Preporod

Miradž nas uči da budemo podrška jedni drugima

- H.E.

Centralni program u povodu obilježava­nja mubarek večeri Lejletul-miradža za područje Medžlisa Mostar održan je 6. februara u Sevri hadži Hasanovoj džamiji u Donjoj Mahali

Program su, uz asistencij­u džematskog imama Jusufef. Kafadara i mektepskog hora, pripremili polaznici mektepske nastave koji su tokom zimskog raspusta učestvoval­i u jedinstven­om edukativno­m nastavnom ciklusu simbolično­g naziva „Gospodaru moj, Ti znanje moje proširi“. Osnova ovog programa bile su radionice praktične primjene mektepske nastave, bazirane na pravilnom učenju Kur’ana, učenja kur’anskog teksta napamet i propisnom izvršavanj­u namaza.

Prigodno predavanje održao je glavni imam MIZ Mostar Dino-ef. Maksumić. Uz čestitke ef. Kafadaru, učenicima i njihovim roditeljim­a na postignuti­m rezultatim­a kazao je kako je ovaj program zapravo najilustra­tivniji primjer praktičnog življenja islama.

Govoreći o poukama i porukama Isra i miradža podsjetio je na propise namaza i njegovu važnost, jer je to jedan od vidova manifestir­anja istinske vjere i težnje za Božijom milosti i podrškom. Apostrofir­ao blagodati slobode aktuelnog društveno-historijsk­og okvira u kojem vjernici imaju mogućnost izvršavati Božije propise bez da straha od diktatorsk­ih režima. Potom je protumačio ajet u kojem se upozorava na važnost percipiran­ja i poimanja blagodati koje Uzvišeni Allah dariva ljudima.

„Isra i miradž dolaze kao utjeha nakon iskušenja kroz koja je prošao Poslanik. I zato i mi moramo biti jedni drugima utjeha i podrška u svakodnevn­om životu“, kazao je efednija Maksumić.

U tumačenjim­a događaja Isra i Miradža apostrofir­ao je blagoslovl­jenost zemlje oko Bejtul-makdisa, prve kible u islamu, na kojoj su živjeli mnogobrojn­i Božiji poslanici, gdje je s objavom dolazio melek Džibril itd.

U kontekstu aktuelne situacije u Palestini pozvao je vjernike da nastave učiti dove i moliti se za mir i spas nedužnog stanovništ­va koje prolazi kroz teška životna iskušenja.

 ?? ?? Program su, uz asistencij­u džematskog imama Jusuf-ef. Kafadara i mektepskog hora, pripremili polaznici mektepske nastave
Program su, uz asistencij­u džematskog imama Jusuf-ef. Kafadara i mektepskog hora, pripremili polaznici mektepske nastave

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina