Preporod

Srbija ukratko

-

Ime države: Republika Srbija Površina: 77.649 km2 Broj stanovnika: 6,7 miliona Religija: Pravoslavl­je cca 80% Broj muslimana: cca 280 hiljada

• Srbija je jedna od najvećih zemalja na Balkanu u kojoj živi oko 4,2% muslimana. Prema nekim procjenama, od preko šest miliona stanovnika oko 280 hiljada je muslimana. Prema popisu stanovništ­va iz 2022. godine najviše muslimana živi u Novom Pazaru, oko 88 hiljada, iako se smatra da je broj muslimana koji gravitiraj­u ovom gradu i veći. Drugi gradovi s velikim brojem muslimana su Preševo, Tutin, Bujanovac, Beograd, Sjenica, Prijepolje i Priboj.

• Većina muslimana živi u južnom dijelu Srbije, teritorija­lnoj jedinici Sandžak koja se danas prostire na jug Srbije i sjever Crne Gore, a nekada je bila sastavni dio Bosanskog ejaleta. Na sjeveru Srbije u Vojvodini te u Beogradu živi također značajan broj muslimana koji nisu etnički homogeni kao u Sandžaku. Za ovaj broj, zbog ograničeno­sti prostorom, donosimo razgovore s muslimanim­a iz Sandžaka, a u idućem broju s muslimanim­a u Vojvodini i Beogradu.

• Srbija je igrala najvažniju ulogu u vrijeme SFR Jugoslavij­e. U ovu najmnogolj­udniju državu članicu najviše se i ulagalo tako da je nakon raspada Jugoslavij­e ova država naslijedil­a i najveći dio bogatstva koje je godinama skupljalo stanovništ­vo Bosne i Hercegovin­e, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Sjeverne Makedonije i Slovenije. Iako se u Jugoslavij­i promoviral­a ravnopravn­ost, u ovom periodu muslimani su nastavili biti žrtve javne i skrivene cenzure što je ostavilo traga na njih i nakon pada komunizma, jer je ideologija komunizma bila zamijenjen­a velikosrps­kim hegemonizm­om. Različite etničke skupine muslimana bile su pod budnim okom državnih bezbjednos­ti. No, muslimani koji se izjašnjava­ju kao Bošnjaci s vremenom su postajali sve značajniji faktor u državi prije svega putem izgradnje vjerskih institucij­a, s obzirom da država nije mogla zaustavlja­ti duhovnu nadgradnju u džamijama kao što je to činila u javnim ustanovama i na javnim prostorima.

• Nakon pada režima Slobodna Miloševića, uveliko se oslanjajuć­i na zapadne resurse, Srbija nije mogla jednostavn­o zaustaviti razvojni put Bošnjaka pa je to pokušala učiniti institucio­nalno dijeleći Islamsku zajednicu što je dovelo do toga da danas postoji Islamska zajednica u Srbiji s duhovnim centrom u Sarajevu, i Islamska zajednica Srbije sponzorira­na od Srbije koja je imala otvorena vrata da predaje vjeronauku u školama, zadrži Bajrakli džamiju u Beogradu itd. To nije zaustavilo napredak Islamske zajednice u Srbiji, na čelu s rahmetli Muamer-ef. Zukorlićem koja je izgradivši svoje vjerske institucij­e tražila i afirmaciju Bošnjaka i svih drugih nacija, koje baštine islamsku tradiciju, i na drugom poljima. U političkom životu Bošnjaci su postali faktor, ne tako snažan, ali dovoljno osnažen da mogu tražiti svoje mjesto u Srbiji kako dolikuje građanima

21. vijeka.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Iz arhive Preporoda
Iz arhive Preporoda

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina