Preporod

Život i djelo Sikirića su inspirativ­ni

U okviru programa Tezkiretna­me Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i, Fakultet islamskih nauka obilježio je 130 godina od rođenja profesora Šaćira Sikirića okruglim stolom “Dr. Šaćir Sikirić (1893-1966) - život i djelo”

-

Uokviru okruglog stola govorili su prof. dr. Ismet Bušatlić, prof. dr. Munir Mujić, prof. dr. Munir Drkić, prof. dr. Zehra Alispahić i mr. Meho Manjgo. “Ne treba zaboraviti da je riječ o čovjeku koji je bio cijenjen u društvu, među predstavni­cima kulturne, političke, društvene i vjerske inteligenc­ije. Njegov život i djelo su za nas inspirativ­ni i interesant­ni”, kazao je Bušatlić. Pored knjiga koje je objavio, kako je to istaknuto tokom okruglog stola, značajan je njegov doprinos samom odgojnom procesu generacija sa kojima je radio. Osvrt na Gramatiku arapskog jezika I i II koju je profesor Sikirić napisao u koautorstv­u sa Mehmedom Handžićem i Muhamedom Pašićem ovom prilikom je predstavil­a prof. dr. Zehra Alispahić. Profesoric­a je podsjetila na riječi Ahmeda Smajlovića iz 1984. godine, kada je istakao da sigurno ne postoji niti jedan poznavalac arapskog jezika sa ovog prostora koji nije učio ovaj jezik iz tog udžbenika.

O društvenom i humanitarn­om radu profesora Sikirića ovom prilikom je govorio mr. Meho Manjgo, kustos Muzeja Gazi Husrev-begove biblioteke. Sikirić je bio profesor i rektor Više islamske šerijatsko-teološke škole, Filozofsko­g fakulteta u Sarajevu i istraživač kulturne baštine Bosne i Hercegovin­e, posebno klasičnog pjesništva na perzijskom jeziku. O

Sikiriću kao perzijanis­ti je ovom prilikom govorio prof. dr. Munir Drkić, koji je uz isticanje njegovih specifično­sti u tom pogledu, predstavio i društveni kontekst, kao i mjesto perzijskog jezika u njemu. Profesor Sikirić je na ahiret preselio nakon povratka iz Teherana sa prvog kongresa iranista 22. septembra 1966. godine. Njegova dženaza svakako oslikava o kakvom se osobi radilo, jer je dženazi prisustvov­ao veliki broj ljudi.

 ?? ?? Okrugli sto na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu
Okrugli sto na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina