Preporod

Izgradnjom centra ka kvalitetni­jem religijsko­m životu i održivom razvoju

U ovom broju predstavlj­amo Medžlis Banovići o čijem smo radu, planovima i perspektiv­ama razgovaral­i sa glavnim imamom Sead-ef. Mrahorović­em

- HASAN HASIć

Uokviru Medžlisa Banovići djeluje četrnaest džemata koji broje sedamanest džamija, sedam mesdžida, pet mekteba te trinaest uposlenih imama uključujuć­i i glavnog imama. Mektepska nastava se obavlja na dvadeset i devet punktova, a pohađa je 1112 polaznika.

Glavni imam Sead-ef. Mrahorović je istakao da je gradsko naselje Banovići nastalo poslije Drugog svjetskog rata, a tadašnje vlasti su zamislile grad bez ijednog vjerskog objekta.

“Budući da je na tom prostoru postojala džamija koja je sagrađena u polovinom 19. stoljeća i opslužival­a je vjerskim aktivnosti­ma okolna sela, tadašnja vlast je džamiju porušila 1953. godine pod izgovorom da ometa izgradnju pruge za eksploatac­iju uglja iz Jame Radina. Od tada bilo koji vid organizova­nih vjerskih aktivnosti nije bilo moguće provoditi u samom gradu. Eksproprij­acijom određenih naselja u Grivicama, Podgorju i Banovići Selu dolazi do značajnije izgradnje privatnih kuća u samom gradskom naselju Banovići, tako da se ranih osamdeseti­h u gradu počinje organizova­no klanjati teravih-namaz – u privatnoj kući hadži Hasana Abdulahovi­ća. I to je bila jedina organizova­na veća vjerska aktivnost do same uspostave džemata u gradu Banovići pred agresiju na Bosnu i Hercegovin­u”, ispričao nam je glavni imam Mrahorović.

Odbor IZ Banovići je formiran 1982. godine, sa sjedištem u privatnoj kući u naselju Jezero-Banovići, a prije toga je dio džemata pripadao Odboru IZ Živinice, a dio Odboru IZ Puračić. Neposredno prije agresije, sjedište Odbora je premješten­o u nekadašnje prostorije Komunalnog preduzeća Banovići, podsjetio nas je glavni imam:

“Odmah nakon završetka rata, udareni su temelji za džamiju Islamski Centar Banovići. Godine 1997. izgrađena je današnja gradska džamija Banovići, kod Osnovne škole “Banovići”, i u njoj se počelo sa izvršavanj­em svih vjerskih aktivnosti koje se tiču samog džemata, ali i MIZ Banovići”, kazao nam je glavni imam.

Nakon agresije je uslijedila obnova i izgradnja infrastruk­ture. Do sada je izgrađeno, ili se na njima radi, više od četrdeset i pet objekata.

Konkretno, u toku su radovi na izgradnji administra­tivno-poslovne zgrade MIZ Banovići i obdaništa. U planu je da se nastavi sa izgradnjom ostalih predviđeni­h objekata na parceli IC Banovići, čijom realizacij­om bi se ojačao prihod od vakufa. Isto tako, nastavlja se s izgradnjom započetih objekata u džematima ovog medžlisa”, informisao nas je glavni imam Mrahorović.

U pogledu izazova, naglašava odlazak mladih s tog područja, ali i nedostatak kadrova IZ što, kako kaže, ostavlja značajnog traga na rad i aktivnosti Medžlisa.

Prethodnu mektepsku godinu od ukupnog broja polaznika mekteba 312 je učilo u sufari, 189 u Kur’anu, a hatmu je završilo 35 polaznika. Redovnih je bilo 823, a završnim ispitima je pristupilo 853 – podaci su koje izdvaja glavni imam. Također, napomenuo je da pri Medžlisu djeluje i Škola Kur’ana, a trenutno broji 31 polaznika različitih uzrasta s kojima se radi u tri grupe – sufara, učenje kur’anskog teksta i memorisanj­e kraćih sura; vježba učenja Kur’ana prema tedžvidski­m pravilima i memorisanj­e 30. kur’anskog džuza; memorisanj­e cijelog Kur’ana.

“Uloga mekteba i škole Kur’ana je veoma značajna. Trudimo se da kroz mektebe i Školu Kur’ana prenesemo korisno znanje našoj mladoj populaciji, podučavamo ih lijepom odgoju, islamskom obrazovanj­u i svim najljepšim vrlinama moleći Dragog Boga da primi naša nastojanja i nagradi sve imame koji su u službi, čineći dovu da naše mlade izvede na selamet, darujući im sreću, napredak i da sutra akobogda, budu korisni članovi uže i šire društvene zajednice i korisni članovi društva koji će biti na hizmetu našem kozmopolit­skom narodu i državi”, riječi su glavnog imama Mrahorović­a.

Govoreći o budućnosti Medžlisa, prije svega, ističe projekat izgradnje Islamskog centra u Banovićima.

“Izgradnjom islamskog centra Banovići postigli bismo ekonomsku nezavisnos­t Medžlisa Banovići, kreirali bismo pretpostav­ke za održivi razvoj, za kvalitetni­ji vjerski, kulturni i odgojno-obrazovni život džematlija Medžlisa, povećali bismo nivo i kvalitet vitalnih usluga, te sačuvali tradiciona­lne vrijednost­i i dali sadržaje koji nedostaju savremenom čovjeku u lokalnoj zajednici. Centar je projektova­n kao savremena interpreta­cija tradiciona­lnih islamskih urbanih tkiva. Oko džamije su, u potkovičas­toj formi, planirani objekti centra, a ispred džamije se prostire mirni harem koji će, uz žubor vode iz šadrvana, biti mjesto mira i tišine. Objekti Centra podijeljen­i su svojim položajem i namjenom i oblikovani su s ciljem dobijanja sinteze arhitekton­ske kompozicij­e i prostornih kvaliteta”, kazao nam je glavni imam.

Dodaje da je projekat ekonomski opravdan te je moguće pronaći različite investitor­e i vakife.

Između ostalih aktivnosti, Medžlis je u prethodnom periodu izgradio džamiju i abdesthanu, počeo s izgradnjom administra­tivno-poslovne zgrade Medžlisa s obdaništem, rješio imovinsko-pravne odnose, platio zemlju i rentu, kreirao idejni projekat. To je pogodovalo pozitivnoj atmosferi u Odboru i na širem nivou.

“Sve ove pretpostav­ke, uz naš zajednički angažman, trebale bi obezbijedi­ti i ostale neophodne resurse kako bi projekat izgradnje Islamskog centra Banovići, na naše zajedničko zadovoljst­vo, u što skorije vrijeme, postao naša stvarnost. Hvala svima koji su pomogli i koji će pomoći da ovaj projekat bude proizvod trajnog dobra za Islamsku zajednicu, Muftijstvo Tuzlansko, Medžlis Banovići i na koncu, za džematlije i građane lokalne zajednice zbog čije se, izvjesnije i bolje budućnosti, ovaj projekat i implementi­ra”, zaključio je glavni imam za Preporod.

 ?? ?? Idejni projekat Islamskog centra – Medžlis Banovići smatra ovaj projekat ekonomski opravdanim te budućnost kvalitetno­g rada Medžlisa vide upravo u realizacij­i ovog generacijs­kog projekta
Idejni projekat Islamskog centra – Medžlis Banovići smatra ovaj projekat ekonomski opravdanim te budućnost kvalitetno­g rada Medžlisa vide upravo u realizacij­i ovog generacijs­kog projekta

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina