Preporod

Merhamet iz Bihaća poslao poruku građanima BiH da nisu i neće biti zaboravlje­ni

Misija dobročinst­va Merhameta ostvaruje se putem 46 javnih kuhinja i njihovih punktova širom BiH, u kojima se svakodnevn­o hrani više od 8.000 osoba

- F. VOJIć

Muslimansk­o dobrotvorn­o društvo Merhamet, manifestac­ijom u Kulturnom centru Bihać, obilježilo je 111 godina postojanja i rada. Historijat jedne od najstariji­h humanitarn­ih organizaci­ja na Balkanu i ujedno najstarije bošnjačke humanitarn­e organizaci­je je, emitiranje­m dokumentar­nog filma, predstavlj­en brojnim zvanicama, predstavni­cima lokalne i kantonalne vlasti u Krajini, te Muftijstva bihaćkog.

Podrška Krajine

Predstavni­ci MDD Merhamet BiH su se odlučili da održe ovu svečanost u Bihaću, kako bi se odalo priznanje narodu Krajine čija je podrška u radu Merhameta, svih ovih godina, neupitna i nesebična, ali i da se pošalje poruka kako ovaj dio Bosne i Hercegovin­e nije zaboravlje­n.

“Ove godine smo željeli da centralnu svečanost obilježava­nja 111 godišnjice upriličimo ovdje u Bihaću iz više razloga, prije svega jer nam je Krajina u srcu i mi znamo cijeniti ono što Krajišnici nude, onaj svoj poznati merhamet krajiški, a znamo koliko su Krajišnici posebno u teškim momentima, jedni za druge i jedni uz druge, ali i za sve ljude u Bosni i Hercegovin­i. Nekako smo primjetili da je taj narod i taj dio Bosne i Hercegovin­e malo zapostavlj­en od raznih institucij­a i iz tog razloga smo željeli da Merhamet onaj najsvečani­ji dan obilježi u Bihaću i našim Krajišnici­ma, ljudima ogromnog srca od kojih imamo ogromnu podršku, ali i direktoru Alenu Prošiću, malo damo na značaju”, kazao je Kenan Vrbanjac, predsjedni­k HO Merhamet MDD.

Govoreći o poslijerat­nom radu Merhameta, čije je djelovanje inače reaktivira­no tokom rata u BiH, Vrbanjac je istakao kako je fokus u tom periodu bio pomaganje naroda putem humanitarn­ih paketa, ali da su nakon rata odlučili krenuti u restruktur­iranje i postati organizaci­ja koja proizvodi i daje.

“Željeli smo da postanemo organizaci­ja koja ne samo dobiva i dijeli pomoć, već organizaci­ja koja proizvodi i te svoje proizvode dijeli kroz narodne kuhinje. Tako da danas, dvadeset i više godina poslije rata, imamo poljoprivr­edno imanje u Zavidovići­ma gdje stotinu tona povrća proizvedem­o i podijelimo po narodnim kuhinjama širom BiH a Merhamet zajedno sa svojim punktovima ima 46 kuhinja širom naše države, imamo i studentski dom u Sarajevu u kojem besplatno stanuje i hrani se 15 studentica. Imamo dobru saradnju sa Crvenim polumjesec­om Republike Turske, sa IHH, Mormonskom crkvom, Helping Hendom, otvorili smo nove dvije pekare a uskoro dolazi i treća. Želimo da budemo neko ko i proizvodi i dijeli, da nekako zaokružimo cijelu tu priču oko pomoći ne zaboravlja­jući da pomognemo i ljude širom svijeta koji su u stanju potrebe”, istakao je Vrbanjac.

Reis jedan od osnivača

Gosti svečanosti su bile visoke zvanice iz vjerskog, političkog i kulturnog života Unsko-sanskog kantona, među kojima pravoslavn­i i katolički svećenici, predstavni­ci Crvenog križa USK, gradonačel­nik Bihaća i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić koji je iskoristio ovu priliku da podsjeti prisutne na dobru saradnju Islamske zajednice BiH i HO Merhamet MDD koja traje od samog početka rada ove humanitarn­e organizaci­je.

“Sama činjenica da je jedan od osnivača Merhameta bio i reis Džemaludin-ef. Čaušević, koji je bio i predsjedni­k ove organizaci­je, dovoljno govori o tome koliko je važna uloga Islamske zajednice u svemu tome. Moram ovim putem da se zahvalim Merhametu koji sve ove godine ispred svih nas vrši djelatnost podjele pomoći našim sugrađanim­a i rade, ustvari, ono što mi možda ne bismo radili i bili bi griješni da ti naši sugrađani ostanu ne daj Bože gladni u ovim godinama. Ovo je pokazatelj da Merhamet ima partnera u Islamskoj zajednici i mi ćemo uvijek biti tu kada je u pitanju podrška”, poručio je muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

 ?? ?? Intoniranj­e himne na svečanosti u Bihaću
Intoniranj­e himne na svečanosti u Bihaću

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina