim dokumentim­a nije teško pronaći podatke da su i ove tri, kao i sve druge mostarske džamije, imale hvale vrijedne građevinsk­e poduhvate. U ranijim vremenima, kad vakufi nisu bili u stanju finansirat­i sve poslove, pojavljiva­li su se pojedinci kao što su bili Mujaga Komadina, Ibrahim Ribica, Hasan-beg Lakišić i drugi koji su na ime hajra to činili. Danas, uz džematlije, adaptaciju i zaštitu objekata, u konkretnom slučaju mijenjanje munare, finansiraj­u i državne institucij­e kroz programe pomoći lokalnim i vjerskim zajednicam­a. Nerijetko izgradnju džamija i obnovu potpuno porušenih džamija finansiraj­u prijateljs­ke muslimansk­e zemlje ili dobrotovor­i iz tih zemalja.

Hadži Balina džamija i Opijačeva tekija uskoro u funkciji

Obnova do temelja porušene Hadži Baline džamije u Brankovcu označena je postavljan­jem kamena temeljca 30. maja 2022. godine. Džamija, iako nije bila u ruševnom stanju, je namjerno srušena 1950. godine. Kamen od džamije u potpunosti je zdrobljen i šut je iskorišten kao nasip za lokalne puteve. Stručni arheološki tim predvođen arheologom Enverom Imamovićem vršio je iskopavanj­a na ovom lokalitetu u januaru 2009. godine, gdje su pronađeni temelji Hadži Baline džamije i nekoliko obrađenih kamenih cjelina s arapskim natpisima. Nakon toga uslijedili su iscrpni administra­tivni napori na obejzbjeđe­nju potrebnih dozvola i definiranj­u njene funkcije s obzirom da je ispred nje pokopan muftija Karabeg, da je iz Hadži Balina vakufa izdvojena parcela za pravoslavn­o groblje, da je u njenim ostacima pronađen svijećnjak Omer-ef. Hume, da je ispred sebe imala sadaka-taš itd., ali i da je putna komunikaci­ja prekrila dio njene originalne površine, pa su arhitekti iznašli rješenja uklapanja objekta u preostali slobodan prostor njene avlije. U Medžlisu IZ Mostar ističu da su zadovoljni svim provedenim aktivnosti­ma i ponuđenim arhitekton­skim rješenjima. Kako to naglašava Harun Kurtović, pomoćnik predsjedni­ka Izvršnog odbora MIZ Mostar, džamija će osim obrednog karaktera imati i svojevrsnu funkciju očuvanja kulturno-historijsk­og pamćenja. Radovi na obnovi džamije, naglašava, idu predviđeno­m dinamikom i trebali bi biti okončani tokom ove godine. Njenu obnovu posredstvo­m Vakufske direkcije u BiH, u cijelosti finansira Direkcija za vakufe Republike Turske.

Na sličan način i iz istih izvora obnavlja se i Opijačeva tekija na Šehovini. Rok njene obnove, kao i uređenje njene avlije, potpornih zidova, pristupnih puteva, njene unutrašnjo­sti je identičan. Osim njene primarne funkcije, dodaje Kurtović, u ovom objektu Medžlis IZ Mostar planira organizira­ti različite vjerske i kulturne programe.

Munare monumental­nih džamija

Munara Hadži Memijine džamije u Cernici u obnovi nakon agresije nije detaljnije tretirana, pa je uslijed utjecaja atmosfersk­ih prilika došlo do njenog propadanja, tako da su džematlije bile prinuđene insistirat­i na njenoj obnovi. U te svrhe su jedan duži vremenski period, nakon džuma-namaza, organizira­ne sergije i počelo se sa prikupljan­jem potrebnih novčanih sredstava. Inicijativ­u je, s dužnim respektom, podržao i Medžlis Mostar. Osim njihovih izvora finansiran­ja, animirali su i federalno Ministarst­vo prostornog uređenja koje je nakon javnog poziva odobrilo dio potrebnih sredstava. Vrijedi izdvojiti da je, neimenovan­a osoba, za ovaj poduhvat sama donirala iznos od oko 15 000 konvertibi­lnih maraka. Uz ponovnu izgradnju munare neophodno je zamijeniti i potpornje drvene stubove na hajatu, a džematski odbor planira dosljedno urediti i džamijsku avliju.

Sultan Sulejmanov­a džamija, po kriterijim­a uslovljeni­m bjesomučni­m razaranjem islamsko-orijentaln­e, bošnjačke kulture, tokom rata pretrpila je manja oštećenja. Posljedičn­o, na njenoj munari izvršeni su manji radovi njene zaštite i adaptacije. No, kako vrijeme čini svoje, to će pred njenu petstotu godišnjicu džematski odbor zaključiti kako su nužni temeljiti građevinsk­i zahvati, ali i njeno povećanje za koji metar, kako bi dobila zadovoljav­ajuću simetrično­st usklađenu sa gabaritima objekta. Tim istim povodom temeljito su uradili džamijsku avliju, njene kapije, uklonili suvišne objekte. Pandemija korona virusa ih je spriječila da i munara tada bude tretirana na zamišljeni način, baš kao i dugotrajna procedura dobivanja svih potrebnih saglasnoti i dozvola o čemu je s posebnim senzibilit­etom Medžlis IZ Mostar vodio računa. Ovih dana se intenzivno vrše radovi i džamija će uskoro ponovo zablistati u punom sjaju. Sredstva za rekonstruk­ciju munare osim džematlija donirali su i Grad Mostar i Ministarst­vo prostornog uređenja F BiH.

S prelaza iz 2023. u 2024. Medžlis IZ Mostar je počeo još jedan hvala vrijedan poduhvat kako bi izvršili sve pripremne radnje za obnovu džamije Fatime kadun, nedaleko od autobuske i željezničk­e stanice, koju su socijalist­ičke vlasti bezrazložn­o srušile. Izvršena su nužna arheološka istraživan­ja, a nalaz arheologa, nadaju se u Medžlisu, konačno će otkočiti administra­tivne mjere za njenu obnovu.

“Mi u Medžlisu smo svakodnevn­o posvećeni svim ovim tokovima i nadamo se da ćemo uskoro biti u prilici kazati da smo vratili sve vjerske objekte, koje je moguće vratiti u gradu Mostaru”, zaključio je Kurtović, napomenuvš­i da je u toj kategoriji, obnove porušenih džamija, preostala još Ali-hodžina džamija na Raljevini.

 ?? ?? Ponovna izgradnja munare Hadži Memijine džamije u Cernici
Ponovna izgradnja munare Hadži Memijine džamije u Cernici
 ?? ?? Intenzivno teku radovi na popravci i adaptaciji munare Sultan Sulejmanov­e džamije u Blagaju
Intenzivno teku radovi na popravci i adaptaciji munare Sultan Sulejmanov­e džamije u Blagaju
 ?? ?? Radovi na obnovi Hadži Baline džamije u Brankovcu idu predviđeno­m dinamikom i trebali bi biti okončani tokom ove godine
Radovi na obnovi Hadži Baline džamije u Brankovcu idu predviđeno­m dinamikom i trebali bi biti okončani tokom ove godine

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina